Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fusion 360

Indította gaben, 2024 április 09, 16:50

Előző téma - Következő téma

Pali79

Megoszthatnád velünk is. Nem értem, hogy a G kód G0-val indul és két pozitív koordinátát tartalmaz, a szerszám meg negatív irányba kezd mozogni, ez, hogy lehet a kód hibája? [#nemtudom]

remrendes

En is a gepkonfigra tippelnek. Abszolut koordinata rendszerben vagy, ha a nullponton allsz, akkor a
G0 X175.145 Y174.577 -ra kellene megindulni eloszor.
Irj egy egyszeru kodot G91-ben es meglatod mi merre mozog +/- iranyban.

2am4nwzib

szerintem a Megoldás egy olyan CAM progi ami rendelkezik UCNC -posztproceszorral + lehet  konfigurálni tengelyt is.

vjanos

Én is megnézném a helyedben a posztprocit, ahogy Tibor gyanítja.

Az http://cam.autodesk.com/posts/ oldalon keress rá az UCCNC-re. Hátha az ottani posztproci újabb vagy más, mint a tied.

Ez milyen gép egyébként? Csak nem valami szikraforgácsolóból épített? :)

mjfpgx8v0

Esetleg nem lehet olyan triviális hiba, hogy a program G54-ben fut, te meg mondjuk a G55 nullpontját veszed fel ???
A g54 xy ahová az első mozgás indul, meg valahol középen van??? [#nyes]

3ebj3bk8b

Sziasztok!

Köszönöm a tanácsokat!

Maradok a Fusion 360-nál. Frissen töltöttem le a post processort UCCNC programhoz.
Kipróbáltam a G91-es kóddal és valóban fordítva indult el.
Hála az UCCNC-nek néhány checkbox kipipálása után, már a G91-el is jó irányba megy ill. a home is maradt ugyanabban a sarokban. Itt már csak egy dolog zavar, hogy jog meg mpg módban, pont a másik irányba megy, mint a képernyőn levő nyilak, erre kell még valamit kitalálni.

Ha jól értelmezem, akkor ez nem okoz gondot, egy hagyományos portálmechanikás routernél, mert ott az asztal áll, a tengelyek meg mozognak felette. Nekem meg az asztal mozog.

Szóval köszönöm,a segítségeteket. Szerintem most jó irányba indul el a megszerkesztett program is, de ezt még kipróbálom.

És igen ez egy tömbszikra forgácsoló volt, azt alakítottam át. Meg vagyok elégedve, vele, mert könnyen viszi az acélt is, nem csak az alut.

vjanos

Tudsz esetleg még képeket mutatni a gépről? :)
Csak azért érdeklődöm mert én is egy huzalszikra vázat mókolok át marógéppé...

vjanos

Érkezett egy kérdés, miszerint hogy lehet a definiált szerszámokat átvinni másik gépre. Itt válaszolok, hátha másnak is hasznos.

Tehát a CAM nézetben a CAM Tool Library bal oldalán levő saját mappákat/librarykat jobbegér-exportot választva lehet kimenteni, importtal pedig visszatölteni.
(Lásd csatolt kép)

Vagy egy másik megoldás:
A beállítások között bekapcsolható a Cloud Tool Libraries lehetőség, azaz hogy automatikusan a felhőbe/szerverre mentse el a szerszámokat.
Bővebb leírás itt.

vjanos

Megjött a tavaszi nagy frissítés!

Először nagyon megörültem, hogy végre bekerült a generatív tervezés, de sajna úgy néz ki ezt csak az 1500 dolláros Ultimate verziósok kapják meg, az ezzel elvileg egyenértékű ingyenes diák licenszesek nem :(

De azért jöttek jó dolgok az ingyenesbe is, érdemes végigtekerni a leírást vagy a videót.

Néhány főbb, nekem tetsző:
- Kétirányú adaptív marás! Nincs üresjárat új fogásnál, egyen és ellenirányban felváltva mar, beállítható állandó szerszám terheléssel!
- Különféle furat opciók, lehet egyből menetes furatokat készíteni.
- Végre támogatja az egyvonalas betűtipusokat, pl gravírozáshoz jól jön...
- Sketch és CAM motor elvileg gyorsabb szebb jobb lett :)
- Szakaszos/forgácstörős esztergálás, egyedi lapkák, kések definiálhatók.
- Fúrásnál megadható hogy melyik területen vagy melyik tól-ig mérettartományban levő furatokat furatolja a furatoló.
- stb...

vjanos

Ja, rátaláltam még egy bizonyos Dynamo Studio nevü Autodesk termékre.

"A különálló Dynamo Studio programozási környezetben a tervezők vizuális logikával fedezhetik fel a parametrikus koncepcióterveket és automatizálhatják a feladatokat."

Mondjuk ez sokat nem mond, de az alábbi videoban a Fusionnal együttműködve szerintem ígéretes. Van belőle ingyenes változat.

További videók a témában

vjanos

zozo

Szerzői jogdíj, engedély a közzétételre? -Minden megvolt?

vjanos

Áhh... Egyrészt ez csak egy linkgyüjtemény cikk, másrészt én pipáltam be a youtuben hogy szabadon terjeszthető forrás megjelöléssel.

gaben

Nem is csoda, hogy népszerű.
Grat! [#eljen]

üdv, Gábor [#wave]

vjanos

Talán a legjobb és legrosszabb magyar nyelvű anyag egyben :D