Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

000000000

Azért a 10 ohmos ellenállat és egy 1A-es bizti nem ugyan az!

Attól, hogy 10ohm 10W még nem biztosíték.

kuv5p7226

Azt én tudom, de most neki valójában mi kell?

Bordogh

Üdv!
Megtudja valaki mondani, hol tudok villanymotor tengelyhez éket venni ? Szegény emu esztergám sebességváltójáról munka közbe lerepült az ékszíjtárcsa az ék már kissé elnyűtt volt ...

kuv5p7226

000000000

000000000

Olyan ellenállás, aminek az oldalán van egy "hőbizti" aminek az a szerepe, hogy ha túlterhelődik az ellenállat, akkor forró lesz és a hőbizti kiold.

Létező állatfaj.

kuv5p7226

Tudom, van nekem is. Csak a szétpattanós-fröccsenős fajta.

De van olyan hőbiztim is ami ugyanígy szakadásos, csak pici és zárt.

Igazából csak az értelmét nem nagyon látom a dolognak, azért boncolgatom a kérdést.

svejk

De azért inkább reteszt kérjen, mert ékelt tengelykötést utoljára gőzmozdonyban láttam a 30-as évekből. :)

svejk

Az első link 2. oldalán a metszeti rajzon jól láthatod a működését, gyakorlatilag egy huzalellenállás és egy mezei hőbizti -mint a vasalókban van- egybe tokozva porcelán testbe.
A célja ugyan az mint a kipattanósnak.
Az ellenállás része áramkorlátozásra hivatott, a hőbizti pedig az ellenállás túlterhelésének elkerülésére, azaz gyakorlatilag tűzvédelmi szerepet tölt be.
Az más kérdés, hogy mivel nem visszaállítható, ezért üzletpolitika is lehet a dologban.

Vannak olyan helyek, ahova az NTK, PTK vagy multifuse alkatrészek nem passzolnak.

kuv5p7226

Igen, azt láttam, csak azt nem tudom, hogy konkrétan milyen kapcsolásban használnak ilyet. Én speciel az ellenállásra rögzített hőbiztivel dolgoznék, sokkal pontosabban hangolható a leoldási hőmérséklet.

Nem ez kell véletlenül? http://www.ret.hu/Page.aspx?pageid=8&code=06-06-42&mfnb=0

mint mondám, érdemes körülnézni az online alkatrészkereskedőknél is:
lomex.hu
elektrofok.hu
ret.hu
soselectronic.hu
farnell.hu
distrelec.hu
és még sokan mások, de ezek a legnagyobbak.

Bordogh

oké Köszi az infot, fogalmam sem volt hogy hol árulhatnak ilyet :) életemben nem kellett eddig vennem. mindig tanul az ember! :)

svejk

Mint írtam 10 Ohmm 10W de 15 Ohmig jó lehet.
A ret-nél tme-nél is csak kicsik vannak.
TME-nél van nagyobb teljesítményű 2 db de 1 Ohm alattiak.
Amiket leírtál egyedül az elektrofok-ot nem ismerem.

Hálózati feszültségű pufferkondenzátorok töltésénél lágyindításra használják előszeretettel.
Ezek üzem közben ki vannak shöntölve, de ha a shönt áramkör -általában relé vagy thirisztor- meghibásodik akkor rögtön tűzveszély forrásává válnak ezek az ellenállások.

svejk

Egyébként minő meglepő a gyári is pont úgy néz ki ahogy te körbeírtad, vagy ahogy a PDF-ben szerepel.
Bár mint látszik, már a japánoknak sem lehet hinni, mert a 152 fokos cuccukba 157 fokos hőbiztit raktak. :))

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/iwaki1.jpg" border=0>

kuv5p7226

Köszi, ezt nem tudtam, valami söntölésre gyanakodtam de ez a kombináció nem jutott eszembe.

kuv5p7226

Van mindkettőből itthon valahol, bár az ellenállatka csak 5 Wattos, de 2 db 22 Ohmost párhuzamba kötve és közéjük szendvicsbe befogva a hőbiztit működhetne a dolog, amúgy Lomex-ből van mindegyik alkatrészem.