Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

vcj505pr2

Köszi a tippet, ez tényleg lehetséges, mert mikor túl nedves volt, akkor sem úgy viselkedett, mint a sima homok, hanem öbösödött, "hantosodott", csak a döngöléssel sikerült simítani.
A kimosás hogy működik? Beteszem egy vödörbe, felöntöm vízzel, és a homok leül, az agyag egy darabig kavarog, ezalatt leöntöm róla?  

vcj505pr2

az öbösödött az göbösödött akart lenni

ncw4w5nca

A kimosás pontosan úgy működik ahogy írod:)

jani300

Egyszerű hengeres tárgyakat én is öntögettem régebben , aluból. Homokformába soha nem próbáltam . Megfelelő méretű festékesdobozokba öntöttem , kicsit magasabban hogy a beszívódás leesztergálható legyen .Nem a homokforma ellen írom ,csak egy egyszerű megoldás henger öntésre .

vcj505pr2

Berényi József: Köszi, kipróbálom.
Ásott homok, kertből, így az összetételéről, szemcseméretéről nincs infó. Az agyagtartalmáról már van: Túl magas :)

Jani300: Fémdobozon én is gondolkodtam, ami átmérőben jó lett volna, az alacsony volt, így a homokozás mellett döntöttem.
A cél az öntésnél, hogy minél jobban megközelítsük a késztermék dimenzióit, és keveset kelljen forgácsolni.  
A pozitív forma egyébként egy üres borosüveg volt :)

Végül egy kérdés mindenkihez, akinek van disznóperzselője:
Az adatait meg tudnátok írni? (fúvókaméret, lángterelő átmérő, lyukak száma, elhelyezkedése, esetleg fotó róla.
Minden infót szívesen fogadok, szeretnék összerakni egy sajátot.  
Lángterelő csőnek egy 50mm belső átmérőjű 2,5mm falvastagságú acélcsövet fogok használni, kb ehhez a mérethez lenne szükségem a többi adatra, hogy ne kormos sárga láng legyen a végeredmény.

ncw4w5nca

Van még egy dolog. A beöntő nyílást rövidebbre és vastagabbra csináld, mert idő előtt megdermed benne a fém, és a felöntésből nem tudja pótolni a dermedő fém zsugorodását. A zárólap átmérője legyen nagyobb, és alacsonyabb. Figyelj rá hogy a zárólap elég nehéz legyen, mert a felhajtó erő felemelheti. Ha könnyű le kell súlyozni.

ncw4w5nca

Én is öntöttem hasonló módon, de úgy nem lehet irányítani a dermedést, és a méretet nem a szükséglet határozza meg hanem a doboz. Lesz egy jó adag + forgácsolás, és egy csomó alu hulladék amit nem igazán lehet újra hasznosítani.

vcj505pr2

Figyelek rá, köszi.
A próbálkozásomnál nem okozott gondot, mert abba már nem jutott alu.
A találkozón megfigyeltem, hogy öntés után még kis gázégővel rámelegítettél a beöntőben lévő aluminiumra. Az emiatt volt?

jani300

Igen mindenképp csak szükségmegoldás .
Ékszíjtárcsák lettek belőle , nem volt kritikus a méret .
A disznó perzserőlőr sem gondoltam hogy elég a teljesítménye :( Addig míg itt nem írtad .

ncw4w5nca

Azért melegítettem, hogy ott dermedjen meg legutoljára, így onnan tudja pótolni a dermedéskor zsugorodó fémet, és nem képződik az öntvényben szívódási üreg.  

ncw4w5nca

Az én perzselő mérete: 60-as csőátmérő 180 hossz a paláston 3x9db 10mm-es furat van a talplemezen 6db 10mmes furat fúvóka 0,8mm

http://www.imgserv.com/images/2014/07/27/2DkFJ1aKZE.jpg" border=0>

http://www.imgserv.com/images/2014/07/27/j8oGZaEcmg.jpg" border=0>

http://www.imgserv.com/images/2014/07/27/1qILwEvbgj.jpg" border=0>

Ezt használtam a bemutatón.

ncw4w5nca

Természetesen a gyakorlat teszi a mestert:)

A homokot én a tapasztalatomra hagyatkozva nedvesítem, inkább elsőre kevesebbet, mer ugye kivenni nem igazán lehet.A vizezéskor a porlasztás nem segít, mindenképp jól át kell kavarni. Először átkavarom, ha jónak ítélem, akkor keresztül nyomom egy 1x1cm-es rostán, ez finomítja a keverést( Ilyenkor nem árt pihentetni, hogy a nedvesség egyenlően el tudjon oszlani). Ezután én átengedem a "homokdarálón", ami az összetapadt homokot szétveri, és fellazítja az állagát. A "homokdaráló" egy függőlegesen álló nagy átmerőjű cső amiben négy penge forog egymás felett 25mm-re egymáshoz képest elforgatva, 2800-as fordulaton. A cső mindkét végén nyitott, felül lapátolom be a homokot, és alul hullik ki a fellazítva. Most festés alatt van a darálóm, de ha kész lesz teszek fel fotót. Daráló hiányában szúnyoghálóból készült szitán átdörzsölve lehet kellő finomságú homokot készíteni a mintázáshoz.

Az olvadt alut jó alaposan meg kell tisztítani öntés előtt, le kell szedni a tetejéről laza szerkezetű pépes habot, mert annak jó része salak. Valószínű ez okozta a buborék bezáródását, és ez a salak látszik az oldalán is  

vcj505pr2

Köszi a válaszokat!
Az én csövem majdnem ilyen vastag. Szerintem ahhoz arányosítva fogom elkészíteni, kb 10%-ot leveszek a méretekből.  A fúvókát először 0.7-re fúrom, aztán próba után tudom bővíteni 0.05 lépésekkel.

A homokra és az olvadékra vonatkozó infókat megjegyzem, legközelebb már jobban fog menni :)

3szwbavt

sima fakeretes szitát használok, először az 5x5 mm-esen megy át, aztán a 2x2 mm-esen, és a szitába rakok egy keményfa hasábot, 5x3x15 cm eset. az veri szét a göröngyöket. a homok akkor jó ha pihen 1 napot és megint átszitálod, és ha a markodba szorítod akkor megroppantva épp hogy összeáll, és a kézredőket szépen kiadja.

4umhue7vh

Szia!
Voltam a Kaolinkerámiánál, vettem homokot, csak egy fajta 01-1mm szemcseméretű van,1600ft/ mázsa.
A kaolinos mikróhomok 1400ft/mázsa, ebből is vettem 1 zsákkal.
A kerámiaagyag 1800ft/ mázsa, ebből, kaptam egy szatyorral.
Már csak az a kérdés mennyi agyag kell a homokba? Ha jól emlékszek vízüveg is kell bele, de mennyi?