Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

3szwbavt

szia. nem drágább a szilikát paplan vagy lap, és nem kell felfűteni semennyi tömeget, ellenben mármilyen samott megoldásánál. a felfűtés elinditásától számítva, 3 percen bellül már fehéren izzik az olvasztó fala, és nyomja rá a tégelyre a meleget. ellenben a samott falat fel kell elöször fűtened. nekem a régi kis hordozható olvasztóm 3mm es drót 50x50 mm es hálójából volt tekerve 4 cm vastag szilikát paplan fala volt, és azzal jártam a nyári aluminium szimpoziumra önteni a szobrászoknak a táborban. ebben az évben is megyek kecskemétre 1 hétre.
coating fekeccsel kentem le a belső felületet hogy ne szöszöljön a paplan.

3szwbavt

nem kell, nem is szabad a kaolin vagy szilikát paplan külső és belső felére samott takarás. egy vashordóba csináld. ás a rath nál kapható 61 cm széles paplanját vedd, szerintem. én épp ma megyek venni 6 dobozzal, az 6x 21 méter, 61 cm széles 4 cm vastag 1400 mat féle.
ez, ha vigyázol rá örök élet + 1 nap.

6rk75uezn

Köszi válaszod,tehát egy kisseb hordót kettévágok és kibélelem ezzel a paplannal és ennyi?Belül már nem is kell semmilyen fedőanyag?

6rk75uezn

A 6-os oldalon (2515) vbodi fórumtársunk mivel szigetelt?adren emliti a kaolint,igaz ő a kész kaolin paplanra gondol de innen kiindulva a kaolin post is lehetne jó hőszigetelőnek használni,nem?

6rk75uezn

3szwbavt

én egy kb 100 literes hordót fogok úgy 60 cm magasan elvágni, és az aljára lerakok 5 cm vastag etilszilikát lapot, az most 5000 ft, rá középre egy kettétört samottéglát, egymásra, az 12.5 x12,5 x 12,5 cm es samott tömb lesz ügye, körbeveszem a téglát 5 cm magasan kaolin paplannal, alsitra 1400 2.5 mm vastag 148 as sűrűség, és aztán ebből a paplanból vágok 7 cm széles csikokat, 20 méterest, mert a paplan olyan hosszú, és azt körbefektetem a hordó falánál. csigába fektetve lapjára. aztán ezt lekenem coatinggal, és kivágom a hordó oldalát a lángcsőnek, és kivágom a paplant késsel és annak a csőfalát is lekezelem a coatinggal.
a tetejére én kvs 10 cm es etilszilikát lapot rakok, mert van még, de pld a hordó felső részéből lehet úgy is csinálni tetőt, hogy elvágod a palástot, és csigába a alsitrát feltekered 7 cm vastagságban és beletekered a fémpalástba, és középen hagysz kb 15 cm-es lyukat, és hőálló szegekkel a falát kintről befúros sé kint a fémhez hegeszted. ezek a szegek a paplan falában tartják a cuccot hogy ne essen be. és ezt is le kellene kenni coatinggal.
mi az a post? a kaolin post?

ncw4w5nca

Igen, ismerem a tűzálló szigetelő anyagokat, és biztos hasonló módon fogom építeni a következő kemencét mit te. A samott kemencét közel húsz éve építettem. Akkor még nem ismertem a modern anyagokat, na meg segítségem sem volt. Mégis sikerült kiizzadni egy remek léghevítős kemencét, ami a mai napig üzemképes, és a léghevítőnek köszönhetően igen jó hatásfokú.

ncw4w5nca

De kell. Coating néven árulja a Rath (Coating = bevonat) ezzel kell lekenni a paplant. Ettől kopásálló lesz, pormentes, javítja a felület hősugárzását, így javítja a hatásfokot, és csökkenti a falazat hőterhelését.  

ncw4w5nca

vbodi kalcium-szilikát lappal szigetelt. A kaolin paplan kis testsűrűségű szálas anyag, ami önmagában megáll. A kaolinpor csak kötőanyag vagy víz hozzáadásával lehet alakra formázni, ekkor a sűrűsége hasonló lesz a samottéhoz:(

jani300

Üdv ! Most már csak megkérdezem :) Mit is jelent az a léghevítő ? Hulladék hővel előmelegített égéslevegőt ?

ncw4w5nca

A léghevítőben átáramló füstgáz előmelegíti az égéshez szükséges levegőt.

ncw4w5nca

Ez egy gyűrű alakú légjárat, amin keresztül ventilátor nyomja be a tűztérbe a levegőt.  erre a gyűrűre kívül, és belül hőátadó lemezek vannak hegesztve.Alul és körbe egy palást van, ami a füstgázt tereli, a felső része pedig le van szigetelve. Ez a szerkezet rá van építve a tűztérre. A gyűrű közepén lehet behelyezni a tégelyt, ami üzem közben le van takarva egy samott lappal.  

3szwbavt

jani300

Köszönöm! Erre gondoltam . Az adok veszek ben volt is hirdetve hasonló , képekkel .

h37us96an

Csak érdeklődés képpen kérdem. Szeretnék érméket, plaketteket késziteni oly módon hogy szilikongumi öntőformát használok fel. Kérdéseim:
- Mennyibe jönne ki egy kis kemence féleség amivel 1-2 kiló fémet lehet olvasztani?
- Milyen fémet lehet használni a szilikongumihoz? Ha jól tudom 270 fokig jó.  
- Van-e oylan eljárás amivle az igy kiöntött érme, plakettet felületkezeléssel arany, bronz, réz stb szinre lehet varázsolni?

Minden info érdekel! Kösz előre is

Gábor