Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

Kristály Árpád

Halihóóóó....
Sufnituning!
Érdekel a dolog!

Magánban egyeztessünk!
Tel.: 20/361-4563

ncw4w5nca

Elárulnád, hogy végül is mit szeretnél önteni? Persze csak ha publikus:)

svejk

És ez a nyers, süthető gumi beszerezhető nálunk?

Nagyon sokszor jó lenne lineáris kocsik, golyósorsók porvédőit pótolni. Persze az is kérdés olajállóak-e valamilyen szinten ezek a kisütött gumik.

ncw4w5nca

Természetesen beszerezhető, a lentebb említett cég minden típusú nyersgumit kever, és forgalmaz. De ha nem nagy tétel kell, akkor kérek sógoromtól, és elviszem a pesti találkozóra. Feltéve ha most van neki olajállója, vagy 19-ig még megy a gumiüzembe:)

000000000

Lenne kedves valaki segíteni nekem?
Hulladék ezüstöt szeretnék olvasztani, és grafit negatívba önteni (huzal, lemez stb). Feltételezem, hogy az olvadáspontjuk az ón és réz adalékok miatt lehet több is és kevesebb is 961 °C-nál. Samott téglából szeretnék egy egy odalon nyitott kis kemencét készíteni, abba süllysztve a grafit tégelyt, benne az 1-2 uncia hulladék.

A kérdésem az lenne, hogy az elméletileg 1750-1850 °C lánghőmérsékletű pb gáz lámpák erre a célra gyakorlatilag alkalmasak lehetnek?
Pl. ilyesmire gondoltam: http://www.superweld.ru/product1426.html" TARGET=_fnew>Oxyflex

sufnituning

szia! én már próbáltam, de nem jó, viszont egy oxigénnel pluszban már megy.(Keverőszárral, amit lánghegesztésnél használnak.)

sufnituning

Ja bocs evvel lehet, hogy menni fog, sima pb-re gondoltam.

ncw4w5nca

Üdvözöllek a fórumon Ferencsson.

Nekem elég kicsinek tűnik ez az égő, ha megy is vele nagyon határeset. Samott helyett használj valami tűzálló hőszigetelő anyagot.

000000000

Köszönöm!
Az nem baj, hogyha nem 2 perc alatt olvad meg önthetőre, hanem 10, de az segíthet ha levegőt fúvatok a gázláng elé oxigén helyett?

Az égőfejet ha lehetne cserélni, akkor mindig a nagyobb keresztmetszetű lenne a jobb?

Gondolkodtam kőzetgyapoton is, az 1000 fokig bírja - gondolom olyan 700-800 körülre hevülne a környezet, csak a grafit tégely körül lenne magasabb, a kitámasztását kéne szilárdabb anyaggal, nehogy megbillenjen.

ncw4w5nca

Minden égőnek megvan a maximális teljesítménye, ha ez meghaladja az olvasztó berendezés hőveszteségét, és a lánghőmérséklet meghaladja a fém olvadáspontját, akkor előbb vagy utóbb megolvad a fém. Viszont minél lassabban olvad a fém, minél tovább van olvadt állapotban, annál több problémád lesz a  gázosodással.

A kemence falazata is felhevül a láng hőmérsékletére, és sugárzás formájában közvetíti a tégelynek.    

A levegő fúvatással nem tudsz teljesítmény növekedést elérni, mivel az oxigén koncentráció nem nagy, ezért leszakad a láng a pisztolyról.

A tégelyt nem kell megtámasztani normál talpazaton stabilan áll, nem borul fel.  

3szwbavt

az én ékszeröntőm pb-vel olvaszt platinát, aranyat ezüstöt. kicsi a tégelye, mint egy kávéscsésze, és vákuummal önt. és a pisztoly sincs 25 cm-nél nagyobb, a láng meg kint max 10 cm-es és kb 3 cm átm. és teljesen nyitott az olvasztókatlan, egy kis állványon van kb 150 cm magasan.

ncw4w5nca

Csak tiszta PB vagy PB+oxigén?

ncw4w5nca

Platinát is? a platina olvadáspontja 1768,3°C, a tiszta vasé 1538 °C, de nekem a vasat sem sikerült még megolvasztani PB+ oxigénnel.  a PB+ oxigén munkahője nem haladja meg az 1500°C, ezért nem lehet vele a szerkezeti acélt  hegeszteni.

hostya

" a PB+ oxigén munkahője nem haladja meg az 1500°C, ezért nem lehet vele a szerkezeti acélt hegeszteni. "
==========
Ez a megállapítás ebben a formában nem igaz..!

Nekem már többször is sikerült PB+oxigénnel szerkezeti acélt (1mm-es lemez) hegeszteni.
Az igaz hogy nem olyan egyszerű mint oxigén+acetilénnel, (a nagyon oxidáló láng miatt) de lehet..
A láng hőmérsékletekről bővebben  http://www.messer.hu/Hirek_sajtoinformacio/Szakmai_publikacio/Hegesztes_vagas/Acelszerkezetek_autogentechnikai_egogazok_a_gazdasagossag_szempontjabol.pdf" TARGET=_fnew>itt található némi információ.

ncw4w5nca

Hát igen ha azt a fajta "hegesztést" te hegesztésnek nevezed akkor valóban lehet, de ennek minősége messze elmarad az acetilén+ oxigénétől:) Viszont PB+oxigén munkahője akkor sem éri el a vas olvadáspontját, hanem oxigéndús lángban elégő vas szolgáltatja az extra hőfokot, ami hatására megolvad a vas.