Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Nem állt szándékomban lebeszélni, csak arra utaltam, hogy fel kell alaposan készülni rá, hisz nem egyszerű dolog amire készülsz:)

ncw4w5nca

Ajánlanám ha ismerném, de eddig még nem hallottam róla[#nemtudom] Nem tudod a címüket, vagy telefonszámot amin el lehet őket érni? A Google elég szófukar velük kapcsolatban[#rinya]

ncw4w5nca

Ha mész, kérdezd már meg légy szíves a kaolin, tűzálló kerámiai agyag, tűzálló öntödei homok, és a kaolinos mikrohomok árát is.    

3szwbavt

8093 Lovasberény, Park tér 10.
Telefon: 06/22/ 456-035, 06/22/ 456-095
Fax.: 06/22/ 456-091
e-mail: lovasbm@enternet.hu

ncw4w5nca

Hálásan köszönöm [#wave]

4umhue7vh

Ok megkérdezem. Nekem nem kaolinos mikrohomok kellene a hab bevonásékoz?

ncw4w5nca

Én is erre gondoltam. Lehet hogy használható samottpor helyett,vagy bizonyos százalékban kiváltható vele. Egy próbát megér.

m8j2y7u9n

Üdv mindenkinek.
Érdelkődnék, hogy béröntést vállal-e valaki?

3szwbavt

m8j2y7u9n

Aluból kellene, egy nagyméretü ékszíjtárcsát. Az öntvény súlya kb 15 kg.

vcj505pr2

Tegnap és ma megvolt az első 2 próbálkozásom aluöntés ügyben.
Egy saját építésű csiszológéphez kellett egy szalagfeszítő görgő. A CNC tali után felbátorodtam Berényi József bemutatóját látva, és elhatároztam, megpróbálom magam. Kiszámoltam, mennyi anyag kell, összeaprítottam egy wartburg hengerfejet, előkészítettem az olvasztótégelyt (leselejtezett konyhai lábas), beágyaztam egy lavórnyi fahamuba, és tettem rá egy téglát hőtükörnek.
Elkezdtem az olvasztást egy PB gázégővel ami jól indult, de aztán mikor már sok volt a képlékeny fém, nem tudtam vele az összeset olvadtan tartani. Apu kért a szomszédból egy disznóperzselőt, aztán folyékony állapotig melegítettük.
Az öntés kicsit hajmeresztőre sikerült, túl nedves volt a homokforma, és köpött egyet a beöntőn keresztül a gőzfejlődés miatt.  
Senki nem sérőlt meg, de a gőz a folyamatosan jött, úgyhogy fedezékbe húzódtunk pr percre, amíg megálltak a veszélyes folyamatok. Hűtés után kivettük a formából, persze selejt lett, az alja 2 centire behorpadt, a felület rücskös, tüskés, buborékos.
Másnap újracsináltam a formát szárazabb homokkal, és elkezdtem az lvasztást a disznóperzselővel. Mikor már kezdett jó lenni az állag, elfogyott a gáz...  
Mindenesetre beöntöttem a formába, de sajnos nem mindenhol volt eléggé folyékony, mert nem telt meg a forma teljesen. A beömlőben nem volt  már aluminium. Az öntés során nem volt gőzfejlődés, tehát a homok nedvességet sikerült eltalálni.
A henger forma teteje emiatt kicsit gázos maradt, de szerencsére azt a részt úgyis lemunkálom, így elég marad a kiöntött rész.
Kezd összeállni a kép, hogy mire is kell majd figyelnem ilyen egyszerű formáknál is, aztán mire bonyolultabbak jönnek, már az alapok legalább valamennyire mennek.

És végezetül az elmondottak képekben:
https://plus.google.com/photos/110538962153217511584/albums/6040816400643722257?authkey=CMnNqozmqKjqCg" TARGET=_fnew>Aluöntés 1-2

svejk

Külön dicséretes dolog, hogy leírtad a problémákat! [#eljen]

ncw4w5nca

Gratulálok az első kísérletedhez[#eljen] Nem tudtam kivenni a fotóról, de nekem úgy tűnik, mintha túl sok agyag lenne a homok hoz keverve. A sok agyag kitölti a homokszemek közötti teret , és így nem tudja elvezetni a képződő gőzt. A homok egy részéből ki kellene mosni az agyagot, és keveréssel beállítani az optimális agyagtartalmat.

vjanos

Minden kezdet nehéz - tartja a mondás :)
Gratula, és érdeklődve figyelek :)

vcj505pr2

Így lehet tanulni belőle, nem igaz? :)

Kérdésem s van a témában:
Hogy lehet úgy nedvesíteni a homokot, hogy mindenhol egyenletesen legyen kicsit nyirkos?
Nekem az lett jó, hogy első alkalommal megnedvesítettem, de sok lett, és másnapra pont annyit száradt, hogy jó volt a formához, de ez csak egy szerencsés véletlen.  
Ha nem akarok egy napot várni, és száraz homokom van, mit lehet tenni vele, hogy jó legyen?  
Permetező? Söprűvel fröcskölés? A jelenlévő profik hogy állítják be a nedvességtartalmat?

A buborékosodást jól gondolom, hogy a kevés anyag, és a nem eléggé felolvadt állag miatt sikerült így? Ha jól sejtem, a buborékoknak normál esetben a beömlőcsatornában kellene felgyülemleni, amit úgysem használunk fel az öntvényhz.