Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

frkdv6dyr

Pont erre lenne szükségem :) a segítségre. Vizuális típus vagyok ezért sokszor látnom kell és kipróbálnom. Alu öntését tervezem házilag amihez mindent magam szeretnék megteremteni a nagyon alacsony költségvetési lehetőségeim miatt.  

Merre vagytok megtalálhatóak mennék egy félnapra én is tanulni hozzád.

3szwbavt

Hollókő. konkurencia az nincs, szobrászok vagyunk feleségecskével.

3szwbavt

amugy vicces összegből lehet kiválóan felszerelt öntödét csinálni. nincs lehetetlen csak...
éltem én tanyán már áram nélkül és öntöttem 3 méteres szobrot, bontott tégla, sár és malacpörkölőm volt aztán annyi.

6rk75uezn

Sziasztok.Szerintetek milyen felületi minűségű lenne ha egy orsóra öntenék bronzot?Illetve felmerül a kérdés hogy hűlés után lecsavarható lenne-e.

3szwbavt

szerintem eldeformálodna a melegtől az orsó, főleg ha nem csak egy csavarnyi szélességben öntenéd körbe
elötte fel kell melegíteni meggyre az orsót és többszöri grafitos fekeccsel mártani. aztán bele az öntőformába, és azonnal önteni. még orsót nem öntöttem körbe, de négyzetes vasat igen és azt ki lehetett húzni, bár kb 4 cm mélyen volt benne a bronzban. ha az orsót és a bronzt mint anyát és csavarját akarod akkor preciz és finoman futó sosem lesz, azt csak esztergás menetvágással lehet elérni, mert az öntési felület pontatlan.

3szwbavt

a fém, ha másik fémmel találkozik, akkor "megijed" ahogy öntőkörökben mondják, lunkeres lehet, besszivások, levegő buborékok alakulhatnak ki. ezért kell minél jobban a körbeönteni vágyott fémet az öntésre olvasztott fém hőmérsékletéhez felmelegíteni. bronz, 1250 fok, orsó, 1000-1100 fok. ez persze már fehérmeleg, és dobhatod is el az orsót...

hostya

Valószínűleg nem lenne lecsavarható.
http://apaczai.ro/images/stories/fizika/hotagulasiegyutthatok.jpg?phpMyAdmin=97c4d427c91t543cc43er38d6&phpMyAdmin=131ac51baac7ct2ad13d13r4a277" border=0>

6rk75uezn

Köszönöm mindketőtöknek,30-as Tr lakatanya lett volna amit szerettem volna kiönteni (itt azért annyira nem kell hogy preciz legyen).

ncw4w5nca

köszönöm a kimerítő választ, magam, és a fórumtársaim nevében is. Biztosra veszem hogy  hasznát fogjuk venni.
 A cirkonhomok olvadáspontja 2,550 °C, ezért alkalmas magas olvadáspontú acél és nikkelötvözetek öntésére.

ncw4w5nca

Szia nyarfa.

Én Gyomaendrődön lakom. Az alu olvasztó eszközöm leírását megtalálod a 495-ös hozzászólásomban. Ha érdekel, szívesen megmutatom mit hogyan csinálok. email: berenyimuvek@freemail.hu  

3szwbavt

sosem öntöttem acélt, csaj 1x és azt is kaptam egy szentendrei öntőtől, esetleg az ő elérhetőségét megadhatom, fehér homok, és vizüveges formát csináltam, szoborról, maggal, krómacél szobor lett. 40 kg-os zsákokban állt nála a homok, szóval biztos lehet kapni kis kiszerelésben. neki 100 kg-os indukciós olvasztója van, veszett egy cucc, 100 kg, hideg tégelyben 20 perc alatt önthető volt. a tekercsek 3 m átm. voltak.

3szwbavt

nna az a vizüveges öntőforma készités is egy jó kis móka, sajátos megoldásokkal. Felső formafélbe lógatott belső magok, darabformák, síberek, lószmagok, mándlik. szép szakma az is, lehet profin precizkedni.

frkdv6dyr

Köszi adren a lehetőséget, ha a környéken járok biztos megkereslek mert nagyon tetszik a művészi hozzáállásod :) a "megcsinálom a vaskarikát fából".

És nem utolsósorban köszönöm Berényi Józsinak is a segítséget, amivel a héten vagy jövőhéten élni is szeretnék. Megy a levél privátban.

frkdv6dyr

Ment volna a mail :( de visszapattant.