Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Célgépre úgy gondolj inkább , hogy csak a célfeladatra tervezed  és mivel nem oly nagy méretről van szó mint a videón így szerintem aránylag olcsón el lehetne készíteni . De lásd nagyban :

svager

Megy az ötletelés,de úgy látom  itt senki nem tudja,hogy egyáltalán mi a különbség a beton és a természetes közetek között.
Természetesen a beton térkőnek a betonhoz is csak annyi köze van,hogy betonból van.

Ja, egyébként  nem  véletlenül teszik bele a térkőbe már a készítésénél a mintát és nem utólag faragják bele..

RJancsi

"a beton térkőnek a betonhoz is csak annyi köze van,hogy betonból van"
Magvas gondolat. [#taps]
Óvatos kérdés. Ki látott már térkőgyártó gépet? Akár palettást, akár "tojógépet"? Mert én már elég sokat és beton összetételeket is csináltam hozzájuk szép számmal. A térköveket nem öntik, hanem vibro-préselik. Egyszerre kb. 1 m2-t.
De a természetes kövek (kőzetek) közül sem mindegy, hogy krétát, zsírkövet vagy gránitot kell megmunkálni. Árnyalatnyi a különbség.
Arról nem is beszélve, hogy létezik kovasavas kötésű kvarc konglomerátum is (nem káromkodom, ez egy természetes kőzet), ami annyiban különbözik a betontól, hogy nem mesterséges.
Gondolom erről a kőzetről kevesen gondolják ránézésre, hogy nem beton...

fn47xk7ei

"Megy az ötletelés,de úgy látom itt senki nem tudja,hogy egyáltalán mi a különbség a beton és a természetes közetek között." Nem gondolod , hogy ez egy kicsit durva - magyarul csak te vagy helikopter ![#csodalk]Valószínűleg még te nem láttál térkő gyártást . Egy előző hozzászólásomban írtam , hogy ez egy egyszerű zsebmarás de mint láttad az eredeti feladatot - ahhoz viszont túl bonyolult az alakzat , hogy préseléssel használható lenne . A kontúroknak éleseknek ,"tisztáknak" kell lenniük és minden mintához drága lenne bélyeget ,nyomósablont gyártani . Szerintem még mindig a legolcsóbb egy egyedi készítésű mini cnc gép lenne a feladatra .

RJancsi

"egyedi készítésű mini cnc gép"

A legelején ezzel kezdtem... [#wave]

Mivel relatív kicsi a munkaterület és nincs túl nagy pontossági igény, ezért nem tűnik bonyolultnak egy kellően merev vázat összehegeszteni. Nincs szükség (sőt lehet, hogy használhatatlan lenne) lineáris sínekben és csapágyakban gondolkodni, bőven elég a tolókapuknál bevált alátámasztott cső(rúd) és esztergált görgők. Fogas-szíjas hajtásra gondoltam, mert az kevésbé érzékeny a porra, vízre.

fn47xk7ei

Jelzem a mi közvetlen környékünkön több beton üzem is volt - jelenleg csak egy üzemel de térköveket nem gyártanak .Én házilagosan készítettem térkövet műanyag formába simán csak vibrálva de csak kb. 10 m2-ert mert qrva drága mulatság így az udvarom és a utcai járdám térkövét cca. 210 m2-ert már megvásároltam hivatalos gyártótól . Nem préseltem csak vibráltam de azóta sincs semmi minőségi hiba benne mióta leraktam - kb.18 éve .Viszont az mondom gépesítés és olcsó alapanyag beszerzési lehetőség hiányában semmi értelmét nem látom-láttam a házilagos térkő gyártásnak .Régen eladtam már a formákat is . Természetesen a hozzászólásom mondandója egyáltalán nem érvényes az egyedi és többletérték hozzáadásával készült termékekre ahol a munkadíjat realizálni lehet a termék árában .

fn47xk7ei

[#eljen]Akkor már nincs más hátra mint a tervezés ,alkatrész beszerzés ,építés .Sok sikert hozzá , láthatóan nem megoldhatatlan feladat .[#taps]

ebalint

Egy esetben látnám azért értelmét a minimálisnál nagyobb munkaterületnek, ha olyan mértékű sorozatgyártás szükséges, hogy egyszerre több darab lenne megmunkálva.

RJancsi

Mivel eléggé egyedi alakzatokról van szó, a munkaterület méretét az üzletekben kapható térkő méretek határozzák meg. A legnagyobbak kb. 25-25 cm élhosszúságúak és max 10-12 cm vastagok. Ha két ilyet szeretnék alárakni a gépnek, már 60-80 centis munkaterület kellene a leszorítók miatt. Kétszer akkora gép merevségét meg sokkal költségesebb megoldani.

fn47xk7ei

Szerintem is felesleges túlvariálni meg méretezni mert akkor a sok variálásból már nem egy kis célgép lesz hanem a végén egy univerzális drága monstrum .

Vetesi75

Másoló eljárással dolgozó masinában nem gondolkodtatok? A lézervágott lemezsablon ugyan plusz költség, de a gép szerkezetileg sokkal egyszerűbbre jönne ki, feltehetően kevesebb karbantartás igénnyel, stb.

fn47xk7ei

Egykontúros marásnál elképzelhető lenne de mint látod itt több darabos zsebmarásról van szó . A sokszori sablonkészítés is drága lenne . Szóval a legolcsóbb megoldás szerintem egy kis egyszerű cnc - jól átgondolva persze minden porcikáját a körülmények miatt .

zozo

Volt öntvényvázas (200 kg) Strigon pantográfom, ez egy az egyben megcsinálná a munkát, de akinek ezt napi 8 órában kézzel kell vezetgetni, az hamar megszökne. :)

vadember

Azt hiszem egy ilyen mozgóhidas elrendezés lenne nektek a legmegfelelőbb. Lehet, hogy te még tudnál is olyan szuperfolyós betont keverni mint amiből a gépágyakat csinálják. Nem kell epoxi beton. Biztos tudod mire gondolok, volt itt már erről a betonról szó. A géptest így teljesen vízhatlan.
A hidat nem is kellene még ekkora lábakra sem rakni, hiszen nektek alacsony munkadarabokat kell megmunkálni. Az U profil tetejére rögtön lehetne fogatni a lineáris síneket.
A sírköves műgránitja nem lenne hozzá megfelelő, belső vasalásos erősítéssel?
Mennyit szoktak ők csiszolni a sírköveken, hogy olyan sima felületet tudnak elérni? Mekkorával kell nagyobb nyers méret. És miként érik el, hogy egyetlen buborék sincs a kőben?
A vibrált betonban is látok buborékokat miután eltávolítják a zsalut. Vagy ha azt is megcsiszolnák akkor beljebb már az is tökéletesen homogén felületet mutatna?

vadember