Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

kaqkk007

Nem ,de a beállításokat mentsd el mert mindent felülír az új verzió (olyan mintha újonnan telepítetted volna )

svejk

megoldom én majd....

A másik apropót nem akartam először leírni mert kissé gáz, de a barátom amíg nem lesz pénze "távvezérlőre" addig egy kis kocsin akarja húzogatni a 3 méteres gép mellett a notit. :)

000000000

Előre is béke poraira a notinak. [#wilting]

dezsoe

Nincs azzal semmi baj, eggyel több madzag megy. Viszont, tegyen a notiba SSD-t, hogy bírja a rázkódást! [#vigyor4]

svejk

Olcsóbb a gumikerék. :)

10 ezer forintos notiba nem fogok SSD-t rakni tuti.

svejk

a86ifm7g5

Egész hétvégén nyüstöltem a programot, minden alkalommal szépen ment. Viszont azt vettem észre, hogy néhány alkalommal "az UCCNC program működése leállt" hibaüzenetet kaptam a windows7-től. Ez furcsa, mert teljesen friss telepítés, hivatalos verzió, és le is van frissítve. Elvileg és gyakorlatilag is maximálisan érintetlen Win7 van rajta. Van valamilyen speciális beállítás, amiről még nem tudok? Megjegyzem, hogy nem a program működtetése közben, hanem amikor kilépek belőle, akkor jön elő.

(El vagyok szokva a hibaüzenetektől, mert a marógépet Linuxcnc-vel hajtom és még soha nem kaptam egyetlen hibaüzenetet sem. Persze az Linux, érthető)

Köszönöm.

kr97pwss2

A körülményekről tudnál kicsit bővebb információt adni? Milyen G-kód, illetve milyen pluginok vannak betöltve/engedélyezve, kilépéskor fut-e a g-kód stb.

a86ifm7g5

Megpróbálom előidézni majd ismét, és leírom a körülményeket. :) Egyébként nagyon stabilan fut a program.

svejk

Heló-helló!

Nem jó a G81 és G82 fúróciklus.
Nem is értem eddig hogy nem tűnt fel senkinek. :(

A fúrást az épp aktuális Z magasságról  rögtön F előtolással csinálja, holott gyorsjáratban kellene lemennie az R magasságig.

Az alábbi programban pl. ha Z0-ról indulunk akkor az elsőt jól megcsinálja de a következő indításkor már +10-ről megy a programozott előtolással.

M3 S4000
G81 X10 Z-3 R4 F100
x20
x30
x40
G80
G0 Z10
X0
M5
M30

2dbfy8y

Ezt igaz még én se próbáltam.
De én pl iparban sose adok fúróciklusba x-y koordinátát.
Előte oda küldöm gyorsjárattal, utána felveszem g43-al a hosszkorrekciót, és utána jöhet a fúróciklus.
G83-at nem próbáltad? Csak oda kell a Q is, fogásvétel.

2dbfy8y

Most próbálgattam.
Ha fúróciklushoz beteszed a g99-et, akkor az R biztonsági szinttől fúr, de mikor átmegy a másik pontra, akkor is csak addig emel fel. Ha g98-at írok akkor felemel az előtte lévő pontra, de nem megy le gyorsjárattal az R biztonsági pontra.
Ezt Balázséknak kellene javítani.

zt2c4wh9

Szia,

Ha G98 módban vagy, akkor úgy kell működnie pontosan, ahogy leírtad. A G98/G99 szabályozza, hogy honnan induljon és térjen vissza a fúróciklus.
UCCNC-ben az alap mód a G98 mód. Azért ezt választottuk alapnak, mert ez biztonságosabb, mert ilyenkor az R és indulási magasság közül a magasabbat tekinti érvényesnek a program, szóval programozási hiba/átgondolatlan programozás esetén kisebb az esélye a szerszámtörésnek.
A G98 módban az R programozott magasság csak akkor érvényes, ha az magasabban van mint az induló magasság.
A te programodnál amikor Z=0-ról indítod, akkor R4 magasabban van ezért az R magasságra Z=4-re tér vissza.
A második futtatásnál a Z=10, szóval R4 alacsonyabb, ezért Z=10 magasságra fog visszatérni és indítani.

Ha azt szeretnéd, hogy mindig R4 legyen a kezdő és vég magassága a fúróciklusnak, akkor programozz G99-et a fúróciklusok előtt.

2dbfy8y

De valamiért az a gond amit Svejk is írt.
Ha g98 ban van felugrik mondjuk 10re, de nem megy vissza gyorsjárattal r4 bizt szintre. Hanem z10ről csinálja a ciklust előtolással. De ha z100 van akkor onnét fúr előtolással.
Fúrást pedig csak r4től kéne kezdeni.

zt2c4wh9

Szia,

"Fúrást pedig csak r4től kéne kezdeni."

Miért kéne 4-ről kezdeni? Mi alapján?
Szerintem nem kéne 4-ről kezdeni ilyenkor.

Úgy értem, hogy a Mach3 szerintem így csinálja, de szerintem nem így kéne, de majd utánanézek még egyszer, hogy mit ír a szabvány pontosan.