Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Igen már próbálkoztam vele, sajnos nem sok sikerrel.igaz nem mintával, hanem hengerfejjel próbáltam, mivel veterán motorhoz kellett másolni. Nekem a gyantás homok komolyan betapadt a bordák közé, és csak darabokba volt hajlandó kijönni. Igazából nem is tudtam a bordákat tökéletes simára munkálni, ezért másként oldottam meg.  

ncw4w5nca

Na átgondoltam a dolgot, szerintem menni fog. Kell készíteni egy szétszedhető mintát, de ezt jobb volna személyesen megbeszélni, mert kicsit körülményes lenne leírni. Ha megcsinálod a mintát én leöntöm, de a minta készítését én nem vállalom. Te merre laksz, remélem nem Mosonmagyaróvár környékén:)

3szwbavt

Köszi Hunka úr, aadren@gmail.com.  
van ott sok bökkenő, sok tapasztalat kell, azt tudom, a kerámia héjas öntéshez. páratartalom, hőmérséklet, stb. Én samottos-gipszes beágyazót csinálok,  
https://www.facebook.com/video.php?v=760848130636359
ez  pld az én kis tégelyem.

ncw4w5nca

Igen a járatlan út mindig rögös, sőt Tibor ezt még tetézi azzal, hogy csak úgy hajlandó a receptjét megosztani,ha vállalod hogy cserébe kiöntöd a dolgait.Én is futottam vele egy kört, de úgy ítéltem, hogy nem éri meg egy bizonytalan technológiáért felvállalni egy csomó munkát. Szerintem az etilszilikátos módszer tökéletes, és a szilárdsága is megfelelő. Ha kicsit több időm lesz ki is fogom próbálni:)  

9n7m49ea4

Olyan mintát csinálok amilyet akarsz. Ha kell, csapágyazott kacsalábbal, hogy forogjon  :)
Érden lakom és itt van a műhelyem is

ncw4w5nca

Érd az jó hely. Ha minden igaz jövőév elején felmegyek nejemmel dolgozni Pestre, akkor lesz mód találkozni. Ha esetleg januárba menni kell állásinterjúra, akkor szólok és összehozhatunk egy találkozót.  

Amúgy a minta nem bonyolult, rétegekből kell összerakni. egy borda két rétegből áll, és a bordaköz is kettőből. A lemezeket összecsavarozva ki lehet alakítani a végső formát. Azután minden félborda közé megy egy masszív választó lap amire két oldalt rá van ragasztva a félborda arra pedig a hozzátartozó félbordaköz. Végül ezeket  egymásmellé helyezve és a rések feltöltve homokkal. így adódik a külső forma szeletei amit egymásmellé kell illeszteni. A homokot köttetni kell, akkor szeletek mozgathatók a törésveszélye nélkül.
  Az üreg mintáját a lemezdekni  a segítségével akár gipszből is ki lehet alakítani. Ezután már csak egy formázószekrény kell, amivel pontosan összeilleszthető a két félforma.
  A bordaközök alakjának a kialakítását a lemezdekniről készült gipszmásolat szeletelésével oldanám meg (a megfelelő helyen elvágva és a lemezre átrajzolva). A bordák vastagságát,és a bordaközök távolságát a felhasznált lemez vastagsága határozza meg.

Nagy vonalakban ennyi, remélem érthető  [#vigyor2]

9n7m49ea4

értem én hogy berzin, de mi hajtja? :)
Világos a dolog. Egyébként viszveszejtés samottos gipszben működik aluval? Vagy csak túlbonyolítás ?

ncw4w5nca

Működne, de szerintem bonyolultabb,és nekem egyenlőre nincs meg hozzá a hevítőkemencém, na meg ahhoz is kell csinálni egy prototípust, amiről csinálod a szilikon öntőmintát a viasz öntéséhez.

9n7m49ea4

Mint említettem, apám szobrász, ismerem az eljárást.

3vv2btrhv

Senkire semmit nem akarok rá erőszakolni !
A technológia és recept ellenében pár darab kicsi ékszer ( Bronz ) öntését kértem .Úgy érzem ez közel sem reális rám nézve . És ezt nem bántó  szándékkal mondom .

ncw4w5nca

Én sem bántó szándékkal mondtam, csak mint tényt állapítottam meg. Nem azt mondtam hogy nem jó, csak azt hogy én nem látok benne fantáziát, látatlanban meg főleg nem.

3szwbavt

Szakáll, azaz "az" a Szakáll? Üdv itt, ismerjük egymást.  
Ha bartell a dolog Hunka úrral, akkor hajráf, benne vagyok minden jóban... aadren@gmail.com

9n7m49ea4

Ha te mondod, akkor biztos az a Szakál vagyok :D
Majd mindenki így ismer, legalábbis motoros körökben egészen biztos.  
Új helyen, új projektek indulnak most nálam, ehhez kértem segítséget.

3szwbavt