Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Nem is arra gondoltam, hogy át kéne barkácsolni az előtagot mert "jó lesz az". Inkább arra, ha a felugró ablak http-t ír, akkor tudjon róla az együgyű topiclakó, hogy a paranoiás böngészője letilthatja a kép megjelenítését. Akkor én sem próbáltam volna háromszor betolni ugyanazt a linket, előbb beírom a fórumot a "mégsem annyira veszélyes kivételek" közé. [#nyes] De hagyjuk, ez már kezd OFFtopic lenni.

LittleSV

Ötletnek ez tökéletes, ilyen megoldás lenne jó. Igaz használtan is amit találtam több százezer ft :( Nézelődöm, hátha lesz csak váz, lámpa nélkül.

TBS-TEAM

Delta 3D.
A karok helyett acélsodrony a 3 motor fel le tekeri a hozzá tartozó sodronyt 3d printer vezérlőkártyával vezérelhető.
József

RJancsi

A 30 m2 kb. 6x5 m alapterületű. Szerinted mekkora belmagasság kell ahhoz, hogy a delta jól működjön? És nem véletlen, hogy a delta nyomtatók (néhány nagyméretű kivételével) nem sodronnyal hanem merev karokkal működnek. Bár egy lámpánál nem annyira kritikus mint egy nyomtatónál, de a sodronyok "belógásának" számítása nem is annyira egyszerű feladat.

TBS-TEAM

A fix karok meghatározzák a nyomtatóknál a magasságokat.
UA: sodronykötélnél a felrögzített feltekercelődobok magassága a maximális magasság.
József

RJancsi

Azt nem tudtam, hogy a világúrben (súlytalanságban) fog működni. [#nemtudom]
Mert ha gravitáció van, elvben és gyakorlatban is végtelen erő esetén tudod csak a görgő magasságába feszíteni a kötelet. Még akkor is ha csak a salyát önsúlya terheli.
Ha nem hiszed nézz utána: láncgörbe.
Ha igazad lenne, rengeteg légkábelt lehetne megspórolni azzal, hogy a vezetékek nyílegyenesen mennének az oszlopok között belőgás nélkül. [#wave]

RJancsi

TBS-TEAM

Pár méterről van szó elhanyagolható a belógás és nem cél a halálpontosság hanem a bejárható területen valamilyen magasságba való mozgatása a helyzeti világításnak. X-Y-Z irányban. [#integet2]
József

LittleSV

Adott egy fotóslámpa. A probléma hogy az állvány mindig útban van. Ezt kellene valamilyen szerkezettel a plafonra fogatnom a szoba közepére, de ez a csöves-szorítós megoldás nyilván nem működik. Így a lámpát kellene valami karos forgatható tartóra szerelnem. A bolti karos lámpák rövidek. A műtős lámpa egy jó megoldás lenne, de az nem fér bele a költségvetésbe...
Vagy egyedi karos felfogatást kellene készíteni, ami forgatható és oldható rögzítésű, vagy annyira szoros hogy a lámpa tömegétől ne állítódik el.
Aztán lehet teljesen rossz úton járok, és van erre jobb megoldás is...

sufnituning

vegyél egy fejlámpát, az oda világít, ahova nézel.[#nyes]

Szalai György

Én nem láttam még létező jobb megoldást. Próbálom megérteni és lebontani a feladatot részproblémákra.
Csak ezt az egy derítő lámpát kell mozgatni?
Menyi lehet a lámpa legnagyobb tömege?
Z irányban is kell változtatni a lámpa pozícióját, vagy elég csak az X-Y síkon a plafon alatt?
Az X-Y síkon mekkora kiterjedésben kell mozogni?
Lehet ellensúlyozni, vagy óriási csavaró igénybevétel lesz a felrögzítési helyen?
Egyáltalán elvisel ilyen terhelést a födém egyetlen része, amire szereled?

Ami csak a beteg fantáziám szüleménye: Földön álló statív helyett, plafonra szerelt akasztópontokon átakasztható tartószerkezet. Esetleg kampó helyett állandó mágneses rögzítéssel.

(Egy rendes bevilágításhoz általában több lámpa kell. Háttérderítők, kontúrozók, fő és hangulatfények, fejlámpa. Egyetlen forgatható lámpakar helyett nekem célszerűbbnek tűnik a több akasztópont. De még mindig nem ismerem a világítás célját.)

remrendes

LittleSV

Statikus fényre van szükség, nem lehet vakuzni. A bevilágítás magassága (Z irány) a tárgyak (személyek) magasságával változik, szemből kell világítani (X-Y 2x2m), a háttér megvilágított.
A födém régi 12*15cm-es gerendázatú, feltételezem elviseli, a lámpa maga 1-2kg.
Mivel ez egy mini stúdió, ezen belül is 3 fotózási "helyszínnel" így elég szűkös a hely, így meg kell próbálnom úgy megoldani hogy a földön minél kevesebb "zavaró" tényező legyen. Legalábbis ez az elvárás, én meg találjam ki a megoldást.
Portré vagy tárgy fotózáshoz eddig elég volt az egyetlen derítő, vagy az objektív köré körlámpa. De mikor mozogni kell, vagy több személy a tárgy, akkor kényelmetlen kerülgetni a dolgokat.