Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

000000000

Minden CVT váltó surlódással viszi át a nyomatékot, emiatt a hatásfoka sokkal rosszabb, mint pl. egy fogazottszíjas áttételnek. Egy elektromos autónál, ahol viszonylag kis energiát tudunk tárolni az akkupakkban, és az újra töltés is több órát igényel, hatványozottan számít a hatásfok.
Egy 2 fokozatú váltó bőven elég egy villanymotorhoz, mert egy jó frekiváltóval már 0 Hz-től rendelkezésre áll a névleges nyomaték 200%-a
Most egy 2,2 kW-os motor van beépítve fix áttétellel, és egész jól használható a járgány. Ha beépítek egy 4 kW-os motort, nem lesz gond a gyorsulással sem, a felező váltót elég lesz csak akkor bekapcsolni, ha meredekebb emelkedőn akarok elindulni, vagy nagyobb gyorsulásra van szükség, pl. ha egy kereszteződésben kell "kilőni" induláskor...

s73tgf9vg

Sziasztok! Egy kínai (http://cnctar.hobbycnc.hu/Lovi/Docs/VFDManual.pdf" TARGET=_fnew>Huanyang) frekvenciaváltóm van. A motor 20 másodperc alatt pörög fel 24e-s fordulatra, ez meg is van adva a konfigban a PD014-ben. Hogy tudom meghatározni, hogy mi a legkisebb érték, tehát ahogy legjobban gyorsul a motor? Nyilván van egy határ. A másik a leállásra vonatkozik, honnan tudom, hogy mikortól kellene neki fékező ellenállás és mi az amit még elbír a váltó. Nem akarom megsütni.

xkbv3nx0d

mekkora teljesítményű? nekünk az 1.5kw-os volt csak kb állítottuk be, hogy valamivel gyorsabb legyen de nem volt gond vele... egyébként ha hülyeséget állítassz be neki úgyis letilt... akármennyire is kínai ha túl nagy volt az áramfelvétel vagy hülyeséget kapott akkor letiltott és kiíírja a hibakódot...

s73tgf9vg

Nekem is 1.5Kw-os van, Zoli is mondta, hogy letiltanak ezek ilyenkor, de nem bízok a kínaiakban. Most 3 másodpercen van a felpörgés és 5-ön a leállás. Tudom, hogy a legnagyobb szerszámhoz kell beállítani, most csak üresen állítottam.
Köszönöm a választ, így kicsit bátrabban kísérletezek majd vele.

svejk

Ha túl kicsi a gyorsítási idő, egyrészt feleslegesen túlterheled amind a motort mind a frekiváltót, szerencsétlen esetben akár a golók is megcsúszhatnak a pályájukon.
A leállítás szintúgy.
ha túl kicsi a leállás ideje akkor Over Voltage hibával fog leállni, ilyenkor kell a fékezőellenállás, de a fentiek miatt nem célszerű.
24000-re 3 s gyorsítás és 2 s leállás kb az ideális.
Ha elkapta az újjad akkor már úgy is mindegy...:(

000000000

Siemens Simodrive FT3102-es motorral találkozott már valaki? A Siemens honlapján csak az FT5 és FT6 típusokról találtam adatlapokat.
Állítólag egy CNC maró főorsó motorja volt. Az adattáblát lefúrták róla, csak egy papír cetli van ráragasztva, amin 25 Nm névleges nyomaték, 3000 rpm, 354V, és 26,5A van. Hűtőborda és ventilátor nincs a motoron, a tengely hengeres, de nincs benne reteszhorony. Kb. 25-30 kg lehet, újszerűnek tűnik. Mennyit érhet szerintetek ez a motor? Enkóder van rajta.

svejk

Egy ilyen motornak az ára, ha meg kellene venned most a Siemenstől, kb. 800ezer-1 millió Ft.

Ha valakinek ilyen romlott el a 20 éves termelő gépében melynek az óradíja 5-6 rudi akkor akár egy-kétszázezret is kaphatsz érte.
Gondolom ennek sejted mekkora az esélye?

Ha eladod a zöldeknek szélgenerátornak akkor akár tizenpárezret is adnak érte.

Ha szétbontod alu-réz-vas mágnesre akkor is kapsz pár ezeret.

Ha felkínálod megvételre Nyiszinek, vagy Bence Andrásnak, lehet akkor jársz legjobban.

Persze ha megszerzed hozzá a megfelelő meghajtót, minjárt felértékelődik.

Ragozzam még?

000000000

Nem én akarom eladni, nekem ajánlották megvételre. Nem tudom jó lenne-e egy mopedautót meghajtani, nincs rajta se hűtőborda, se ventilátor. A számított teljesítménye 7,7 kW, de a mérete alapján ez gyanús nekem. Tachogenerátor van rajta, esetleg zárt hurkú vezérlést tudó frekiváltóval lehetne vezérelni?

svejk

Mivel szinkronmotor, ezért az általam ismert frekvenciaváltók nem tudják 100%-osan korrektül lekezelni.

Bencze András

Lenne lehetőség átalakításra is. BLDC-sítésre gondoltam, akkor mezei vezérlővel hajtható lenne.

Bencze András

Kényszerhűtést csak "turbózott" szervómotorokra tesznek. Alapban a tekercsekbe épített hőmérséklet érzékelő ami megfogja a túlterhelést, ill. megakadályozza a túlmelegedést.

000000000

A V1000 leírásban említik a PM motorokat is, igaz csak jeladó nélküli, OLV módban tudja vezérelni az állandómágneses motorokat. Egy autónál pozicionálásra nincs szükség, talán egy próbát megérne, csak nem tudom a csökkentett nyomaték üzemmódban mennyi marad a névleges nyomatékból.

000000000

Feltételezem nem valami olcsó kínai BLDC vezérlőre gondoltál. A kínai agymotorokban 3 db SS41-es digitális hall jeladó van, a vezérlő meg négyszög impulzusokat ad a tekercsekre, nem túl kifinomult megoldás, de végül is működik. Csak alacsony fordulaton kicsit "darálós" a motor hangja...
A "BLDC-sítést" hogyan gondoltad? Csak jeladót kellene cserélni, vagy a tekercselést is át kellene alakítani?

svejk

Sok a nyitott kérdés, pl az alap, hogy szinuszoid vagy négyszögjellel mennek eredetileg a tekercsek.
No meg honnan veszel ekkora teljesítményű BLDC vezérlőt?
Persze készíteni lehet, de az én életem mvéges. :(

svejk

Én fél napot szórakoztam v1000 és 3 PM AC szervo motorral, siralmas volt az eredmény, persze lehet nem óvoltam elég türelmes a beállítgartásokra.
De ha már a gépkönyv is azt írja hogy korlátozottan alkalmas, akkor mit akarok én??