Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Vectric

Indította gaben, 2024 április 09, 16:51

Előző téma - Következő téma

000000000

Ezt ismered?
tananyag  rh2012 (tutorial)
http://depositfiles.com/files/jesyxmwmt" TARGET=_fnew>RhinoCAM 2012 Getting Started Guide Installer
Én rossz szerszám beállitásra tipelek pl:
http://i48.tinypic.com/28cdeuc.jpg" border=0>
Feléphetö hibák szerszám átmérö vagy középont definicio beálitás.......ivek tolarencia kezelése.

4k0yxz3fu

Sziasztok! Köszi mindenkinek! Föltöltöttem a képet, itt van:
http://kepfeltoltes.hu/view/121118/camhelp_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A Rhino képernyőbe bemásoltam a Mach 3 szerszámpálya képét. Látszik, hogy ott ahol domborúnak kéne lennie, homorú a szerszámpálya (például). De a külméretek sem egyeznek. A szerszám 1mm-es maró és a rádiuszok is 1mm-esek.
A marás módja pocketing. De profiling-gal is ezt csinálja.  

000000000

Kár hogy kikapcsoltad a négyzetrácsot, nem látszanak a méretek. A szerszámpálya jól néz ki, viszont az látszik rajta, hogy a szerszám épphogy befér a fazonba. Ha nem túl nagy a szerszám, akkor túl nagy ráhagyást definiáltál.

4k0yxz3fu

1 "zseb" befoglaló méretei 5,9 x 3,9 mm. A rádiuszok 0,5-ösek vagyis 1-es marót szerettem volna használni. Lehet, hogy az a baja a programnak, hogy 1-es a rádiusz és 1-es marót is adtam meg neki? Bár próbáltam pl azt, hogy beírtam neki 0,99-es marót és akkor is ugyanezt csinálta.

4k0yxz3fu

Ja, egyébként pont, hogy nem néz ki jól a szerszámpálya. Mert ott ahol a szerszápálya rádiuszos, ott pont egy 90fokos saroknak kéne lennie a szerszámpályában. A méretei sem jók, mert a végén jóval kisebb külső kontúrvonalú zseb keletkezik.

4k0yxz3fu

Mambo: köszi, nem ismertem. Próbálom letölteni, de egyelőre nem sikerült még.

000000000

Egyes maró, 0,5 Rádiusz, és helyre ál a rend.

000000000

000000000

Ezeket sem árt bele nézegetni! :)
http://rhinocam.com/Training-Tutorials.shtml" TARGET=_fnew>rhino2012 videok

000000000

Az 1-es rádiusz a maróra vonatkozik nem a fazonra? Mert akkor 2-es maróra generáltad a pályát, és 1-es maróval marsz, ami persze hogy rádiuszt csinál.
 Egyébként akkor is lesz rádiusz a programban, ha 0.5 rádiuszú marót használsz, mert a CAM programok nem "túllövéssel" csinálják a sarkokat, hanem átgördülnek a sarokponton, vagyis a maró közepe a marósugárral egyenlő sugarú íven mozog.
A másik amire figyelni kell, hogy a CAM szerszámozásánál a rádiusz a maró sarokrádiuszát jelenti, vagyis a D1 r0.5-ös maró, egy 1-es gömbmaró.

4k0yxz3fu

Az 1-es rádiusz a maróra vonatkozik, nem a fazonra. '-es Flatmill, vagyis hagyományos ujjmaró, nem gömbvégű. Ha gömbvégűt akarnék, akkor a ball mill-t választanám ki. A maró tehát nem gömbvégű. 0,5-ös a rádiusz, 1-es a maró és nem áll helyre a rend. De még próbálkozom. Van valami javaslatotok CAM programra? Épp a Rhino van meg nekem, az EdgeCAM-et most próbálom megszerezni, de semmi tapasztalatom nincs vele. Azt már észrevettem, hogy amit kézzel írok, az pont azt csinálja amit akarok (nyilván), amit meg a gép ír meg, az egyáltalán nem optimális pályán megy végig, ki tudja milyen algoritmus szerint generálódnak ezek a pályák.  

4k0yxz3fu

A saroklegördülést nem tudtam, köszi ezt jó tudni! Én azt hittem, hogy ki kéne mennie egyenesen, utána meg 90 fokos irányváltás és egyenesen tovább.

4k0yxz3fu

Egyébként most néztem meg a Mach3 programban, hogy mi van. A rajzon a zseb legnagyobb szélessége 3,9 mm. Ha 1-es maróval megyek, akkor az ehhez tartozó szerszámmozgásnak 2,9 mm-nek kéne lennie. A G kódban ehhez képest - ha kivonom egymásból a koordinátákat, 1,65 mm jön ki. És ez látszik a darabon is. Egyszerűen mintha rosszul generálná a kódot.

4k0yxz3fu

Ha valakinek van Rhinoja, szívesen átküldöm ezt a kis fájlt ezzel a 6 zsebbel. Kiváncsi lennék, hogy nektek mi jön ki.

000000000

Maradék ráhagyást állítottál be? Mindegy milyen programot használsz, ugyanazokat a dolgokat kell beállítanod mindnél. Bár az életemet nem bíznám a RhinoCAM-ra, azért egy sima 2D alapú zsebprogramot le tud generálni. Szerintem csak elvesztél a paraméterek között. Tanulmányozd a lentebb linkelt cuccokat.

Itt is egy, az alap dolgokat mutatja be (angol):

http://www.arch.columbia.edu/files/gsapp/imceshared/yek2101/RhinoCAM_2.0_Tutorial_Web_Optimized.pdf" TARGET=_fnew>Link