Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Akár én is linkelhettem volna neked ezt a leírást:) a lánghőmérséklet egy dolog, a munkahőmérséklet pedig egy másik! A munkahőmérséklet A láng által közölt energia, és a munkadarab által kisugárzott energia között létrejövő egyensúlyi állapot!  Hiába 2800 fok a lánghőmérséklet akkor sem tud több energiát átadni, mint amit a fehér izzáson a fém kisugároz!

hostya

Ezen nem fogunk összeveszni... :)
Az okosabb enged.. [#wave]

ncw4w5nca

Csak nem azt akarod ezzel mondani, hogy én vagyok a hülyébb?[#nevetes1]

hostya

"  A munkahőmérséklet A láng által közölt energia, és a munkadarab által kisugárzott energia között létrejövő egyensúlyi állapot! Hiába 2800 fok a lánghőmérséklet akkor sem tud több energiát átadni, mint amit a fehér izzáson a fém kisugároz! "
===========
Az acetilén+oxigén lánghőmérséklete: 3160 °C a táblázat szerint, és kiválóan lehet vele hegeszteni a szerkezeti acélokat.
A Pb+oxigén lánghőmérséklete pedig: 2810°C és nem, vagy csak kompromisszumokkal lehet vele hegeszteni.
A fehér izzási hőmérséklet meg annyi-amennyi,(a kisugárzásával együtt)  függetlenül attól hogy milyen lánggal melegítjük.

Azt soha nem állítottam hogy  PB+oxigénnel tökéletesen lehet hegeszteni, csupán azt írtam hogy nekem már többször sikerült 1mm-es lemezt (a vegyes tüzelésű kazánom füstcsövét) hegeszteni.
Most is azt vallom, hogy  nem az elérhető láng hőmérséklet különbség (~350°C) a mérvadó,(pb<>acetilén +oxigén) mert mindkét hőmérséklet rendesen fölötte van a szerkezeti acél olvadáspontjának,a fehér izzási hőmérséklet meg mindkét esetben ugyanannyi.

Ami a lényeg (szerintem):  
- Acetilénnel, normál vagy redukáló lánggal tökéletes varrat készíthető.  
- Szemben a pb-vel, ahol csak oxidáló lánggal érhető el a kívánt hőmérséklet, amivel készíthető "valamilyen" varrat.  
-De ha acetilénnel is oxidáló lánggal próbálsz hegeszteni, akkor az eredmény: szintén  a pb-hez hasonló "valamilyen" varrat lesz..

Nekem ez a "munkahőmérséklet" meghatározás(definíció) egy kicsit sántít..

Mivel ez a topik a fémöntésről szól,és a megolvasztani kívánt fémnek teljesen mindegy hogy mivel állítjuk elő az olvadásponthoz szükséges hőmérsékletet, ha elérjük ill túllépjük, akkor győzelem...
Azzal is tisztában vagyok hogy a hegesztés tulajdonképpen egy 'mikro-öntésnek' is tekinthető, de..
Egy hobby olvasztó kohóban olvasztani kell. (a láng összetétel semmit nem játszik..)

ncw4w5nca

"Most is azt vallom, hogy nem az elérhető láng hőmérséklet különbség (~350°C) a mérvadó,(pb<>acetilén +oxigén) mert mindkét hőmérséklet rendesen fölötte van"

Természetesen nem a 350°C-on múlik, hanem a láng által közölt energia mennyiségén. Ha az oldalt nem csak linkelnéd hanem el is olvasnád  akkor látnád hogy a két láng között mi a  különbség, energia termelés szempontjából! Másik: A hegesztési varratokkal szemben vannak alapvető elvárások, ha ezeknek nem felel meg, nem minősül hegesztési varratnak  [#wave]

3szwbavt

szerintem nincs oxigén rásegítése. de legközelebb megkérdem ha megyek hozzá. egy egészen egyszerű kis pisztollyal olvasztott.

dcsaba

"hogy mivel állítjuk elő az olvadásponthoz szükséges hőmérsékletet, ha elérjük ill túllépjük, akkor győzelem..." A győzElemhez pedig az OLVADÁSHŐ, és az ÉGÉSHŐ elengedhetetlen dolog. Amivel általában nem számol az ember. Nézd már meg ezeket az adatokat a két gáz esetén!

jani300

Még a végén összevesztek ! :)
Elég régóta keresem :) Valami lángterjedési sebességről van szó :)Meg az se lehet mindegy hányszoros oxigén mennyiségre van szükség. http://www.messer.hu/Hirek_sajtoinformacio/Szakmai_publikacio/Hegesztes_vagas/Acelszerkezetek_autogentechnikai_egogazok_a_gazdasagossag_szempontjabol.pdf

jani300

Ezért kerestem ennyit ? :(
Hostya is ezt linkelte , már rég :(
Akkor viszont nem is értem miről volt eddig szó .

hostya

Az értetlenségről, meg a "kötjük az ebet a karóhoz"... :)

ncw4w5nca

Ezzel gondolom magadra gondoltál?

hostya

Hát ez jóó...  
Egyre bonyolultabbá teszitek ezt az egyszerű kérdést.  :))

Akkor nézzük meg az az általad említett fogalmak mértékegységeit.

OLVADÁSHŐ:  Az egységnyi anyagmennyiségre vonatkozó moláris olvadáshő mértékegysége a kJ/mol, a tömegegységre vonatkozó fajlagos olvadáshőé pedig kJ/kg. (forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Olvad%C3%A1sh%C5%91)

ÉGÉSHŐ:  Az égéshő (régebbi nevén égésmeleg) az a fajlagos hőmennyiség, amely egy kilogramm tüzelőanyagból összesen felszabadul, ha az égéstermékeket a kiindulási hőmérsékletre hűtjük vissza.

Mivel ez a végállapot ipari körülmények között a legritkább esetben valósul meg[1], a gyakorlatban a fűtőértéket szokás használni. Ugyanakkor, mivel laboratóriumi körülmények között ezt az értéket a legkönnyebb megmérni, a fűtőértéket általában ebből számítják.

Jellemző mértékegysége: kJ/kg.
(forrás:http://blog.wikimedia.org/2014/06/16/change-terms-of-use-requirements-for-disclosure/)

Én eddig CSAK az acetilén+oxigén, ill. a PB+oxigén gázkeverékekkel elérhető láng hőmérsékletekről beszéltem/írtam..  
A hőmérséklet mértékegysége pedig: °K; °C; °F ..stb

hostya

ncw4w5nca

Nézd most én vagyok kénytelen azt írni hogy okos enged[#eplus2]

ncw4w5nca

Hülyeség ellen nincs orvosság[#vigyor2]