Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Szia!

Megnéztem: az RS274 a G81/Example1-nél azt írja, hogy gyorsan megy az R pozícióba. Mach-ban nem próbáltam.

current position is (1, 2, 3)

G90 G81 G98 X4 Y5 Z1.5 R2.8

1. a traverse parallel to the XY-plane to (4,5,3)
2. a traverse parallel to the Z-axis to (4,5,2.8)
3. a feed parallel to the Z-axis to (4,5,1.5)
4. a traverse parallel to the Z-axis to (4,5,3)

svejk

Hmmmm....  és valóban...a számomra etalon NCT kódmagyarázatban is így van.
Mondjuk akkor nem értem minek is az R pont megadása G98-nál.

No a lényeg, hogy autodidakta tanulásom során sosem használtam még ezt a G98/G99 párost, köszönöm a felvilágosítást! [#worship]

De akkor még két kérdés.

- A "másik" programban meg lehet adni hogy milyen öröklődő G kódok legyenek induláskor aktívak.
Az UCCNC-nél nincs ilyen lehetőség ugye?

- van ez a toolpath képernyő...
nem lehetne ezt a fehér munkaterület keretet eltüntetni?
Kezdő amatőrként zavar, hogy pl.  ez esetben nem látom a X tengely visszatérését gyorsjáratban pirossal mert a fehér keret kitakarja.

svejk

Nekem ez az etelon leírás.

No nem azért mert tuti, hanem mert magyar, érthető és a mach3-mal majdnem mindenben kopatibilis volt.

a 141. oldalon a kérdéses rész.

2dbfy8y

Ipari vezérlőknél a szabvány.
Ha van g98 akkor a g43 pozicióig felhúz furás után, átmegy a következő koordinátára, leugrik gyorsjárattal R pontig, és kezdi a fúrást. Ha g99 van akkor R pontig húz csak vissza és úgy megy a következő koordinátára. Ha nem így tenne g98 nál akkor megmunkálási idő jóval több lenne. R lehet mínusz is, ha nagyobb furatba kell belejárnunk, és itt lényeges a g98, hogy kiemeljen átjárásnál rendesen.

svejk

Valami értelmezési probléma lesz itt...
Az NTC-s leírás is a 21. oldalon ezt írja:

- G98*  visszatérés fúróciklusból a kiindulási pontra

Ez nekem azt sugallja, hogy ha vége a ciklusnak akkor kell visszamenni a kiindulási pontra

De a taglalásnál a 132. oldalon:

- G98: a szerszám a fúróciklus során a kiindulási pontig kerül visszahúzásra.
Alaphelyzet,amelyet a vezérlő bekapcsolás, reset vagy a ciklus üzemmód törlése után vesz fel.

Nekem e kettő ellentmondás és mintha az NCT is rosszul értelmezte volna a szabványt. No meg az is ezt támasztja alá hogy akkor minek is kell ez R pont megadás.
[#nemtudom]

svejk

Ez a magyarázat logikusnak tűnik.

2dbfy8y

Ha nem így lenne ahogy írjuk, akkor az r felesleges.
Fanuc igy működik ahogy leírtam.
Ja és mínusz R pontnál is a Z-t mindig az anyag síkja, vagyis nullpontól kell megadnunk.
Ha pl r-20 z-40 akkor gyorsjárattall lemegy mínusz húszig, és 40 ig fog fúrni.

2dbfy8y

Igen ez így van, napi szinten írok programot munkahelyen.
És használtam is pár vezérlőt.

zt2c4wh9

Sziasztok,

Köszi mindenkinek az infókat.
Akkor ezek szerint G98 módban ha R programozva van akkor fúróciklus indításnál oda kellene gyorsjáratban mozogni és onnan kezdeni az F előtolást.
Azt tudtam egyébként, hogy Mach3-ban így van, de azt hittem hogy ez egy hiba.
Már elég régen volt amikor a fúróciklusokat hozzáadtuk az UCCNC-hez ezért nekem is fel kell frissíteni az emlékeimet, szóval én is utána fogok még egyszer nézni a doksikban amik nekem vannak, hogy biztos hogy így van-e (így kell-e lennie) és ha igen akkor átfogom írni az UCCNC-ben.

Svejknek:
1.) A fehér keretet jelenleg nem lehet eltüntetni, de tudok rá csinálni egy opciót, hogy el lehessen.

2.) Külön nincsen olyan opció, hogy milyen kódok legyenek aktívak progi induláskor. A konstruktor (M99998) macroban lehetne esetleg kiadni az utasítást, viszont ehhez először meg kell hívni a reset off gomb kódját (szintén meg lehet csinálni a konstruktor macroban), mert reset állapotban nem hajtja végre a g-kódot.

000000000

Szerintem is, ahogy Pabló leírta az a logikus és természetes. Ha úgy fog működni az a többségnek megfelelő és könnyíti a használatot.
Ha lehet, azt írjátok bele.

dezsoe

Nem jellemző, hogy a Mach-ot pozitív példaként hozzam elő, de ahogy a képen van, az úgy nagyon jó, a checkbox-szal együtt. És akkor nem kéne a konstruktorban exec.SetCannedreturnlevel(1, 0)-val trükközni, hogy a G99 legyen aktív. :) Reset-et meg végképp nem automatizálnék, jó az úgy, hogy én kapcsolom be... :)

svejk

Bizony a jó dolgokat nem szégyen átvenni.
Nekem a szeszámpály regenerálás is hiányzik. Sokszor hiába nyomok a Rewind file-ra csak akkor lesz jó a szerszámpáéya ha ténylegesen behívom újra a programot.

dezsoe

Jogos. Pláne olyankor, ha a pályát változók is befolyásolják és nem minden változó kap a kódban értéket. Ilyenkor hasznos tud lenni az újrarajzolás.

(Mondjuk, nálam egy Ctrl+O és enter megoldja: az első gomb a file-nyitó plugin-om hotkey-je, ami automatikusan a legutóbb megnyitott file-t jelöli ki és enter-re meg is nyitja, így nem kell keresgélni. :))

svejk

Számomra még nagyon bosszantó a szerkesztő ablak.
Vagy legyen megcsinálva a win-hez szokott embereknek az egeres copy/paste, vagy inkább vegyétek is le a képernyőről. :(

svejk

"1.) A fehér keretet jelenleg nem lehet eltüntetni, de tudok rá csinálni egy opciót, hogy el lehessen."

Az szupi lenne, szerintem felesleges, a munkateret a diagnosztika fülön lehet ellenőrizni.