Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

2dbfy8y

Fanucnál is m98-nál L az ismétlések száma.
De ciklusnál K

y9au2mspr

Sziasztok.

"A axis" beüzemelést tervezek a plazmavágó gépemen. Ha uccnc-ben megadom az 1mm-re mérhető lépések számát,azt miképp fogja tudni a program,hogy mekkora kerületű csövet szeretnék vele vágni. Ugye a csövek kerületének méretével változik a lépések aránya is. Vagy lehet,hogy rossz irányba gondolkodom,csak nem tudom mennyi lépés az egy miliméter,mert az átmérővel ez az érték is változik. Gondolom nem kell minden változó csőátmérőnék ezt a paramétert módosítanom az uccnc-ben.A rotary vágó programhoz a sheetcam program rotary pluginját használnám.Válaszotokat előre is köszönöm.

svejk

A forgást fokokban értelmezzük.
Az 1 fokra eső lépések számát kell megadnod.

A CAM programod meg majd elintézi a többit.

dezsoe

Szia, Szabolcs!

Kéne látni egy generált kódot. Az lenne logikus, hogy a forgatót fokra kéne belőni, a sheetcam meg kiszámolja, hogy adott átmérőnél milyen gyorsan kell forgatni. Ha generálnál két kódot különböző átmérővel, akkor abból már ki lehet találni.

dezsoe

Jól kivitatkoztuk magunkat... [#vigyor2]

y9au2mspr

Svejk,Dezsoe, köszönöm a válaszotokat. Az uccnc default értéke 200,vagyis ha áttétel nélkül hajtanám meg direktben a forgató motort(1,8°) akkor nem kell ezen az értéken változtatnom.Csakhogy érthető legyen számomra is a dolog. 1:10 áttételt kalkulálva nekem az értéket 2000-re kell felül írnom.

dezsoe

Igen, azt az értéket kell beírnod, hogy ha g0a360 parancsot kiadod, akkor pont egy kört menjen.

svejk

Ha a motorodnak 200 step érték kell az  1 teljes körülforduláshoz és az áttételed 1:10 akkor 5,55555-öt kell beírnod.

Ott van, hogy: Step per Unit, azaz lépés per egység.
Mivel itt az egység 1 fok, ezért 200*10 / 360 = 5,5555

( gyakorlatban egyébként 1:100 körüli áttételeket szoktunk használni forgatónak)

000000000

Betennél ide egy olyan screenshot képet, ahol a forgatód (pl. A tengely néven) adatait megadtad a motor setup menüben?

y9au2mspr

Így már érthető még számomra is. Köszönöm szépen.Az 1:10 valóban kevés lehet egy nagyobb átmérőnél. Akkor keresek megoldást nagyobb áttétel szám elérésére.

y9au2mspr

Köszi szépen. Ma is tanultam valami hasznosat. A g0a360 parancs zártszelvény forgatásánál is alkalmazható?

y9au2mspr

Szia. Még csak ma kötöttem rá a motort a gépemre,de sajnos a motormeghajtó nem jó,hibás.A próba is meghiúsult miatta. Holnap mellékelek egy képet az A axis beállításairól.

svejk

Persze!
Ami forog annak a mértékegysége a fok, mert ugye a gyakorlati embereknek a radián nem túl barátságos.

Majd a CAM programod megoldja, hogy milyen szögálláshoz milyen Z értékek tartoznak.

Viszont ha megtaláltad hozzá az egyszerű de nagyszerű CAM progit akkor megoszthatnád velem, mert nekem is terveben van egy csővágó plazma, mellyel a gyakorlatba zártszelvényeket kell lyukasztgatni.

Gondolom első körben neked sem lesznek plusz fejmozgatások, hogy a plazmafej mindig merőlegesen álljon a lapokkal.

y9au2mspr

Ha összeállna a dolog az nagyszerű lenne. Minden előrelépésről menet közben beszámolok. Fejforgatás nem lessz. Ez a forgató csak átmeneti lessz. Majd idővel szeretnék egy független masinát erre a célra én is.viszont gyakorolni tökéletes lessz. Na de nem is akarom bepiszkolni ezt a topikot az óhajaimmal. Majd a saját topikomban folytatom a jövőben. Köszönöm midnenkinek addig is.

svejk

Hülyeséget írtam, menjünk a topicodba.