Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fusion 360

Indította gaben, 2024 április 09, 16:50

Előző téma - Következő téma

zozo

Én mindig vágom a túllógó vonal vagy ív végeket. Azért veszélyes, mert ha pl. véletlenül csak 0.5-mmt lóg túl egy vonal az érintési ponttól, és később az érintőből indítok valamit, könnyen mellé lehet klikkelni.

Amúgyis kész káosz lenne egy több órás, cnc marásra készülő  bonyolult rajzon a felesleges vonal.
Na meg egy pattern parancs szórja szanaszét a káoszt is.

Egy gyors skiccen, pl. ha forgástest profilt rajzol az ember, persze a kutyát se érdekli.

A feketére váltás nekem most is rejtély. Van, hogy rajzolás közben átvált feketére, de ugyanezt a műveletet ismételve máskor meg nem teszi. Volt, hogy minden függőleges vonal automatikusan fekete lett, a kényszerezett vízszintes, méretezett meg kék maradt. Mondjuk nem zavart a végeredményben, mert úgyis a 3D modellel dolgozik tovább az ember, amikor csak teheti.
Jobban szeretek szükség esetén a 3D modell felületére új sketch-et indítani, ha pl. valami idétlen formájú kimarást  kell létrehozni rajta. Igaz, ettől a timeline km-es hosszúságú sokszor.

Mitől lesz mindig fekete a sketch vonal?

2vkx6unz

Szia csak akkor lesz fekete egy rajzelem, ha minden méret adott és az adott síkban is rögzített a helyzete. Vagyis egy kör esetén be van méretezve az átmérő, és a középpont a 0 ponttól x,y irányban.

Ha ezekből bármelyik hiányzik akkor nem lesz fekete.

Pl két kört érintővel összekötő egyenesek akkor lesznek feketék, a a két kör a fenitek alapján egyértelműen adott. Utána már az szakaszok is feketék lesznek. Ebben az esetben az sem számít, hogy túllóg vagy sem mivel az érintő kényszerek meghatározzák az egyenest.

zozo

Áh, tényleg! Már emlékszem, hogy a kezdettekkor nem indítottam rajzot a 0,0 pontból, mert minden odaragadt, aztán radírozni kellett. [#eplus2]

No meg az is tiszta így, hogy miért csak a függőleges vonalak voltak feketék, valószínűleg X-et nem rögzítettem.
Ha rácspontokat köt össze az ember, akkor a méretet nem jelöli külön. Aztán a folytatás sem feketedik.  Pedig csak egy D leütés kellene...

Mondjuk nagyobb méretű sketch munkánál jobb tényleg feketíteni, biztos ami biztos és jobban átlátható.
Kisebb skiccek esetén szerintem nincs különösebb jelentősége.
Köszönöm szépen, legközelebbi rajzolgatásnál majd rá próbálok szokni.

Scythian

Szevasztok Urak!

Ismételten kérnék egy kis segítséget.
Próbálom a neten fellelhető videók alapján befejezni, de nagyon hézagos az ismertető anyag.
Megrajzoltam egy síkban körvonalakkal zárt alakzatot, ebből elkészült a 3D-s forma, de a Manufacture már nem működik.
Hiányolja a kontúrvonalakat.
Hálásan megköszönném, ha volna pár szabad perce egy hozzáértőnek, aki letudná nekem írni lépésenként a step kód generálásának menetét onnan, hogy a " revolve" paranccsal elkészült a 3d-s idom.

Köszönettel
Toni

zozo

Első lépesben csináld meg a setupot.
A 3D modellen tudod majd kijelöld az aktuális kontúrvonalat vagy face-t.

Scythian

Köszönöm!
Egy lépéssel már előbbre.... Most van néhány szabad órám, megpróbálkozom akkor a folytatással.
Ahhoz, hogy NC programot generáljon a F360, kell telepítenem valami CAM programot is? Ha igen, mi volna az általatok ajánlott legegyszerűbb?

zozo

Amikor a Manufacture meübe lépsz, az a CAM program.
A setup után műveletet, szerszámot választasz, paramétereket adsz meg stb. Ezután az Actions menü a következő.

Generate csinál útvonalat a műveletekhez. A Simulate "élőben" megmutatja neked, hogyan megy végig a szerszám az útvonalon.

Ha minden OK, akkor a Post Process készít g-kódot. Itt ki kell választanod a gép által értelmezettet.
Ha ez is megvan, megmutatja neked a kódot, hogy lásd text formában is, akár bele is javíthatsz.

Végül nyomtatsz egy Setup Sheet-et, ami a főbb paramétereket mutatja a gép beállításához.

