Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

Révész Richárd

Ne offoljuk szét a topikot, ha folytatjuk akkor a semlegesbe.

Pali79

Szinte minden ma gyártott PIC ipari kivitelű. Nyilván a köré épített áramkör tervezésénél erre figyelni kell. Van egy ismerősöm aki egyedi gépvezérléseket készít a munkahelyén. Már rég nem használ PLC-ket, inkább megtanult mikrovezérlőt programozni.

simarex

Valószínűleg nem sajátította el kellően PLC programozást.[#ejnye1]

nonopapa

svager

a kérdés az volt,hogy nem CNC hanem hagyományos esztergánál csak frekiváltóval működhete ez a fordulatszabályozás [#wave]

Pali79

Nem akarom én sem szétoffolni a témát, ezért utolsó megjegyzésem:
Több mint 20 évig csinálta, nem hinném, hogy ez volt a baj. [#vigyor2]
Az egyik munkája amit mutatott nekem egy hornyológép vezérlése. A működésének a lényege az volt, hogy manuálisan be lehet tanítani a gépet a lépésekre, melyik horony milyen mélyre, milyen hosszban készüljön stb. A tanítás után a gép megcsinálta magától. Mindezt egy grafikus LCD kijelzőn lehetett nyomon követni, sőt gombokkal is be lehetett programozni bármire. Ennek a költsége mindennek együtt kb. 20.000.- volt, ebből a legnagyobb rész az ipari encoder volt ami a tengelyforgást számolja.

guliver83

20 ezerért ipari encodert nem lehet venni!
Ezt nem lehetett kihagyni!
[#eljen]

Pali79

Az, hogy te nem tudsz venni az nem azt jelenti, hogy egy gépgyártással foglalkozó cég sem tud! [#eljen]

nonopapa

Elnézést,az aszinkron motor felett elsiklottam.
Megoldható ez is.
Tudnod kell,hogy hol jársz az "X" tengely irányában(útmérő,enkóder,bármi ami feldolgozható jelet ad).
A megtett út függvényében kell csinálni egy PWM táblázatot,ami korrekciózható(anyagminőség és egyéb megmunkálási paraméterek miatt).
Ezt az út/PWM függvényt már akár PLC-vel akár mikroprofesszorral le lehet programozni.
A pwm/0-10V átalakító mehet a frekiváltó analóg bemenetére.
Arra kell még figyelni,hogy a kimenő jel változása folyamatos legyen,így elkerülhető a motor ugrásszerű fordulatszámváltozása.
(Egy Siemens Micromasterrel próbáltam ilyet(igaz marón,kíváncsiságból),megmunkálás közben változtattam a fordulatszámot,helipottal rángatás nélkül működött)

svager

Köszi!
Akkor működhet a dolog,természetesen kisméretű esztergára gondolok annál talán még kezelhető lehet ez a folyamat.

ecp4rs0md

Üdvözlet mindenkinek! Melyik a legegyszerűbb és megbízhatóbb frekiváltó, egyszerű fel-le futás és fordulatszám szabályzásra szeretném pótméterrel.

designr

Szeintem használt ,régebbi omronban nem fogsz csalódni.Itt a fórumon is szokott lenni olcsón.
A legolcsóbb nem ez,de a két kritériumod kizárja egymást..
Ha meg nagy gyakorlat nincs a programozásban akkor a ritka tipusokat kerüld.

simarex

Amelyiket tudod programozni[#vigyor4]

ecp4rs0md

Még egyiket sem programoztam, ezért fontos,hogy egyszerű legyen. [#vigyor4]

gaben

Szia,

Designr ajánlotta az Omron-t, ami tökéletes választás lehet számodra.
Illetve én még a Yaskawa-t is ide sorolnám.

De ha egy árkategóriával lejjebb kéne választani, ami lássuk be, sok esetben nem mindegy, akkor az MSI frekiváltókat ajánlanám.
Hosszú évek óta ezekkel szerelem a csiszagépeimet és hibátlanul üzemelnek.

A beüzemelése egyszerű, könnyen érthető, a kezelő konzol kivehető és áthelyezhető akár 20m-el arrébb is. (természetesen a leírásban szereplő távolságokat figyelembe véve)

üdv, Gábor [#wave]