Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Időnként tartok betontechnológiai előadásokat egyetemistáknak és más érdeklődőknek. Ilyenkor mindig viszek magammal "érdekességeket", acél, műanyag, üveg, szén és bazalt szálakat amit betonba lehet keverni. A bazaltszálak dupla zacskóba vannak csomagolva/hegesztve, de még a nézésük is szúr! Átlag 16-18 mikron átmérőjűek és üvegszerűen törnek.[#nyes]

svejk

Lehet ilyen bazaltszál kellene a kvarchomok helyett/mellé a műgyantás gépalapokba?

vadember

Mi a szerepük a betonban, ha ennyire törékenyek? A keveréskor nem törnek milliméteres cafatokra?

RJancsi

Kb ugyanaz mint az üvegszál erősítésű laminált műgyantákban: csónakokban, repülőgép sárkányokban stb. A hajlítást nem szeretik, de a húzószilárdságuk vetekszik az acéléval. Amikor a betonba keverik biztos egy része eltörik, de az átmérő/hossza arány miatt még mindig elég "lehorgonyzási hossz" marad ahhoz, hogy a beton húzószilárdságát többszöröségre növelje. Cserébe nem korrodál mint a betonacél.

xit3medzv

Ami a képeden van mikroszál, abban nem az a poén, amit hozzáad a szilárdságban, frissbeton tulajdonságokat javítja, meggátolja a zsugorrepedés kialakulást, állékonyabbá teszi a friss betont, jobban lehet lőni, nem csúszik le ilyesmi. Én így tudom, bár egy ideje nem volt dolgom vele, milyen törékeny üvegszál az, ami többszörösére emeli a beton húzószilárdságát?

RJancsi

Ha egy kicsit figyelmesebben (vissza)olvastál volna akkor két dolgot is leszűrhettél volna.
1. Az üvegszál/műgyanta analógiát a bazaltszál/betonra írtam, mert aki rákérdezett erre volt kíváncsi.
2. A belinkelt képen nem üvegszál van (nem vetted észre?) hanem bazalt. Azt pedig nem a zsugor repedések ellen rakjuk a betonba hanem statikai céllal. Kicsit(?) drága lenne az olcsó műanyag fibrint bazalttal helyettesíteni... Az elmúlt egy évben kb. 80-100 próbakeverésen vagyok túl mindenféle szálakkal (acél, műanyag, üveg, bazalt, szén) és kiegészítő anyagokkal (Penetron, Oxydtron, HDT, mikroszilika, metakaolin). Mindezt egy korrózióálló és nagyszilárdságú betonreceptúra kidolgozásáért illetve tapasztalatszerzésért. Mondhatod, hogy nagyképű vagyok, de szerintem ebben az országban kevés ember csinált ilyen átfogó kutatás-fejlesztést az elmúlt pár évtizedben...

xit3medzv

A képen én nem látom, hogy bazalt van. Az azt követő hozzászólásodban koncentráltam az üveg szóra, ebből következett, hogy üvegszálra vonatkozik a húzó szilárdság növekedése. Köszi, hogy kifejtetted, ez nekem kimaradt, nem tudtam a bazaltról, hogy ilyen mértékben dolgozik a betonban.

svejk

Nem ismeri véletlen valaki az alábbi linkben megemlítettet komát?
[#t20p5132#]

Ilyen saruval rendelkező vezetékcsutakokra (20-50 cm-es darabok)lenne szükségem.

RJancsi

Egyébként ma már létezik olyan üveg pászma is amit statikai célra is lehet alkalmazni.

A fő eltérés az üveg mikroszálhoz képest, hogy boroszilikát üvegből van (a sima alkáli üveg nem bírja a lúgos közeget és elporlik), és nem esik szét elemi szálakra hanem a beágyazó gyanta miatt kötegben marad a keverés alatt/után is. Főleg vékony "design" beton termékeknél használják pl. utcabutor, lakásdekoráció stb.

2vkx6unz

Aliról biztosan tudsz rendelni saruzott vezetéket is meg fogót is aztán olyan hosszra szereled amilyenre kell.

Egy fogó <15 USD. De gondolom azonnal kellene...

Ez a típus jó: SN-01BM XH2.54 SM

svejk

Persze hogy "azonnal". :)

Fogóm van, meg valahol egy zacskó sarum is -persze ez utóbbit még nem találtam meg- csak kedvem nincs hozzá.

Elég szöszölős munka, látni sem látok már úgy mint régen.

svejk

No meg amit a gép nyom rá szebb is mint amit én bénázok.

m8zmkic73

Ez így nem igaz, István. Akkor igaz, ha a gépet használó Úriember becsületesen csinálja, mintha saját magának lenne. Én egyszer csináltattam géppel, megköszöntem, kifizettem. A 2000 Darabból 100-120-at kidobtam, és vettem egy fogót.
A feleségem gyönyörűen tudja csinálni. Az utolsó 8-10 évben nem vettem igénybe ilyen jellegű bérmunkát.

svejk

No igen, a RET-nél is azért 500 db a  minimum rendelés mert 30-40 db eleve a beállítási selejt.
Legalábbis négy éve ezt mondta az ott dolgozó emberke.