Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

thayscj6c

Mennyi jó munkaerőtől szabadít meg, de brutál jó!

sunraw

Sziasztok!

3mm nyír, rétegelt lemezt szeretnék vásárolni A4-es méretben. A net-en fellelhető forgalmazók csak egész táblát árulnak, azt is horror postaköltségért.
Megköszönném, ha valaki tudna segíteni a beszerzésben, méretre szabásban és postázásban is.

ui.: Privátban keressetek, ha nem gond. Köszi!

üdv.arni

RJancsi

Az érdi Bohács Barkács bolt fél táblát is ad egész baráti áron.

Link

RJancsi

Komoly kérdés tapasztalt gépépítőkhöz! Egyik ügyfelem szeretne egy 400x400x150 mm munkaterületű 3D CNC marógépet.
Ami kicsit(?) eltér az itt megszokottaktól: a pontosság nem kritikus kb. 0.5 mm ámde betont kellene "faragni" vele. Azaz alap a vízállóság mert a szerszámot hűteni kell, és az inhomogén kemény alapanyag miatt komoly mechanikára van szükség. A marómotor is ennek megfelelően robosztus és erős csapágyazású. Nem hobby hanem sorozatgyártásra alkalmas gép kellene.
Szerintetek mennyiből lehetne egy ilyen gépet "összerakni"?
Az ötletek jöhetnek magánba is. Ha valaki jó ár/értékarányú gépet mond, akár meg is építheti. Nem rajtam múlik, én csak közvetítek a leendő felhasználó felé.

thayscj6c

Hali!
Ha hungarocellből kirágná és azt öntené ki, kisebb teljesítményű gép is elég lenne. Persze, ha nem már meglévő betontömböt kell megmunkálni.

RJancsi

A lényeg épp abban rejlik, hogy nem polisztirol sablont kell gyártani, hanem "gyári" beton térkövekbe kellene zsebet marni.

happisusu

Milyen szerszámmal marná az ügyfeled???
Mivel a térkövet ha vágni kell akkor törő szerkezettel formázzák.

RJancsi

Bocsi, ha kissé gyógypedagógiai stílusban írok: nem hasítani kell, hanem zsebet (üreget) mélyíteni a megszilárdult (építőanyag kereskedésekben raklapon árult) gyári térkőbe. A szerszámmal nincs gond, sírkövesek és műkövesek részére gyártanak keményfém élű maró eszközöket gépi maráshoz. De a legtöbb esetben azokkal csak élletörést, vagy kis mélységű betű gravírozást végeznek akár gránitba vagy műkőbe. (A beton is műkő, csak általában nagyobb a maximális szemcseméret.) A gépen múlik, hogy megelégszik pár mm mélységgel vagy több fogással üreget mar. De ha még nem hallottál róla, a kő (gránit, márvány stb.) temetői vázákat esztergálással is szokták készíteni, tehát van kő-eszterga kés is.

happisusu

Én teljes mértékben megértettem a marás a lényeg ezért kérdeztem rá a szerszámra. Igen tudom a a márvány Vidia betétes szerszámmal faragják, de a beton igencsak eszi a Vidia lapkát.
Az eredeti kérdésedre én személy szerint egy használt szerszámmarót cnc- sítenék,megvan a gép váz ami eléggé stabil, mivel nem kell tizedes pontosság lehet elég a trapézanyákat cserélni. a munkateret kell még átalakítani, hogy a betonos hütőfolyadék ne tudjon a mechanikus részekhez befolyni.

Szalai György

,,(A beton is műkő, csak általában nagyobb a maximális szemcseméret.)"

Forgácsolás (marás) szempontjából akad még egy nem elhanyagolható körülmény:
A gránit, a márvány, de még a mészkő őrlemény alapú műkő is, többé-kevésbé homogén, forgácsolási ellenállású szerkezet
De a folyami kavicsot tartalmazó beton, az nagyon nem az.
Olyan kompozit, amiben nagyon kemények a kavicsok és sokkal kevésbé az őket összekötő anyag.
Marás közben ezért fog szanaszét törni, mielőtt zsebet mélyíthetnél bele.
Vagyis a köszörüléshez közelebb álló megmunkálási módot és ehhez való szerszámot leszel kénytelen használni.
Szerintem.

Úgy pedig egyből kisebb lehet a megmunkálás nyomaték igénye, és a géppel szemben támasztott merevségi követelmény is enyhülhet.
Már ahogy én meg Móricka képzeljük. [#vigyor2]

zozo

Sokkal egyszerűbb megoldás a térkő gyártójával letárgyalni és egy szerszámot átalakítani, hogy a "zseb" már öntésnél benne legyen.
Ha világítás miatt kell bele, szerintem kapható is így előkészítve.

Ha marni kell. akkor sok gyémánt szerszám bánja, de én sajnálom a gépet is, ami ilyen alantas munkát kap :)
Szerintem ez a térkő marás nem életképes elgondolás, de te vagy a téma szakértője.

remrendes

Ez azert darabszamfuggo. Havi 20-30 darabert nem biztos, hogy szoba allnak veled.

Ha csak vilagitas megy bele, akkor akar kor alaku is lehetne a zseb. Valami karos pres szeru szerkezet es egy gyemant tarcsa szerintem mukodhet.

RJancsi

A gyártóval egyeztetés nem működik. Egyfelől bármely gyártó bármely térköve szóba jöhet, másfelől akár mindegyik "zseb" egyedi lehet ezért kéne cnc a sablongyártás helyett.

RJancsi

Ha láttál már elhasított térkövet, abban nincsenek nagy kavicsok, legalábbis a jobb minőségűekben. És hasításnál a szemcsék is elhasadnak nem pedig kifordulnak a cementkőből. Szóval eléggé homogén az anyag. És ha nem is csiszolás de valóban elég kis fogásokkal és előtolással dolgozni, nem kell egyszerre sokat kiszedni.

kaqkk007

Nem lenne egyszerűbb egy ütvefúró gép + egy 30-50 es fúrószár és egy egyszerű befogó amibe mondjuk 5-10 térkövet egyszerre belefogna és sorban kifurkálná ??