Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

szia ! Rákerestem a Zamakra  és rájöttem hogy miért szeretik ( sejtettem a kályhás esetemből  de most már tudom )  Az olvadáspontja 380-386 C fok . Az alu  ( mondjuk én 99.9 est néztem meg 660 C fok .  Tudom hogy még a fajhőket is és olvadáshőt is össze kellene vetni de amatőr szempontból szerintem perspektívikus anyag.   Egyszer kellett sok  rézplakett hátoldalába gravíroznom ( hagyományos esztergomi pantográffal  ) No az volt a legegyszerűbb rögzítés a gépen hogy megcsináltam a plakett negatívját Zamakból .   Te nem használod ?

ncw4w5nca

De használtam már több alkalommal. Öntöttem negatívot, amibe a munkadarab feküdt, Készterméket, Kokillába és homokba is. Hegesztettem AVI-val, és pont ma forrasztottam alu forrasszal, zamak+alu vegyes kötés:)

s7manbs8

Ha már fajsúly mérés, Hunka Tibi bedigitalizálásával a térfogat számolható lenne és megvan a fajsúly is, módszer. :)

ncw4w5nca

Én maradok a jól bevált mérőhengeres térfogatmérés mellett:)

ANTAL GÁBOR

Azért van egyszerűbb módszer .A Mohr Westfal mérleg . No Vigh Lajos kijavított de telefonon tisztáztuk, hogy alkalmas rá ha ismert sűrűségű folyadékba merítjük a darabot . A gyári mérlegek egy ismert sűrűségű  üvegtestest merítenek ismeretlen sűrűségű folyadékba de a mérleg ismeretlen sűrűségű anyagok mérésére is alkalmazható ismert sűrűségű (pl  dest víz  ) folyadékkal . Egyszerűen egy cérnával fel kell akasztani és aztán jöhet Archimédes bácsi  

LittleSV

Köszönöm a video megosztást. Nekem valahol az alapoktól kell indulnom. Mondjuk hogy vízszerelős kis lángégővel meg tudom olvasztani az ékszereket vagy valami nagyobb hőforrást kell beszereznem? Meg hogy kell-e valami adalékanyag (mintha a videon beleszórtak volna valamit).
Lehet tényleg az az egyszerűbb ha valamibe belemarom az öntendő formát (sima téglatest), és majd utólag gravírozom. Persze ennyi erővel a formába is gravírozhatnék negatívot, és abba önteni. Sima gipszbe öntik az ezüstöt? Mitől lesz majd sík és buborékmentes a teteje (ha nincs centrifugám)? Bár lehet ez mind mehetne a kezdőbe. Vagy én mehetnék el ékszerészhez hogy megcsinálja...

ncw4w5nca

A  vízszerelős kis lángégővel nem tudod megolvasztani, legalább PB + oxigén kell. Hogy konkrétan a videóban mit tesz nem értem, de a bórax tökéletes a célnak.

"Persze ennyi erővel a formába is gravírozhatnék negatívot, és abba önteni" Nem járható mert a megfelelő nyomás nélkül nem tölti ki a formát tökéletesen.

Nem sima gipszbe, hanem gipsz kvarcliszt keverékébe.  
Idézet Szedlay Páltól:A gipsz nem hőálló, egyik sem! Viszont öntőformát lehet készíteni 1 rész gipsz és 2 rész finom kvarcliszt keverékéből. Előnye a vízüvegeshez képest, hogy könnyebb bontani, és a gipsz oldódik trinátriumcitrát oldatban, ha nem akarod homok-fújni öntés után. Arany öntőformának is használják. Ha lehet ne stukatúr gipszet használj, hanem valami közepes minőségű fogászatit. Ehhez az öntés technikához valamilyen fémkeretet vagy fémgyűrűt kell használni.

Ha öntéskor bóraxot szórsz az olvadt fém tetejére, akkor oxid és buborékmentes lesz. Kovácsolással,és marással, vagy csiszolással el tudod érni a kellő simaságot. A kovácsolás a tömörségen is sokat javít!    

Szedlay Pál

Ha már az élőbb idéztek.
Meglehet önteni parittyás öntőgéppel is, de azért előtte nagyon sokat kell fém nélkül gyakorolni. Locsoltam én már így szét 30 gramm aranyat a földre, mert felborult a gyűrű. Van egy fa fogantyú ami egy tengely, ezen van egy kb. 6mm-es szár úgy 500 mm hosszú ennek a végére van erősítve egy konzervdoboz aminek az aljára homokot teszel. A szár könnyen forog a fogantyún vissza van a vége görbítve önmagába. Primitív, de nehezem tudom leírni. Meglóbálod és csuklóból forgatod. Elég az aranyhoz, ezüsthöz a földgáz sűrített levegő keverék is ha ékszermennyiségről van szó. 30 évvel ezelőtt is így olvasztottuk.

Szedlay Pál

A parittyás öntés is a centrifugál öntőgép egy nagyon primitív formája. Van még motoros és rugós. A rugósnak az az előnye, hogy nagyon gyorsan indul. A videón is egy ilyen van bár balesetvédelmi szempontból ilyet nem engednék forgalomba hozni ez szerintem valami házi barkács.

Szedlay Pál

Bár én ezüstöt nem öntöttem az aranynak van egy előnyös tulajdonsága, levegőn sem oxidálódik, addig melegítgeted ameddig akarod max. a párolgási veszteség miatt nem érdemes sokáig.

ncw4w5nca

A parittya öntőkészülék és használata.
http://www.imgserv.com/images/2014/05/15/sFHAmES.jpg" border=0>

LittleSV

Köszönöm a javaslatokat. Talán majd ha valakinél lesz lehetőségem akkor kipróbálom, de azt hiszem ez meghaladja képességem és az itthoni lehetőségeimet.

Szedlay Pál

Köszönöm, kerestem, de nem találtam a neten ezt a rajzos magyarázatot.

ncw4w5nca

Még egy fontos Dolog. A parittyás módszernél az öntőnyílásnak  szűknek kell lenni, kb 1mm, hogy olvasztáskor ne tudjon átfolyni a megolvadt fém. Itt a beöntő nyílás tölcsérében történik az olvasztás. Úgy csak a centrifugális erő tudja átpréselni.

Szedlay Pál