Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

bbalazs

Bocsi, és még amiért itt kérdeztem: hogy Szeged környékén hol lehetne beszerezni épeszű áron ezeket (kisebb szalagfűrész van).

Rabb Ferenc

Bármelyik keményfa alkalmas a megmunkálásra. Az ára miatt kezdésnek a bükköt javaslom. Jól marható, szép felületet ad, jól pácolható, fényezhető (lakk vagy viasz) és kifizethető.

Mindig szálirányra merőlegesen marjál, esetleg 45 fokban, különben szöszös lesz a felület és emiatt sok lesz vele az utómunka.

Ja, és az egyik legfontosabb a borotvaéles szerszám!

bbalazs

Köszönöm, tehát akkor a "korongok" jók alapnak?

Rabb Ferenc

Rönkből vágott szeletekre gondolsz? Hááát...

Hacsak a motívum vagy a végtermék miatt nem kell, akkor inkább kerüld. Nem megoldhatatlan, de macerás és okozhat kellemetlen meglepetést. De azért próbáld meg, aztán meglátod. Sok sikert a munkához [#integet2]

afjybsise

Fás kérdéssel én is becsatlakoznék. Rétegelt lemezből kellene ilyen tortabeszúró díszt lézereznem. Lv 3-4 mm körüli talán nyír alapanyagra gondolok.
Viszont színesnek kellene lennie, egy fekete, egy fehér. Mivel érdemes ezt lefesteni? Nyilván a beszúró részét betekerik folpackkal, tehat nem ebből a szempontból kérdezem.
Én talán töltőalapozóval, aztán szín sprayvel oldanám meg, de a fa felületkezelésében nem vagyok jártas.

Rabb Ferenc

A beszúró részt ne fessed, úgy jó ahogy van, a többit pedig ételfestékkel. Létezik belőle gél, por, folyadék, spray vagy akármi is. A dísz - gondolom egyszer használatos, és azt úgysem eszik meg...

RJancsi

Szerintem ha "hobby" akril festékkel fested be semmi baja nem lesz tőle senkinek. Vizes diszperzió, tehát nem tartalmaz oldószert, kb. 20 perc alatt megköt és attól kezdve akár lenyalhatják róla a krémet. Elrágni csak nem fogják...

afjybsise

Ja hát talán nem rágják el [#vigyor]
Mindenképp spray verziót választok, gyűlölök festeni.
Inkább mindent, amit a mérete meg anyagminősége enged elviszek porfestőhöz...

bbalazs

Igen, arra gondoltam, de ha ez nem jó, akkor hogyan értelmezzem a szálirányt? Deszka, az alapra hosszában vízszintesen ráfektetve és merőlegesen a szerszám?
Még nem próbáltam semmit, csak tájékozódom - laikusként szerintem ez a jó sorrend :)

Rabb Ferenc

Az nem mondtam, hogy nem jó csak nehéz vele szép felületet elérni. Ilyenkor a fa rostjait szemből marod ami egyenetlen szerkezetű és könnyen kitöredezik.

A deszka száliránya ugyebár egyértelmű. Arra merőlegesen lehet szép felületi minőséget elérni.

Ha mégis a végmarás (rönkszelet) mellett döntesz használj sűrű rostú anyagot, pl alma, körte, szilva vagy gyertyán fát.

bbalazs

RJancsi

Egyszeri beruházás egy olcsóbb (nem feltétlen profi) airbrush pisztoly. Pár éve vettem egyet, és azóta gyakran használom mindenféle festésre a körömnyitől a lapostányér méretig. Mindig akrillal, hogy használat után egyszerűen folyó vízzel ki tudjam tisztítani. Kezdésnek egy ilyen is bőven megteszi.

afjybsise

Van a kompresszorhoz ilyen tartályos festékszóróm, egyszer használtam. Ismertem egy srácot, ő használt ilyen airbrush cuccot. Talán chopper tankokat meg ilyesmiket festett vele. Ilyen művész szerűség, távol áll tőlem az ilyesmi. [#vigyor]
A festést még előző életemben gyűlöltették meg velem végérvényesen. At elkészült lakatosmunkát nekünk is kellett lefesteni hengerrel, valami rossz Dunaplaszt kerítésfestékkel, amit négyszeres áron számlázták tovább, mint "ipari" festéket. Több száz méter hengerített csövet, mindenféle szerkezeteket taknyoltunk így.
Nem ismerték a járórácsot, a stancolt lemezt, így bármilyen lépcsőt, pódiumot, trepnit csináltunk, azt bordáslemezből kellett, amit képzelj el zománcfestékkel kezelve...

RJancsi

"Ilyen művész szerűség, távol áll tőlem az ilyesmi."

Leonardo is ecsetet használt, mégis van nekem is pár darab. Gyanítom, hogy ismerősöd nem pár ezer forintos "belépő" szintű pisztolyt használt, hanem valami kicsit komolyabbat.
Ettől még a technológia működik avatatlan barkács szinten is.
A kompresszorokhoz tartozékként adott fél-1 literes tartályú festékszóró pisztolyt ne keverd a paintbrush-al. Ezek jellemzően pici alkatrészek, tárgyak festésére szolgálnak, a tartályuk kb. 10 cm3 vagy kisebb.

afjybsise

Ismerem a technológiát, mutogatta egyszer a felszerelését, minőségi cuccok, drága festékek, valami pici kompresszorral.