Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fusion 360

Indította gaben, 2024 április 09, 16:50

Előző téma - Következő téma

gaben

Ugyan már, zseniális a maga nemében. [#smile]
Főleg egy kezdő tudja nagyra értékelni, mert nem igen találni magyar nyelvű oktató videót.

xsugix

Sziasztok!

Hogy tudok a képen látható tárgy ívére egy másik ívet rárajzolni, ami követi a felületét? Spline-al próbáltam, de valamit elbénázok.. Vagy csak azzal tudom? Ez egy kukorica daráló lesz egyébként.

Pali79

G kód generálásnál az alábbi hibaüzenetet kapom. Nem mindig, de egyre többször. Nemrég frissült a program, előtte ilyen nem volt sose. Szerintetek?

vjanos

Nyisd meg jegyzettömbbel a képen levő elérési utú log fájlt, abban talán van bővebb info, hogy miért nem futott le a poszprocesszálás.

Pali79

Megtaláltam. Azt írja nem támogatott szerszám orientáció. A kimarandó zseb a darab alján van. Persze a szerszám pályához beállítottam mindent szerintem, a szimuláció is rendben van, csak a g kód generálásnál jön ki a hiba.

zozo

UTF-8 kódolásu a szöveg?  -mert arra panaszkodik.

zozo

Ja, most nézem jobban, Jani a jegyzettömböt ajánlotta, az meg megnyitja akármilyen :)

gaben

Általában valamilyen szerszámpályával kapcsolatos hiányosság miatt írja ki ezt az üzenetet.
A múltkor sokféle típusú pályát generáltam  vele a különböző rajzokkal és én is sokszor jártam így.
Hol a 4. tengelyhez szükséges klikkelést, hol egy rossz szerszámot, hol egy rossz pályatípust választottam és már jött is a hibaüzenet. :)

Pali79

Az mondjuk elég nagy hülyeség, hogy csak a lóg fájlból derül ki, hogy mi a probléma. Már a generálásnál dobhatja egy üzit, hogy gáz van. Bár az én hibámat nem igazán értem. A darab alján van a zseb és nem tudtam rá generálni, hiába forgattam át a dolgokat a tool orientation-ban.
Esetleg megnézhetné más is, hogy mi van ha alul lévő zsebre próbál generálni.

vjanos

Egy setupban lett volna az alul levő zseb, és vmi más megmunkálás?
Azaz a lefogatott munkadarabod alját kéne megmarni, ha jól értem.

Ne ehhez kell a forgató, illetve a tool orientation beállítása is ezzel függ össze - indexálva befordítja a munkadarabodat a Z tengelynek megfelelően.
Viszont ehhez olyan posztprocesszor kell, amiben az alap három tengelyen felül a továbbiak is a gépedre vannak szabva.
Ahogy láttam, ezeket jellemzően kikommentezve hagyják a kódban, hogy ne okozzon galibát az adott megvalósítások közti különbség. Pl hány fokot tud forgatni, bölcső, vagy a szerszámfej billen, stb...

Persze csak tippelgetek, de szerintem a posztprocid nincs jól beállítva a forgatós megmunkáláshoz, ha egyáltalán forgatóval akartad megoldani.

A hibaüzenet persze baromság... az a kiváló Brackets editor nem támogatja az UTF8 kódolású fájlokat, a hiba log pedig ilyen...
Valahol át lehet állítani, hogy másik szerkesztővel nyissa meg a legenerált kódot, ha az ismeri az eltérő kódolást, akkor gondolom alapból megnyitná a logot.

Pali79

Ilyen kőkorszaki dolgok, mint "kiveszem a satuból és megfordítom" nem játszik? Sima 3 tengelyes gépről van szó és igen ha úgy nézzük akkor a lefogatás felöli oldalon van a zseb.
Végül meg tudtam oldani, átrajzoltam a zsebét a másik oldalra. Itt nem számított, de mi van ha egy komplex darabot kellene megvalósítani?

gaben

Arra csinálsz egy külön setup-ot és ha még szerszámcsere is szükséges, akkor be kell pipálni, hogy nincs automatikus szerszámcsere.
Ilyenkor megáll és várakozik, hogy elvégezd a feladatot és utána mehet a marás.

Pali79

Egy teljesen külön setupban csináltam, mégsem generálta le a kódot. Sőt! Most gondolkodom rajta, hogy ezzel a zsebbel akartam kezdeni, nem is volt előtte más megmunkálás.

vjanos

De, ahogy Gábor is írja:
Befogod a satuba valahogy = setup
Kiveszed és megfordítod = másik setup

A setup tkp lefogatás, anyag befogás, elhelyezés, ahol egyben beállítod a koordináta rendszert a gépnek megfelelően.

vjanos

Linkeld be a fájlt, ha publikus, hátha okosabbak leszünk.