Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Nincsen. Erre a célra még nem vettem frekvenciaváltót.
Össze sem állt még a kép a fejemben.

Pl: Egy ilyen frekvenciaváltóval szabályozott üzemben, mikor fogja a visszacsapó/tehermentesítő szelep tehermentesíteni a kompresszort induláskor, ha nincs is indulás, hanem folyamatos töltés van?
Mert ha folyamatosan nyomás alatt van a kompresszor, akkor a motor igénybevétele is folyamatosan nagyon intenzív lesz, ráadásul erősen lecsökkentett fordulatszámon.
Ettől a melegedése a többszörös, a hűlése meg a töredéke az eredeti üzemmódhoz képest.
Ezen a kompresszoron pedig nem lehet a motort nagyobbra cserélni és azt hűteni is csak kívülről lehet.

Azért már a hagyományos nyomáskapcsolóról vezérelt vektoros lágyindítás is sokkal jobban tetszene, mint a durva indítgatások.
Akkor funkcionálhatna a tehermentesítő szelep és a motor is majdnem olyan igénybevételen járna, amire készült.

simarex

Van itt egy kis fogalom zavar,A frekiváltós(pid-es)ugy működik mint a mágneskapcsoló csak a csillag delta helyett van egy frekiváltó és egy nyomástávadó beépítve.A munka nyomás közeli nyomáshoz a váltó kezd visszaszabályozni egészen 30Hz-ig (alább tilos menni)ha ezen fordulaton is növekszik a nyomás még, nincs elvétel a beállított paraméterek alapján megáll, és ujra indul majd ha szükséges lesz,(altatás)

simarex

Maradjunk annyiban az alapjelet sok féleképpen lehet előállítani, fix, kezelő felület.....poti csak végső esetben, főleg kompresszornál.A külömbség képző a pid szabályzó.

simarex

Miért kell vektoros????30Hznél már a hagyományos U/f is jól dolgozik!

designr

Ha nyomástávadóról hajtod a frekvenciaváltóval szerelt kompresszort,akkor is kell visszacsapószelep és tehermentesítő mágnesszelep.Folyamatos üzemnél a tehermentesitő zárva lesz,visszacsapót nyitva tartja a nyomás.
Annyi hogy sokkal ritkábban fog leállni.Lassít-gyorsít a levegő elvételednek megfelelően.Erre irtam a puffert,az mint egy "mechanikus PID" kiegyenliti az elvétel egyenetlenségeit.
Nagyobb puffer megekadályozza a PID nélküli hullámzását a nyomásnak.Ha pl szórópisztollyal dolgozol és a frekvenciaváltón beállitod a min frekit (kényszerhűtés hiányában beállitod ..kb 20 HZ alá nem szoktunk menni)..alatta kiegészítő hűtés kell.Tehát beállitod a min frekit 20 Hz-re.
És a levegő elvételed lecsökken mert pl átordítod a festendő tárgyat akkor a nyomástávadó le fogja állítani..tehermentesítő nyit..
Mikor megint elinditja akor zár a tehermentesitő.
Ha tényleg nagyon lassú fordulaton is akarod járatni akkor kiegészítő hűtés kell a motorra..és akkor tényleg jól jön a vektoros frekvenciaváltó.
Vektoros 0,5 Hz nél már tudja a nyomaték 200% át is..
És ugye egy ilyen vektoros a legnagyszerűbb lágyindító,mert én állitom be mili sec-ra mennyi idő legyen a felfutás..0.2 sec vagy 2 perc..

simarex

És mi értelme van 1Hz-én járatni a kompresszort?Ja hogy ki jöjjön a vektoros nyomaték.

000000000

Igen, az invertál annyit jelent megfordít.

designr

Semmi értelme..Idéztem a manualból..Ez is csak egy adat mint a többi ezer.Van akinek mond valamit,van aki meg ebbe is beleköt..Mindenki kiválasztja mire van szüksége..

designr

És kb annyi értelme van mint egy robotikai kiállításon ping-pong labdákat hajigáltatni kávéspohárba egy ipari hajtásrendszerrel..De ott se kérdezd meg mi értelme mert furán néznek..

000000000

És ez most, hogy jött ide ?

designr

Bocs..Simarexnek címeztem..te csak valahogy belekeveredtél::))

remrendes

Jo estet!
Van egy Easydrive ED3100-as frekivaltom, aminel 2 rele segitsegevel valtoztatom az iranyt. Ez eddig mukodik is, viszont minden iranyvaltasnal egy negyed/otod fordulatot meg tesz az elozo iranyba, mielott a kivant iranyba indulna.
Esetleg ilyesmivel talalkozott mar valaki?

Csuhás

Szerintem mindenki találkozott már vele.
Azonnal nem tud egy motor irányt váltani.
Amit tehetsz az a lefutási idő rövidítése. Persze ekkor belefutsz abba hogy a felhalmozott forgási energiát valahova el kell tenned. Ha kicsi a forgó tömeg akkor belemehet a frekiváltó pufferkondijába, de nagyobb tömeg esetén az túl töltődhet ilyenkor kell a fék ellenállás, vagy fék elektronika, vagy mechanikus fék.

remrendes

Minden iranyvaltasnal all a motor nehany masodpercig.

designr

Ha megállítod és ugy váltassz irányt akkor is megindúl ellenkező irányba?
Ha csak forgásközbeni váltásnál akkor irták..Ha álló helyzetből akkor ...[#fejvakaras]