Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

PSoft

Erről jut eszembe, azt meg közbe "kicsontoztam", jól körbefotóztam, összeraktam.:)
Majd, megmutatom a boncolós-ban.

RJancsi

Sziasztok! Most akkor jól megfogtatok, halvány lila .... sincs, milyen "szabvány" menet van a fényképezőgépek alján illetve az állványok tetején. Eddig annyit tudtam róla, hogy 1/4"-os. Valami nemzetközi megszokás lehet benne, mert eléggé kompatibilisnek tűnik minden gyártmány. A lényeg, hogy kéne egy talplemezt kreálnom az akció kamerám gyorscsatlakozós talpa (3M ragasztó van az alján) és egy "szabvány" fényképezőgép állvány közé. Arra gondoltam, hogy kivágok egy ugyanakkora bakelit lapot mint a talp és annak a közepére gyártok egy menetet amibe bele lehet tekerni a fotoállvány csavarját.

000000000

W 1/4" kézi menetfúró készletemmel (3 vágásos) a rendelkezésedre állok, annak idején pont az ilyen fotó/video állványok miatt vettem.

RJancsi

Szia! Élnék a lehetőséggel, legalábbis egy próba erejéig. Ha a holnapi nap jó Neked, 11-től biztosan a laborban leszek. Elviszem magammal a tartozékokat, és tudunk csinálni egy "próba menetet". Ha bele lehet tekerni a csavart nyert ügyem van!
Ami végképp megkavarja a dolgot, találtam egy cikket , mely szerint az fotocsavarok ugyan Zoll-ban (inch-ben) vannak méretezve, de a Withworth-tól eltérően 60°-os menetprofillal készülnek.
Véres-szájú gépészek ne olvassák tovább! Mivel vékony műanyag lemezről van szó (kb. 3 menetemelkedés) ha kicsit eltér a pneumatika menet emelkedése a fotocsavartól, majd "lötyögősre" fúrom a magot és jó lesz... :)

RJancsi

Köszi, Richárddal véletlenül egy épületben van a munkahelyünk, elsőre az Ő fúrójával próbálkozom.

Révész Richárd

Szerintem az nem lesz jó.
Mint írták, az enyém G 1/4"
Azért még megnézem mi van itthaon.

Révész Richárd

Reggel beviszem és felakasztom az ajtótokra.
Nem leszek bent csak délután.

Révész Richárd

Reménytelen. Most mértem meg, 13 mm az átmérője.

svejk

De hát írják, hogy régen BSW menetek voltak a fotomasinákban, ma már áttértek az UNC-re, ez utóbbi a 60 fokos
(BSW menetekkel ma már nem nagyon lehet találkozni)

A G 1/4" os menet átmérője 13 mm-nél kicsit nagyobb, tehát neked nem jó.

Fogadd csak el Robsy ajánlatát...

Vagy ha tényleg csak műanyagba kell, akkor menj el egy komolyabb csavarboltba, pl. Fabory és vegyél 1 db ([#nemtudom])  UNC 1/4"-20 csavart köszörüld meg menetfúró alakúra és erőltesd a műanyagba.

Vagy egy kertigép szervizbe és kunyerálj egy ilyen csavart.
a Techumsec, Bridge motorok ilyenekkel vannak szerelve.

Egyébként gyanítom a fórumgazdának is van ilyen menetfúrója. :)

RJancsi

Köszi, az tényleg nem jó. Megmértem, kb. 5,4 mm a magmérete és 6 mm körüli a külső átmérője. Az 1/4" elvben 6,35 mm, de gondolom gyárilag kicsit lazára mángorolják.

Révész Richárd

Pont a csavar jutott eszembe.
Valahol kallódik pár db 1/4"-os.

svejk

TROMF22

Ha még nem oldódott volna meg a menet konkrét jelölésének titka, ezt találtam egy terméknél megadva:
1/4"-20 UNC

svejk

Csavart én is tudnék küldeni, meg még lehet menetfúró is akad, de az kedd-szerdánál hamarabb nem érne oda. :(

RJancsi

Köszi a tanácsot, feladat megoldva! [#worship]
Megtaláltam azt a fotocsavart, ami a kamerámat a "dísz" dobozába rögzítette. Nem sokat küzdöttem a köszörüléssel, helyette a noname kézi gravírozómba befogtam egy vágó korongot és a csavar közepébe vágtam egy 5 mm mély sliccet. 2-3-szor betekertem a műanyagba mindkét oldalról és kész a menet. Nem lötyög, nem szorul, pont jó!