Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Grammok?Itt a fórumon 4cm-es kerámia paplanos szigetelésű kohóval a nagy 11,5 kg os palack felével tehát kb 5-6kg Pb gázzal 22 kg bronzot olvasztott.

jani300

A 23 kg os a nagy PB palack :)
Azt is írta már valaki hogy nem jó teljesen kihasználni a palackot . Nincs elég nyomás ha kevés van benne ,és talán még veszélyes is .

6rk75uezn

Köszönöm a többieknek is,nem lenne hülyeség ha Vbody fórumtársunk a szomszédom lenne,nagyon ügyes.
Ahogy utánna olvasgattam 135-ös fúvókát irtak,tehát akkor annyi az egész hogy egy darab csőnek a végét lezárom egy laposvassal,mondjuk egy 50mm es csövet egy 20-as laposvassal és ebbe mehet az 1 mm-es fúvóka,másik oldalon rá a tömlő és ennyi.A csővet be akarom hegeszteni a kohó oldalába.

6rk75uezn

A "nagy" palckot az enyémhez viszonyitottan irtam,igen a 23 kg-os a nagy,az illetőnek pedig a 11,5kg-os fele fogyott.
Ha nincs benne elég nyomás visszaéghet?erre gondolsz?

jani300

Hogy miért veszélyes azt korrektül , fejből nem tudom megmondani . De nem feltétlenül a visszaégésről lehet csak szó .Nagy gázelvételhez nagy párologtató felület kell . Le tud fagyni lángvágáskor még a 23 kilós palack is . Ha lefagy elaludhat a láng , lehet el se tudod zárni a szelepet . Ha visszamelegszik , felolvad  ömlik esetleg a gáz . Valami hasonlóra gondolok .

6rk75uezn

Értem,visszaégni szerintem nem tud,ha a kis gázégőt vesszük alapul,másrészt szerintem a Pb gáz nem tud visszaégni,mintha olvastam is volna valahol.Nem tudom egy kis kohó felfűtéséhez mekkora gázláng kell de szerintem jó szigetelés esetén akkora is elég lehet mint a kis gázégő kétszerese,(max lasabban fütődik fel) az pedig szerintem nem nagy (hirtelen) gázelvétel egy kis 2kg.os palacknak sem,hogy lefaggyon.

robroy007

én így oldottam meg: http://cnctar.hobbycnc.hu/robroy007/femontes/" TARGET=_fnew>képek

(pár ezer forintból)
hordó  
kálcium szilikát
kerámia paplan
samot védőfalazat
vízügeges samotlisz kence

robroy007

én bementem a gázos alkatrész üzletbe és egy sima gáz főzőlaphoz való fúvókát vettem ami a legnagyobb volt méretét nem tudom pontosan

jani300

A vissza égéshez kellene a nagyobb nyomású oxigén ,szerintem is , de az más rendszer .
Csak úgy "érzésre" tartom kicsinek a 2kilós palackot . Csak kiderül elég-e ,mások hozzászólásából . De 1,35 ös fúvókához én biztos nem használnék 2 kg os palackot .

6rk75uezn

Na pontosan egy ilyet akarok csinálni,de csak kerámia paplan szigeteléssel,szerintem neked max 0.85-ös fúvókát adtak,most néztem hogy a legnagyobb rózsához a gáztűzhelyhez a Pb gázhoz adott pót fúvókák közül a legnagyobb 0.85-ös.

jani300

Az 1mm -es fúvóka lángvágó pisztoly vágóoxigén fúvókája volt , nálam .

6rk75uezn

Elég lesz oda szerintem a 0.70-es is.Van gáztúzhely Pb-s fúvókái,60-as,70-es,80-as,és 85 ös.

jani300

Kohóban még nem olvasztottam , csak szabadon melegítve , így nem tudom megítélni a teljesítmény igényt . De szeretném a kohót is kipróbálni . A hővisszanyerés , vagyis a távozó füstgáz felhasználása az égéslevegő előmelegítésére , jelentős megtakarítás lehet .
Azért a gáztűzhely és a pörzsölő fúvóka gáznyomása közt lényeges különbség van , ennek az elhasznált gáz mennyiségében is jelentkeznie kell .

ncw4w5nca

Szerintem is kicsi a 2kgos. Mellesleg minél lassabban hevíted a kemencét, annál több problémád lesz a fém gázosodásával! Elégtelen gázellátás, kis fúvókaméret, elégtelen levegő ellátás, mind lassítja az olvasztást, és segíti az olvadt fém gázelnyelését. Minél tovább van olvadt állapotban, és minél jobban túl van hevítve, annál több gázt tud elnyelni! Na meg jó ha tudod, hogy a gáztalanító só sem csodaszer, helytelen használata nem csökkenti, hanem fokozza a gázosodást. Ezért fontos a hatékony olvasztás. A PB gáz nem tud visszaégni oxigén nélkül sima perzselőnél.

ncw4w5nca

Fémöntés kicsit másként. A szabad alakítás.http://www.imgserv.com/images/2014/05/14/KtNlWsz.jpg" border=0>http://www.imgserv.com/images/2014/05/14/3NEzcL.jpg" border=0>http://www.imgserv.com/images/2014/05/14/NBn2SOFRvW.jpg" border=0>