Scythian

Woooooooowwwwww ahogy mondanák júeszében :)

Ez már olyan igazi szájbarágós segítség, amivel egy kezdő már tud mit kezdeni. Nem véletlen ódzkodtam évtizedeken át az autocadtől is :)
Nagyon szépen köszönöm, akkor most nekifogok.
Ha netán elakadnék zokon veszed, ha megkereslek?
Toni

zozo

Ide írd, ha gondod van, nagyon sokan tudnak itt segíteni, csak én előbb néztem be a topikba, mint ők.
Nem vagyok mindig elérhető, főleg, hogy hét végén is dolgozom, vagy épp úton vagyok.

gaben

Még mindig azt mondom, hogy a legjobb segítség full kezdőként a múltkor belinkelt Jani féle Fusion360 oktató videó.
Na annál szájbarágósabb "tanfolyamot" még nem láttam. ;)
Élőben persze jobb volt, de a videó is hatalmas segítség.
Szánj rá pár órát és hidd el, örömödet leled majd a Fusion-ben pár nap múlva.

Scythian

Néztem én, de néha elbizonytalanodtam az előadása láttán, mert olykor még Ő maga sem tudta, hogy mi miért is történik, vagy épp mivel mit lehet előidézni. A számos " ezt még nem használtam" megjegyzése nem arra engedett következtetni, hogy nagyon mélyre ásott a témában.
Mivel nekem egy valóban egyszerű feladatot kellene megoldanom, ( nagyjából a sakk bábúval egyenértékű esztergálás ) ezért a nagyon bonyolult geometriai szemléltetés nem jelentett segítséget, inkább bevitt az erdőbe. Most megtaláltam a hozzá adott példaprogramokat, azok alapján igyekszem kinyerni az infókat.
Számomra a legtöbb segítség valóban az, ha valaki rávilágít a lényegre. Mivel nagyon nem akartam foglalkozni ilyen behatóan CNC-s vezérléssel, ezért egy Siemens S300-ra bíztam mindent, de a paraméterezéssel folytonosan probléma adódott, ezért javasolta a szaki, hogy G-kódban adjam meg mit csináljon, és azt adoptálja a PLC-be. A jövőre nézve nagyobb segítséget fog jelenteni ez, mint ha csak megetetném a gépet nyersanyaggal, mire egy pontos méretű darab elkészül... mondotta. De sajnos 100 más teendőm van, így nagyon kevés idő marad arra, hogy behatóbban foglalkozzam a programmal.
Továbbra is köszönök mindent

gaben

Mivel ez egy rendkívül szerteágazó progi, így elég kevesen vannak, akik minden funkcióját 100%-ig ismerik.
Hidd el, Jani képben van a Fusion-t illetően. ;)

Én nem értek a G kódokhoz, viszont Autocad-ben hosszú évekig rajzoltam 3D-ben is, így  nagy élmény volt a váltás Fusion360-ra. Szerintem nincs is annál szebb dolog, amikor saját magad tervezed meg az alkatrészt, majd szimulálod a kitalált és legenerált szerszámpályát, aztán lefogatod az anyagot, majd ráereszted a CNC gépet. A végeredmény valami fantasztikus érzés a mai napig számomra. :)

Ezzel sokan így vagyunk, hogy 1000 más teendőnk van a munka, család és egyéb dolgokon kívül, de a hobbyra általában mindig jut idő, ha máskor nem, hát éjszaka. [#nevetes1]

Én éppen most cseréltem az asztali PC-t egy komolyabbra, mert a laptopommal már nagyon lassú volt a túl sok szerszámpályát tartalmazó modellek rajzolása.

Kitartást kívánok a progihoz, ha tudunk segítünk. [#wave]

remrendes

Ha sakkbabu bonyolultsagu, akkor miert kell hozza CAM? Van a neten rengeteg peldaprogram esztergara, ami alapjan egy egyszeru G-kodot ossze lehet ollozni.

Scythian

Szia!

Örömmel veszem, ha néhány linkkel ezt prezentálnád. Anno, mikor ajánlásokat kértem ezt említette mindenki.

Scythian

Szevasz Gábor!

Már-már azt hittem, hogy a mintaprogramok között található forgástengelyes anyag rávezet a jó útra, de megint csak megakadtam. Hiába igyekszem összefésülni a demo munkát a sajáttal, valahol kihagytam valamit, mert a setup / face konfigurálás során a megmunkáló szerszám örökösen a tengelyen mozog, nem azzal párhuzamosan / merőlegesen.
Ha a demo anyag setup / face editorra kattintok, akkor szép sárgán kijelöli a megmunkálandó anyagméretnek megfelelő területet, ellentétben a sajáttal, ahol csak a tengelyvonalon látszik ez a kiemelés. Valahol nem adtam meg azt a nyers méretet? A setup-ban ott van, ha simán a setup menü editorára kattintok, akkor ezt látom is......