Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

3szwbavt

A mostani olvaszom fala 4 cm. 22 kg bronz kb 50 perc alatt önthetö, és a 12 kg pb palack fele megy el. Az 2500 ft.

ncw4w5nca

Persze mint ahogy már mondtam, ha építek biztos én is olyat építek amit lentebb leírtál. 7cm-es fal, coating, és minden egyéb. számomra nem kérdés hogy jobb, csak mivel kérdezték én elmondtam egy olcsóbb verziót. Igaz közben rájöttem hogy nem erősségem a számolás, és a palást kiszámolásánál "D"-vel szoroztam nem "R"-el.[#wow3] Ezáltal mind a két verzióba kevesebb anyag kell, de az ár marad hisz darab csomagot nem adnak. Így csak a tekercs fele kell, és megmarad 10000Ft-nyi paplan. A másik verziónál megmarad 4700Ft-nyi tűzállóbeton.

ncw4w5nca

Nálam az árajánlatban a következő méret szerepel. Alsitra Mat 1300/128 1" 7320x610x25,4 1 tekercs nettó 15760Ft az Bruttó 20015Ft

3szwbavt

3 olvasztás után visszajön az ára a paplannak, szóval szerintem 20 ezer ft nem sok érte. de pld az amg blokk égők főleg az olajosok nagyon olcsók, és jó a hatásfokuk, és nem is kell másra használni a pbgáz esetében a maradék negyed töltetet, hanem öntöd a tartályba a dieselt aztán annyi. nekem is az volt de elegem lett a sok gázolajos ballonból meg öntögetésből, és nem is öntök már 120 as tégelyből.  én is átállok 24 kgos palackra mert azzal 3mat lehet önteni, és nem 1gyet mint a 12 kgnál. mert bár a fele megmarad a gáznak de nyomás még forró vízben sem lesz elég, és pont a végére kellene a nagy nafta.

3szwbavt

én is ezt vettem, tényleg 7 méter nem 21 mert az az 1 cm-es vastagság. maga a nagy tekercs akkora mint egy 100 literes hordó. csak nincs lyuk a közepén, szóval bizti marad. de ha nekem kell vennem még paplant és marad akkor szólok ide hogyx nam eladó mondjuk 10 méter vagy efféle

frkdv6dyr

Tetszik ez a paplanos megoldás, de ehhez a gázégőt csak hőcserélőn keresztül tudod csak üzemeltetni jól gondolom? Igazából nekem van 200l-es hordóm amit beáldozok erre, persze nem akarok ekkora tömeget olvasztani, de ha nem gond, hogy egy ekkora befogadó képességű kemencébe csak mondjuk egy 3-4 literes tégelyt teszek akkor a jövő szempontjából minden esetre egy nagyobb befogadóképességű kemencét építenék. Ezért is nem annyira jó a régi samottos megoldás.  

Nagyon tetszik, hogy két különböző stílust tudok itt a fórumon most egy időbe összevetni.  

ncw4w5nca

Én a maradék gázt 40°C-ra melegítem, akkor megfelelő a nyomás, vagy ráfejtek egy teli palackot. Összekötöm a két palackot egy tömlővel, a telit fejre állítom, és simán átmegy az egész. Ha kell a végén kicsit rámelegítek. Mellesleg én egy palackkal,(11,5kg) két felfűtéssel számolva 100kg sárgarezet vagy bronzot tudok megolvasztani a léghevítőnek köszönhetően.  

ncw4w5nca

Nem szükséges a léghevítő anélkül is működik.

frkdv6dyr

És mi van a kemence fala és a tégely közötti sokkal nagyobb légtérre egy nagy kemence és kis tégely esetén? Nem rontja a hatásfokot?

3szwbavt

a kemence fala és a tégely között ideális ha annyi a rés, hogy a kiemelő villa épp becsúszik... nem a tűz melegíti a tégelyt hanem a könnyű és gyorsan felizzó fal nyomja rá a hőt a tégelyre. ha sok a hely kisebb a hatásfok. persze 10 cm még jó, de 15 már sok szerintem. ezért van egy öntödében 3-4 méterben olvasztó. nálunk volt az érmeseknem volt a kisplasztikára és a nagyplasztikán is volt 2 méret.

3szwbavt

az príma hatásfok, tényleg szuper! gratula!

frkdv6dyr

Ha maradok ennél a paplannál, és csinálok betéteket a kemencéhez az jó megoldás nem? Hiszen azt mondtad a 21m olyan sok, hogy marad is belőle. Így ha nagyobb tégelyt akarok később, akkor csak kiveszem a betéte, és rögtön nő a tér. Az pedig, hogy a paplan nem 5cm vastag hanem 15-20, szerintem nem rontja el.

ncw4w5nca

Betétek helyett inkább szerezz kisebb hordó, a paplant pedig tedd el későbbre ha nagyobb olvasztóra lesz szükséged akkor majd megépíted[#nevetes1]

frkdv6dyr

Még tégelyem sincs :) gondolom nemárt először azt is beszerezni. Fordítva nehezebb lehet igazodni a méretekkel.  

Mik a javaslataitok?

3szwbavt

egy hordó a méhben nem nagy összeg. de lehet van a szomszéd kertjében is. nekem nem volt hordóm, és egy 5x5 cm es hegesztett betonhálóból csavartam palástot, és heftöltem fel az alját a hálóból és most abban van a paplan körbe 4 cm. kb 8 kg az egész, + samott tégla kettébe vágva egymásra. azért a paplan ekkora hőnél már merevedik, és nem lehet széttekerni szakadás nélkül, meg a szálak is összefonódnak mint a rasta hajnál. szóval bár sosem ég el, de szétbontani ujrarakni már nehéz eset szerintem.