Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Én szerintem nem probléma  tűztér méret, hisz ha megnézed a kovácskemencét,vagy az égető kemencénél, ott is nagy a távolság. Mivel a kemencében jórészt sugárzással adódik át a hő nem gond a távolság. Vagy legalább is nem hiszem hogy nagy veszteséggel járna.  

3szwbavt

nna az lehet. nekem mindig 2 olvasztóm volt. 70-120 kg és 20-40 kg

ncw4w5nca

Kérdés hogy mit szeretnél olvasztani. Szerintem sárgaréznek, bronznak kezdésnek elég a befenekelt vascső, alunak a lavóros módszer, amit meg fogok mutatni. későbbiekben, majd ha úgy látod, hogy tudod,  és akarod csinálni, ráérsz komolyabb felszerelést összeszedni.

frkdv6dyr

Végül is egy 200l-es hordóból lehet 120l-est csinálni. Az tény, hogy a levegő hőátadó képessége  jóval kisebb mint a paplané, hiszen a levegőt pont hőszigetelésre szoktuk használni pl.: a többrétegű ablakoknál ahol ugye az üveg hőszigetelő képessége  igen kicsi. Ezért úgy gondolom az általatok leírtak alapján, hogy a tégelytől a kemence faláig ideálisan 3-6cm de az 5-10cm még a biztonságos kiemelés érdekébe nem gond.

De a tégely kérdés még mindig fennáll. Azt olvastam, hogy a vastagfalú vascsőből lefenekelt tégely praktikus és olcsó, de a vas kiégése és az olvadékkal való keveredése miatt nem ajánlott. Persze néztem 30-40 sőt 100 ezerért is grafit tégelyeket, de ezek hobbi célra szerintem megfizethetetlenek. Milyen tapasztalataitok vannak?

frkdv6dyr

Elég nagy a fantáziám (már egyesek szerint) de ez a lavóros módszer ez nagyon felcsigázta az érdeklődésem [#beka2]

ncw4w5nca

A németeknél láttam ilyen betonrácsos megoldást. Ott a mobil feszültségmentesítő kemence volt így megoldva. A rétegrend: rács, hőtükör, 10cm gyapot, rács. Csak mit érdekesség: 40x40x15méter a mérete 24 olajégő nyomta alá a lángot.

ncw4w5nca

A levegőt hőátadó közegnek is használják, lásd hólégfúvó:)

A rozsdás szennyezett vasat nem nedvesítik a fémolvadékok, csak folyósító segítségével. Ha még valamilyen tűzálló fekeccsel lekezeled akkor kizárt a beoldódás

6rk75uezn

Sziasztok,beindult a fórum,nagyon jó a téma.
Átszámolgattam a perlites megoldást+tüzálló beton,mire beszereznék mindent szerintem meghaladja a kerámia paplanos verziót és sokkal rosszabb hatásfokú kiskohót kapnánk!!(Szerintem)
Elősször is ez az adat lenyűgözött amit adren nevű társunk irt.
"A mostani olvaszom fala 4 cm. 22 kg bronz kb 50 perc alatt önthetö, és a 12 kg pb palack fele megy el."
Ez számomra nagyon kedvező paramétereknek tünnek főleg hogy azt irja 4cm-es a paplan vastagsága.

adren milyen paplan van a kemencédben?

Nekem úgy érzem tényleg nem sok paplna kellene ha ilyen vékony (4cm)-el ilyen jó hatásfokot el lehet érni.A másik hogy én egy nagyon kis kemencébe gondolkozok,1-2 literes tégely ha belefér az már nekem bőven elég,szóval kb 15-20cm belső méretű 4cm es paplanfal esetén 30cm-es átmérő és kb 40cm magasságú.Alu és bronz olvasztásra használnám,alurudak öntése és bronz ujrahasznositása,esetleg rézből és ónból bronzféleség készitése.Szóvan tényleg nemsok paplan kell. http://internetepitoanyag.hu/keramiaszalas_paplan_alsitra_mat_130064" TARGET=_fnew>Ez szerintem pont elég lenne.Vagy ha valakinek maradna ki azt átvenném.

frkdv6dyr

Ezen a megoldáson gondolkodom én is. Ha fixálódik és tényleg ilyen sok van egy tekercsen, akkor szívesen kisegítelek.

6rk75uezn

3szwbavt

alsitra mat 1400 128 sűrűségű lenne neked jó, nekem egy régi 4 cm vastag aliminium szilikát KVS lapból vágott szeletekből össze állított olvasztóm van de az pont olyan mint az alsitra csak vákuumformázott kemény, fehér lap. 100x50x4 cm ben árulják, de macerás beszabni meg csiszolgatni, szelel oldalt egy idő után, mert kopik. a mostani az már paplan lesz. légtömör lesz, semmi kopás. a mostani olyan mint egy szőlőprés dongái csak sűrűn egymás mellé vannak csiszolva. tégelynek, én a szalamander, vagy marsot ajánlom, A-s kell mindenképp, és az sem mindegy hogy mivel fűtesz, mert más kell gázhoz olajhoz kokszhoz esetleg indukciós vagy elektromoshoz.

3szwbavt

nna náluk ne vegyél, mert drága, de ha nem akarsz megvenni egy dobozzal akkor tán ez is jó megoldás. jó az 1300 alsitra is persze.te nem használod annyit.

frkdv6dyr

frkdv6dyr

http://www.shp.hu/hpc/userfiles/_azflex/rath_alsitra_2010615.pdf" TARGET=_fnew>Ezek az árak amiből én a legutolsóra gondoltam, vagy esetleg egyel felette.

ncw4w5nca

tavaly vett az egyik srác a marstól.  A legnagyobb átmérője 200 mm és a magassága pedig 255 mm. 12000 + Áfa Fotó
http://kepfeltoltes.hu/view/130123/DSC01738_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew> itt éshttp://kepfeltoltes.hu/view/130123/DSC01737_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew> itt