Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

000000000

Alap beállításokkal a legtöbb frekvenciaváltó egyből kezeli az analóg bemenetet, ebben az esetben a potmétert.  

designr

AC szervó hajtása frekiváltóval..
Ez lehetséges?Humor kategóriába tette föl..
https://www.youtube.com/watch?v=apkUhMQwh58" TARGET=_fnew>AC servo V1000

svejk

Igen, engedélyezett üzemmód.
De tapasztalataim szerint elég problémás.

designr

Tehát az olcsón beszerezhető..teljesítményükhöz képst viszonylag kisméretű AC szervó motorok nem konkurenciái az asszinkronoknak..pl kis hely..esetén..Gondolom csak vektoros jöhet szóba..
Pedig milyen szépnek tünt..

svejk

Igen a vektoros a kulcsszó.
Vagy kétszer nekifogtam épp V1000-el, hogy megváltom a világot, de nem jött be nekem.
Persze lehet csak béna voltam.

Nemes Mihály

Üdvözlet az uraknak.
Lenne egy nagy problémám.
Van egy Yaskawa G7 frekiváltó 2.2Kw-os.
Rá lett kötve egy 350W 4 pólusú motor, nos ha és persze be is állítottam a pólusszámot..   Ha 100Hz ra akarom indítani, a motor elindul felpörög majd mintha kiesne a ritmusból :D  és elkezd lassulni,,,  de ha 50Hz emelem felfelé szépen felkúszik 100Hz-re ,,  Help!!!  mit hagytam ki???  előre is köszönöm segítségeteket.

000000000

Semmit, annak a motornak sok a 100Hz is.
Esetleg csalj egy kicsit és a maximális kimenő feszültségen emelj még és a bázisfrekvenciát told följebb ezzel együtt 80-100Hz-re hogy 50Hz-nél ne süssed meg a motort.  

designr

Majd biztosan jönnek más ötletek is..Nem túl rövidre állítottad a gyorsítási időt?
Terhelve és üresen is ugyanezt csinálja?

Nemes Mihály

Ó na ez lehet ,, rövid ellenőrzöm,,,  köszönöm.

Apropó Pál,  nem hiszem hogy sok lenne ,  750W motort forgattam  400Hz vel is igaz kicsit cserélni kellet a csapágyakat és előtte jobban ki kellet centírozni a forgórészt ,,,  

000000000

Látom nem érted, motor és motor között is van eltérés.
A gyorsítási idő megnövelésével is működhet de a nyomaték ettől függetlenül szinte 0-ra degradálódik ha a motor nem bírja már így sem.
Jó pár 100 frekvenciaváltót beállítottam sok esetben így túlpörgetve a motort.
Amit leírtál az pont azt igazolja, a motorodnak sok a 100Hz.  
Mivel asszinkron motorról beszélünk így ha azonnal indítanád 100Hz-ről akkor is fel kellene pörögnie.  

gaben

Sziasztok,

szombaton elvitte a megrendelő az újabb nagy szalagcsiszológépemet, este viszont telefonált, hogy nem megy a moci, túláram (Over Current) hibakóddal a névleges frekvencia (50Hz) 30%-ánál megáll.
Tegnap lementem a helyszínre 130km-re a gépért barátommal, hogy megnézzem mi lehet a bibi.
Minden paramétert átnéztem, de nem találtam benne eltérést a beállítotthoz képest. A motor üresjáratban szépen fölpörög, de amint ráteszem a szalagot, megáll az említett hibaüzenettel.
1 óra után több ötletem nem volt és megnéztem multiméterrel a hálózati feszültséget és a földelés meglétét. A feszültség 230V, de földelésnek nyoma sem volt 3 dugaljban sem. Pedig a tulaj büszkén említette, hogy személyesen ő verte le a 3m-es rúdföldelőt. Az FKA tábla levétele után szembesültem a ténnyel, hogy az összes induló MBCU kábelból a földelések szépen félre vannak hajtva és nincsenek bekötve sehová.
Ergo: földelés nincs a műhelyben.

Bocsánat a hosszú bevezetőért, az lenne a kérdésem, hogy a földelés hiánya (az életvédelmen kívül) okozhatott-e a maradandó károsodást a frekiváltóban?  

ui: hazahoztam a gépet, de nálam is ugyanez a helyzet, hibakóddal megáll. Most a motort vittem bevizsgálásra, illetve a frekiváltót is elpostáztam az eladónak, hogy nézzen rá.
Egyelőre ennyit tudtam tenni.

köszönöm szépen, Gábor

svejk

Nálam a tesztelések alatt -elég elítélhető módon- sokszor nincs bekötve a védőföldelés, de ez még nem okozott gondot.
De nyugodtan fogd rá, hiszen nem üzemszerű állapot.

gaben

Ha rossz lesz, akkor ezt fogom tenni. [#wave]
De megvárom a terheléses vizsgálat eredményét.

Szalai György

Szerintem: Ha a névleges frekvencia alatt túláram jelzés van, akkor joggal lehet gyanakodni a nem megfelelő U/f jelleggörbe beállításra.

Szalai György

Csak feltételezem, hogy nem vektorszabályozott frekiváltó.