Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

svejk

Fehér, sárga és világos szürke zsugorcsövekre kellene számokat, betűket írni.

Tudtok ajánlani valami tuti bevált íróeszközt?

Én az Eddingek közt sem igazodok el.
Most pl. próbálom a a 140 és 142-est, talán az utóbbival tartósabb feliratot lehet készíteni.

Régen vettem méregdrágán -volt vagy 3500 Ft- egy Weidmüller STI-S típusút de az sem volt az igazi, ráadásul fenemód hamar kifogyott.

RJancsi

Hogy még tudományosabbak legyünk: az alapanyag ugyanaz (polisztirol vagy polisztirén), az elnevezés a gyártástechnológiától függ.
Az EPS "expandált", azaz egy fém sablonba beleöntik a polisztirol granulátumot és gőzzel felfűtik. Ettől a gyöngyök felfújódnak (mint a pattogatott kukorica) és egymáshoz ragadnak. A gyöngyök között mindig marad rés, ezért az EPS csak ideig óráig vízálló, idővel megszívja magát vízzel.
Az XPS "extrudált", azaz a még meleg habot egy "ablakon" kereesztül folyamatosan kipréselve gyártják. Itt a hab
 homogén, nincs benne kapilláris. Teljesen vízhatlan.

Aki nem hiszi itt is megnézheti: [#nyes]

RJancsi

... és a "lépésállóság" nem a gyártástechnológia, hanem a habsűrűség kérdése. Mindkettő lehet ez is, az is.

Révész Richárd

Annyit pontosítanék, hogy a granulátumot először "habosítják" ettől is függ az, hogy milyen minőségű EPS készül belőle.
A 80-as minőséghez jobban "felfújják" a granulátumot.

Ezután pihentetik, hogy a benne lévő pentán elillanjon.
Ha közvetlen habosítás után tömbösítenék ki akkor szétreped a tömb.

Ha kész a tömb, azt is pihentetni kell vágás előtt. Erre azért van szükség, mert vágáskor a friss tömb képes begyulladni szálszakadás esetén.
( volt benne részem egy párszor )
A másik probléma az, hogy "kardosodik" vagy "kiflisedik" a vágott lemez.

PSoft

onagy

Közönséges thermotranszfer nyomtatóval (Zebra, Brady, Cab) nyomtatható a tekercses, lapított változat. A Dymo kazettás változat sem világvége drága, a gplex-nél 3167Ft Bruttó az 1.5m sárga alapon fekete.
Én vékonyfalú fehér pvc, nem zsugorcsövet keresek ilyen célra, olyat amit a sárgák használnak kábeljelölésre.
O.

RJancsi

És még igaza is van... [#taps] A fali hőszigetelésnél sem árt, ha pihentetett lapokat ragasztanak a falra. Egyes építőanyag telepek ki is hangsúlyozzák, hogy ilyen lapokat árulnak. Ha frissen vágott a lap, hajlamos deformálódni és akár felválni. Nem a ragasztó enged el, hanem a lap szakad szét, a falon meg ottmarad a polisztirolos ragasztófolt.

PSoft

IdézÉs még igaza is van...

Bizony ám! [#kacsint]
Van "némi" rálátásom az EPS gyártásra. De ugyanúgy, az XPS-re is.

svejk

A nyomtatók nekem nyűgösek, 1 évben párszor kell akkor is jobbára csak a magam munkájának a megkönnyítésére.

Révész Richárd

svejk

svejk

Van egy szatyor ilyen zsugorcsövem feliratozva, eldarabolva, most már tudom hogy készült. [#heureka]

svejk

Hátha egyszer csak megjelenik ilyen kazetta az adok-veszekben is. [#finom]
Persze ettől függetlenül szerviz közben, koszos környezetben továbbra sem előnyös egy Dymo-t nyomkodni, gyorsabb, egyszerűbb a filc.

D.Laci

Én jól tapadó címkére szoktam nyomtatni. és átlátszó zsugorcső alá teszem.
Helyszíni munkánáll előre kel gondolkodni :(

svejk

"Helyszíni munkánáll előre kel gondolkodni"

Be' szép gondolat! :)