Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Növeli a kemence hőmérsékletét, ezáltal csökken az olvasztási idő, csökken a gázelnyelődés az olvadékban, és a hőcserélő hatékonyságától függően komoly mennyiségű gázt lehet megtakarítani vele.  

ncw4w5nca

Ezeket a fémeket akár gáztűzhelyen is meg tudod olvasztani egy konzervdobozban, vagy használaton kívüli kis lábasban http://www.t-silox.hu/termekkinalat3.html" TARGET=_fnew> a szilikonról itthttp://www.mtgfemonto.hu/alacsony_olvadaspontu_femek.php" TARGET=_fnew>a fémekről pedig itt találsz adatot http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/525000-549999/530506-an-01-hu-Kezi_galvanizalokeszlet.pdf" TARGET=_fnew>itt pedig a galvanizálásrólhttp://ippc.kormany.hu/download/6/e9/70000/feluletkezeles.pdf" TARGET=_fnew> vagy itt

6rk75uezn

Köszönöm adren és Berényi József,minden világos,és persze ha az ember csinál egyszer egy kohót akkor törekedik a legjobbra az az a legjobb hatásfokúra.Egyépként arra lettem volna kiváncsi hogy a mai korszerű hőszigetelő anyagok (kerámia paplan stb) és a nagyonrossz régen használt (tüzállóhabarcs,samott,stb) között van-e olyan anyag amit könnyű beszerezni,olcsó és mégis jó hőszigetelő.

ncw4w5nca

Igen, a perlit. 900°C-ig hőálló, tűzállóbeton megfelelő keverési aránnyal és rétegezéssel (a tűztér belseje felé egyre kevesebb perlit) tartós, és jó szigetelő falazatot lehet készíteni. Vagy a belső felületet bevonni coating-al, akkor lehet több perlitet használni a falazathoz. Esetleg lehet kísérletezni 2-3% mésztejjel köttetni, mint a szilikatéglát, hisz a perlit 75%-ban SiO2. Vagy gipszel, mint a precíziós öntés beágyazó anyaga. Két súlyrész P2-es építészeti perlit (szemcseméret 0-0,5mm) a kvarcliszt helyett, egy súlyrész gipsz, és megfelelő mennyiségű víz, hogy jól formázható legyen. Kötés után hagyni, kiszáradni, száradás után nagyon lassan az üzemi hőmérsékletre hevíteni. elméletileg ennek többet kellene bírni, mint 900°C, mert a hevítés hatására egy része átalakul kalcium-szilikáttá.  
Jelzem ezt még nem próbáltam, csak tervezem kipróbálását. Ha beválik, ebből akarom a hevítő kemencém falazatát építeni.    

3szwbavt

Nekem volt egy olvasztom és egy formaszáritóm ytongbol meg sárbol. Kb 10x volt jo, kellett, nem volt más, minden használat után tapasztottam, javitottam, de müködött.  25 kg bronzt olvasztottam,  kb 2 ora, kb 25 liter gázolaj a régi égöfejjel.  Van is 2 olyen égöfejem eladó.

frkdv6dyr

Józsi! Szervezem a kirándulást. A másik srácnak írtam levelet de nem válaszolt, így valószínűleg ketten, max hárman megyünk a bemutatódra.

6rk75uezn

Köszi,utánna nézek tüzépeken a perlit és a tüzálló beton/habarcs árainak.Mégis keverési aránynál mennyire gondoltál?

ncw4w5nca

Vagy van még egy nagyon olcsó megoldás.

Kell hozzá egy keverőtárcsás mosógépdob, egy 120 literes hordó megfelelő méretre vágva.  a hordóba beállítod a dobot kialakítod az égő helyét, a kettő közötti részt feltöltöd perlittel, a perlit tetejét pedig lekened agyaggal. Tetőt a maradék hordóból tudsz csinálni,levágod tíz cm magasra, feltöltöd perlittel és lemezzel vagy egy másik hordó aljával lezárod. igaz nem lesz örök életű, de nem is ég szét azonnal, igaz meg fog olvadni a zománc ,de így is meggátolja a lemez oxidációját.  

ncw4w5nca

Ok csörgess meg és megbeszéljük[#dumcsi]

ncw4w5nca

Egy hordóba építve kívülről befelé haladva: első réteg 3-4 liter perlit 1liter sima cement. Vastagság 5 cm. második réteg 2liter perlit 1liter tűzálló beton. vastagság 2-3cm. utolsó réteg 1liter perlit és 1 liter tűzálló beton. Vastagság 1-1,5cm, vagy coating-gal helyettesíted az utolsó réteget

Jelzem hogy ilyet még nem csináltam, de ha csinálnák én így építeném meg. Minden estre mielőtt hozzákezdesz, csinálj próbatestet és teszteld a szilárdságát és a hőállóságát.

3szwbavt

és az olcsóbb mint egy hordó és egy doboz alsitra 1400 mat? ez kb 20 ezer, de abból marad vagy 15 ezer ftnyi paplan még, mert annyi nem kell hozzá. és örök élet.

ncw4w5nca

Nézd én nem jártam utána a Rath árainak, mivel egyenlőre nincs rá szükségem. Majd ha építeni akarok valamit biztos megkeresem a legjobb ár-minőség arányú terméket. Vagy megkérlek, hogy szerezd be nekem, ha te ilyen olcsón megkapod[#wow1] Másik, én csak kínáltam egy alternatívát, ennek az árának sem jártam utána, és nem is mondtam hogy olcsóbb lesz mire elkészül[#vigyor2]

ncw4w5nca

Közben eszembe jutott, hogy van a Rathtól egy árajánlatom,  amit tavaly kapott az egyik fórumtársunk. ebben van alsitra mat 1300 egy tekercs bruttó 20000Ft de ezt a 100literes hordó egy az egyben be is nyeli majdhogynem kevés is. akkor még nem esett szó az aljáról, a tetejéről, és a coatingról. Ezek együtt közel 10000Ft. A tűzálló szegekkel meg is haladja! Nem tudom neked hogy jött ki az a 15000Ft-os megtakarítás?[#nemtudom]

ncw4w5nca

Utána számoltam az én verziómnak, az 15000Ft-ból megvalósítható. A mosógépdobos 3000Ftból. A perlit a Baumitnál bruttó 974Ft 50liter.[#rolleyes]

3szwbavt

Nem kell szeg, nem kell 5 cm nél vastagabb fal,  nem muszáj  coating sem.  Én felvágom 5 cm széles csikokra ès körbe fektrtem csigába a falon bellül. 1 menet  2.5 cm. 20 sor elég, ès az 20 x 130 cm.  61 cm a szélessége a paplannak, 21 méterhosszu. 20 ezer ft.  Ki lehet számolni, mennyi marad.  Ezegy alternativa, gyors szàraz èpitès,  faxni nélkül,  örök élet.