Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

3szwbavt

iszonyatosan megkínzott...  de mondta a kapcsolat, hogy volt már festmény és szobor rendelése, és azokat a művészeket is kikészítette...  mert mindent ezzel a fazonnal intéztet, és jó is, mert igy nem küldtük el melegebbre, mert a kapcsolat jól puhitotta az öreg morózusságát és hipermaximalizmusát

ncw4w5nca

Volna egy kérdésem. mivel a beágyazó anyag elég jól összerepedt nem volna érdemes üvegszálat keverni hozzá? Régen a harang, és ágyúöntésnél borjúszőrt adtak az agyaghoz, hogy ne repedezzen be száradás közben. Mivel itt a hőkezelés hatására alakulnak ki a repedések, így éghető anyag nem jó, ezért gondoltam az üvegszálra (betonadalék)

3vv2btrhv

Szénszál vagdalék az ajánlott a szakirodalomban .

3szwbavt

a szőr természetesen a kapilláris levegőzés miatt volt. és a szén meg az üveg 660 égetési fokon elég, szóval 0 a hatása. azért repedt meg a formám, mert ez egy 30x60x100 as kemence volt, kb 5 perc alatt dobtam össze 8 reisercsavarral, és voltaképp nincs is alatta lángterelő téglasor, csak simán ömlött be a gáz, és az alsó két forma megégett. ezért jobb a villanyos száritás. a bugában körben csirkeháló van.

ncw4w5nca

Szerintem az üvegszálnak a lágyulási pontja jóval meghaladja a 660°C-t, De mindegy is, csak hangosan gondolkodtam. Viszont az acélhajnak már bírni kellene, ha csirkeháló bírja. Majd ha oda jutok, akkor kipróbálom:)

3szwbavt

eltörik, kifárad az üveg a 26 óra izzás alatt. de ki lehet próbálni, persze. de inkább elektronyos száritó és nincs repedés. mondjuk, szerintem elég nagy nyírási erő van ha reped, simán elszakad a csirkeháló is

ncw4w5nca

Mer te próbáltad már az üvegszálat?

ncw4w5nca

Én is gázzal akarom csinálni. Ha vannak is hátrányai, sokkal olcsóbban kivitelezhető, és nagyobb teljesítményt lehet elérni vele.

3szwbavt

láttál már világos narancson izzó bugát? nem próbáltam, ez igaz. ha túlég a buga, akkor bármit keverhetek bele, az megreped. csináltattam néhány 1500 fokot kibíró acélbugakeretet, olyan mint a mosógép dobja, rengeteg lyukkal. 2.5 mm vastag lemez. abba fogok majd bugázni, és akkor nem kell még csirkeháló sem, és nem is kell bedöngölni öntés elött homokba. és nem is fog repedni.

3szwbavt

a gáz is jó, 15 éve az van, de az alsó bugák hajlamosak égni, repedni. megvan a kisértés, hogy ha kimarad 2-3 buga, akkor az alsókat az ember alacsonyabb téglasorra rakja, hogy legyen hely azoknak a bugáknak, és majd jóóól vigyáááz az alsóóó sorrrra, de végül csak szétégnek hehe.

ncw4w5nca

Igaz én nem csináltam még, és okoskodásnak tűnhet az egész, de mi van ha külön tűztérben ág a gáz, és csak a forró füstgáz van a bugákra vezetve. Így nem éri közvetlenül a láng az alsó bugákat.

3szwbavt

igy is kell, bár a tűztér lent van, mint a rómaiaknál a padlófűtés volt, de hát vannak a samott lapok között hézagok és ott felcsap a láng, ha nincs kikapcs bekapcs rendszer, csak a malacpörkölő mint nálam.
ha be lehet állitani 660 fokra akkor nincs baj mert nem ég túl.

ncw4w5nca

Én arra gondoltam, hogy a tűztér alatta van, de az aljzat tömör a láng által nem átjárható, hanem oldalt van kialakítva a füstgáz járatok. Az égető kemence lég tömören zárt, és alul a végében, a tűztér magasságában van a füstgáz elvezetés. Így sokkal egyenletesebben oszlik el a hő, és nem hevülnek túl az alsó bugák

ncw4w5nca

Még valami. A beöntő nyílás miből van kialakítva, és mivel ragasztottad fel?

3szwbavt

vízüveges homok, és fáradtolajjal lekent sárhurkával ragasztom fel.

nem tudom hogy hatékony lenne-e a lerekesztett rendszer, szerintem nem.  nincs ilyen tudtommal sehol. ahhoz hogy 660 legyen fent tán lent meg vagy 800nak ha nem többnek kellene lennie