Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

A mostani mosógép motorok csapágyház részei azok milyen ötvözetek, fúrtam most egyet tegnap és elég könnyen megmunkálhatónak tűnik, abból ha öntene az ember anyagot lehetne belőle farigcsálni ezt-azt. Nem az a ragadós, nyúlós fajta, inkább törik, mint hajlik, forgácsolható könnyebben, azt veszem észre rajta,

ncw4w5nca

Az öntvények általában jól munkálhatók, azt hogy pontosan mi az összetétele nem tudom. http://www.kepzesevolucioja.hu/dmdocuments/4ap/5_0225_006_101115.pdf" TARGET=_fnew>Itt viszont nagyon sok infó van alumíniumról

Kristály Árpád

Halihó József!

Tényleg nagyon jó!!!
[#worship][#worship][#worship][#wave]

Árpád

ANTAL GÁBOR

Remélem nem veszed beleugatásnak de amit sokan aluöntvénynek néznek az nem mindíg az. Van egy zink öntvény amit előszeretettel használnak a gépiparban mert nyomásosan igen jól önthető. A neve Zamak . Napokkal ezelőtt írtam hogy egyszer megjártam mert egy Briggs blokkból ki akartam venni az Öv hüvelyt , nosza betettem a kályhába ( melegítés céljából ) hát egyszer csak kifolyt a megolvadt Zamak. Én próbáltam már önteni belőle , megy is  de  van zsugorja . Nem hiába használják az iparban a nyomásos öntést

LittleSV

Sziasztok. Házilagosan érdemes/lehet ezüst olvasztással foglalkozni? Lenne néhány gyűrű, lánc és karkötő, amiből szeretnék gravírozható medált a gyerekeimnek (esetleg öntőformát készíteni, és abba önteni, így nem kellene gravírozni). Köszönöm.

ywathzay

Ezt ha te csináltad akkor csak annyit lehet hozzáfűzni: aztaaaaa...

ncw4w5nca

Ezt én csináltam:)

ncw4w5nca

A ZAMAK ötvözetek cink-alumínium ötvözet, kismértékű rézadagolással, amit a szilárdság javítása érdekében adnak hozzá. Legjellemzőbben használt ötvözet a ZAMAK5 (ZnAl4Cu1)Sűrűsége : 6,7kg/l.az alunál két és félszer nehezebb. Én még nem találkoztam olyan blokkal ami ebből az anyagból lett öntve. Viszont a hipereutektikus (Si>12%) alumínium-szilícium ötvözetből készített teljes forgattyúháznál használják a kérgesítési eljárást, ami helyettesíti az öntvényhüvelyt. Bővebben a 3233as hozzászólásban linkelt PDF végén találsz leírást.  

ncw4w5nca

Természetesen lehet, csak a megfelelő szerszámok kellenek hozzá. http://www.youtube.com/watch?v=_GZ0C3I4-FQ" TARGET=_fnew>Itt egy videó ami a centrifugál öntést mutatja be. A lényege a viasz veszejtéses eljárás. Ha viszont nem akarsz énnyi szerszámot összeszedni akkor csak simán öntesz belőle megfelelő alakot, azután gravírozod.

ANTAL GÁBOR

Azt tudtam hogy nehezebb . Amit írtam a Briggsről az valós. Majd csinálok egy piknométeres mérést és megmérem a sűrűségét. Vagy összedobok egy Mohr Westfal mérleget

ncw4w5nca

Én nem azt mondtam hogy nem valós, csak azt, hogy én még nem találkoztam ilyennel:)

ncw4w5nca

Végül is, ha módodban áll megmérni, akkor kíváncsi lennék a fajsúlyára.

ncw4w5nca

Az előző hozzászólás Válasz 'ANTAL GÁBOR' üzenetére (#3241)

VighLajos

Akkor inkább egy hidrosztatikai mérleget...
A felhajtóerőt méri.