Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Azért van még szép a puncin kívül....
A puncin belül...[#buck][#nevetes1]

KoLa

Egy szerszám nem több tízezres! főleg ha fröccsöntő! hanem több százezres[#wave]

KoLa

...belűl csak bajtársamat tudom! Szép![#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

KoLa

Ha csak, 'néhányszáz', műanyag félgömböt akarsz, akkor tudnám ajánlani a műgyanta öntést gumiformába!!!

000000000

Hát azt szerintem nem igazán lehet a panelban csinálni. :)

Tervezésben nem vagyok jártas, nem igazán terveztem eddig semmit se. Lehet azért se lettek az igaziak a tervek.
Amúgy most már bejönnek a PDF-ek, ill. a zip fájl. Előtte nekem sem akartak bejönni.

De azért köszönöm az ötleteket.

KoLa

Azt pedig! De!:)))
Ha valóban egy műanyag félgömb a cél akkor azt le lehet másolni!Ha van, minta darab akkor, egyszerű , ha nincs akkor kell egy félgömb, ezt könnyű esztergálni! talán, műanyagból! - ezt leragasztod egy sík felületre pillanatragasztóval és körbekeríted egy lemezből hajlított megfelelő magasságú négyzet alakú fallal! hogy tömítsen, kívülről gyurmával körbe húzod a tövét a sík lapon!Ezután kiöntöd két komponensű szilikon gumival púposra , majd egy sík lappal lezárod a keretet hogy túlfollyon a többlet, és sík legyen az allja!
Így kapsz egy gumi formát amit a négyzetes keret merevít a síkon, ahová helyezed(egy asztal lapja) mintával felfelé,Azután beleöntöd a kétkomponensű kiöntő gyantát...

besirkyjh

Szia  

Igaza van a Kola-nak csináld gumi szerszámba .
Ha még nem döntöttél :
Keresd meg ezt a céget www.smoothon.hu nagyon profik és mindenanyagjuk van amire szükséged lessz .Telefonon is és emailban is segitenek .
[#nezze]

keri

Ezt rohadtul nem értem miért akarják mindenáron bemesélni, hogy több száz ezer forint meg irtó bonyolult.

Nekem is ezzel jöttek. Persze nem rossz szándékkal, mert végül a megoldást is tőlük kaptam, de adott a forma, ezer féle hobby CNC és nem értem miért nem képesek legyártani egy ilyen egyszerű munkadarabot. Személy szerint letojom a tervezést. Én bajom ha nem folyik körbe a műanyag, nem? Hát de. [#nyes]

Művészellátóban lehet kapni önthető két komponenses szilikon gumit, vagy a Novia kft. nél műgyantákat. Nem drágák és házilag is könnyű velük dolgozni.

Hagyd a profikat. Keress egy igazi hobbycnc-st aki aluból legyártja pontosan azt amit te akarsz és nem köt bele hogy az úgy sem lesz jó :)))
Alu anyagot én az Amari kft-nél vettem, viszonylag kis mennyiségeket is hajlandóak kiadni.

Persze elgondokodnák azon hogy valóban ekkora alu tömböt akarok e használni, inkább üvegszálas műgyanta sablont csinálnék, vagy ahogy mondták szilikongumi sablont, merevítéssel.

keri

Ja igen. Én végül kemény danamit műanyagból csináltam sablont, ez olyan anyag hogy ha kevés étolajjal áttörlöd, több öntés után is ledobja magáról a szilikongumit, és viszonylag jól tartja a méretet is. Műgyanta öntésnél szükség lehet persze rendes formaleválasztóra.

000000000

Na akkor leírom mire kellenek ezek a félgömb héjak.
Vannak olyanok, akik hobbiként tűzijátékokat csinálnak, és én ezzel szeretnék nekik egy kicsit segíteni. Ez az, amibe kerülnek a különböző effektek, amiket fellőnek, majd szétrobban. Én kb. 2mm-es falvastagságú héjakra gondoltam.
Ha ez műgyanta öntéssel megoldható, akkor ok. De csak ha szagtalan, mert panel lakásban lakok. :)
A linket meg köszönöm, bár Szegeden lakok, és nem tudom, hogy mennyiért szállítanak.
De gondolom ilyen anyagok itt is megtalálhatóak.

j3rx6bsjd

[#eljen]
A több százezres szerszámárak azok az iparban vannak.
Nehéz elfogadni,hogy az emberek nagy része miért nem a munkára fordított időnek megfelelő összeget kéri el a munkájáért.
Ha nem tudná,hogy szerszám akkor olcsóbb lenne?
Hamarabb el lehetne készíteni?

000000000

Ahol én vettem anno alu-t, ott is adnak kis mennyiségben. :)

Danammid rudam az van nekem, az a baj, hogy csak 4cm-es átmérőjű.

keri

Hát engem már ott elkezdtek riogatni, hogy a tervezés is nagyon drága. Na de nekem nem kell tervezni. Mondjuk 10ezerért megcsinálja valamelyik hobbista, ha nem működik akkor reszelek, vagy újra megcsináltatom 10ezerért. Még így is megéri.

Végül fogtam a kézifúrót egy éles kést és magamnak kifaragtam műanyagból amire szükségem volt, ennyit a drága kivitelezésről.
Hobbi CNC-vel lényegesen egyszerűbb és gyorsabb lett volna, de most már mindegy.

keri

Akkor annak tényleg nem kell semmi extra pontosság vagy minőség.

Ezt akár kéziszerszámokkal is meg lehet csinálni, vagy ahogy javasolták eredeti darabról levenni a mintát, és hőre lágyuló műanyaglapból,mondjuk plexiből, vákumformázással csinálni ilyeneket. Akkor elég lenne egy negatív forma amibe porszívóval bele szívod a képlékeny plexi lapot, ami hamar kihűl így termelékenyebb és tisztább.

Amúgy azokat a gömböket nem papírból szokták csinálni?

besirkyjh

Szia  

Megszokott dolog hogy a két végletröl beszélünk , okát nem tudom .
De ha egy Pl: 64 bélyeges injekcios tü müanyagbetét gyárto szerszámárol van szó ,ami rétegessen van megmunkálva edzeve és polirozva és hütés benne és utomunkálat mentes és esetleg milliosdarabszámot gyártanak vele akkor tervezni kell és komoly gépparkkal kell renedelkezni és csak szakemberekkel gyártathato ( az esetleges javitások és korrigálások miatt ) .Egy ilyen szerszám simán több száz ezerbe került már 20-évvel ez elött is .

Itt nem erröl van szó , ez közel a másik véglet .Persze hogy meg lehet csinálni CNC-vel de pont az ára miatt lehet jobb az eszterga azzal talán kevesebb munka óra .
Még mindig azt mondom hogy a szilikon gumi és az önthetö müanyag lenne a leg gazdaságosabb .

[#nemtudom]