Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fusion 360

Indította gaben, 2024 április 09, 16:50

Előző téma - Következő téma

Pali79

Köszönöm, ez végülis így már használható jelen esetben. Bár van egy-két furcsaság. Az egyik, hogy olyan szerszámpályát generál, ami megy 1,5 kört a zsebben, aztán felemeli a szerszámot és a kezdőpontra teszi újból. és így halad lefelé. Illetve amit még nem értek, hogy a zseb 1,7 mm mély, de a g kódot átnézve van benne Z-2.2 körüli érték is.

Olyan megoldás nincs esetleg ami csigavonal pályát csinál? Ha mondjuk egy meglévő furatot akarok 10 mm-rel nagyobbra csinálni, célszerűbbnek látom csigavonallal lemunkálni.

zozo

Tényleg furcsa dolgok ezek.
A mélységi hiba sztem azért van, mert a setup>stock-ban ráhagytál az anyagra. Nem kell.

A másfél kör számomra rejtély, nem tom hogy jön össze.
Gyanítom valami többször átszerkesztett modellről lehet szó, nem maradt benne valami korábbi körív a rajzoláskor?
Pl. felületre indítottál sketch-et, és ez bennemaradt a modellben. (ki kell kapcsolni a sketch-et)
Vagy valami hatalmas lead-on, lead-off érték van beállítva?

A zsebmarás csigavonalban szokott lefutni, ha kör kontúrja van a zsebnek. A post processorban nincsen letiltva esetleg?

Pali79

Hát egyenlőre meg tudtam oldani - kitöröltem a g kódból a Z-1,7 utáni részt - végül használható lett a eredmény. Majd jobban begyakorlom ezt a progit.

Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek! [#worship]

smalla

Sziasztok,

van arra mód eszterga CAM-be, hogy állandó forgács-keresztmetszetet adó pályát generáljon?

belemenős kanyarokban vegye vissza az előtolást/fogásmélységet vagy ezek valamilyen kombinációját?

vjanos

Esztergás műveleteknél a Tool fülön a Fee&Speed résznél tudod kapcsolni az állandó vágósebességet (Constant Surface Speed) és a fordulatonkénti előtolást (Feed per Revolution).
Ha nem tévedek nagyot, ezzel érhető el az állandó forgácskeresztmetszet.

A belemenős kanyar mit takar? :D
Az előbbi helyen állírható a Lead-in feedrate, ami az anyagba bekezdéskor használatos előtolás, erre gondolsz?

smalla

ezek egyike sem biztosítja, hogy a forgácskeresztmetszet állandó legyen.
Persze egyenes vonalú mozgásnál az lesz.

Képzelj el egy körlapkával történő körív menti mozgást. Ha ez a körlapka elég nagy, mondjuk 16-20mm átmérőjű, a rádiusz, amit meg kell csinálni, az meg elég kicsi, akkor ha nem veszed vissza a profil körbejárása közben az előtolást, akkor ügyesen nagyon nagy fogást fogsz venni ott, ahol nem karod. A kés oldalán haladsz a kis rádiusz mentén, de a kés hegye az anyagban dolgozik, teliben.

Talán érthető volt, hevenyészett magyarázatom.

vjanos

Ezt nem oldja meg, ha beállítasz valami max fogásmélységet, és több fogásból eszi le a kés hegye?
Persze ha jól értettem :D

Pali79

2D kontur marásnál olyan pályát generál, pl egy kör alakú zseb esetében ami körbemegy egyszer, aztán felemeli a szerszámot a biztonságos magasságba nálam ez +5 mm, utána lemegy a következő fogásmélységre és megint megy körbe. A kérdés, hogy nincs olyan opció, hogy ne emelje fel mindig erre az 5 mm-re? Elég időrabló.

vjanos

De. A cam müvelet utolso tabjának tetején.
Egy legördülő menüben. Talán vmi retraction ....... nem emléxem a pontos nevére.

zozo

Nem tudom most kipróbálni, de úgy emlékszem helikális fúrással is le lehet küldeni a kontúr mentén.

Pali79

Megvan! Találóan "Keep tool down" a neve! [#taps]

smalla

Addig rendben van, hogy van egy max fogásmélység és szépen elszedegeti az anyagot előle, de a ráhagyás a kanyarban is ugyanannyi mint máshol, ezért lesz egy olyan pont a beszúrás alján, ahol a fogásmélység ugyanannyi, de a vágóél kb 110 (ex has) fokos szög mentén vágja az anyagot (110 foknyi él dolgozik), szemben a mezei forgácsolás kb 30 foknyi dolgozó élével. Na ez előtt a pont előtt kellene visszavenni az előtolást, hogy a forgácskeresztmetszet ne nőjön hirtelen a 3x-osára, mert azt nehezen tolerálja a gép.

Ezt hogyan szokták megoldani mások ? Nem hiszem, hogy én lennék az első, aki hasonló dolgot akar forgácsolni.

zozo

Muszáj ez a 16-20mm-es körlapka? Egyszerűbb lenne az életed egy kisebb rádiuszos késsel.

vjanos

Sajna nem tudom.

B megoldásként: a "Confinement" bekapcsolásával szekciókra lehet osztani a munkadarab megmunkálását.
Hátha így a kritikus részre meg tudsz adni kisebb előtolást kézzel, akár egy másik cam művelettel.

smalla

1000-es az átmérő, igazából még a 20 is kicsi, sose végez. :)