Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

A kis fordulatszám tartományban lehet trükközni ( növelt nyomaték) de kétélű fegyver mert fokozottan kell a hűtésről gondoskodni) Egyébként is az alacsony tartományban nem elég a motor saját ventillátora mert az a névleges fordulatra van méretezve

000000000

"ha mondjuk egy 1400-as fordulatú villanymotor"
Eleve ilyen esetben NE ekkora fordulatú motort válasz hanem ami 480RPM-et tud.
A nyomatéka is sokkal nagyobb az ilyen motoroknak ( közel 3 szorosa ) és a 28% kimenőteljesítmény kapásból 80% felett lesz.
Ahogy  ANTAL GÁBOR is írta a hűtés viszont érdemes kényszer hűtéssel megtoldani amit sok frekvenciaváltó tud vezérelni.
Az ilyen hajtásvezérlő eszközök tudnak olyat hogy agy adott frekvencia alatt egy relét meghúznak amivel indíthatod a hűtést.

svejk

Szerezz hozzá egy 1:4-1:5-ös áttételt.
Ekkor 60-70 Hz-en meglesz a 400-as fordulatod, ráadásul emelt teljesítménnyel.
A kisebb ferekvenciákon pedig ahogy Antal Gábor írta, úgy fog csökkenni a teljesítmény.

000000000

Köszönöm a válaszokat!
Majd meglátom tudok e szerezni lassú fordulatú villanymotort, de a legjobb tényleg a lassító áttátel lenne, márcsak a hűtés miatt is. Lényeg hogy már tudom a méretezési alapelvet.
Üdv

000000000

Sziasztok!
Omron yaskawa frekiváltók eladók.
Érdeklődni e-mailben.

s2k5ycubj

Írtam, szerintem ezt az adok-veszekbe kéne.

h2o

Sziasztok!

Keresek Yaskawa G7 (CIMR-G7A22P2) frekiváltóhoz kapcsolási rajzot. Van nálam egy ilyen, aminél se kép, se hang, csak DC busz fesz. van.
A CPT020104-es tr. melletti egyik dióda biztos hulla. F4 3D van ráírva, de a barátomtól nem sok segítséget kaptam. Milyen típus lehet ez? A trafót vajon be lehet szerezni valahol, vagy max. újratekerni?

svejk

Ej pont ilyet keresek rosszat!
Csak a két műanyag előlapra lenne szükségem :(

Nem tudsz ilyet szerezni?

A dióda helyett szinte bármilyen UltraFastRecovery jó.
De ha zárlatos a dióda van ott más baj is...:(

Rajzot ilyenekhez nem szoktak közzétenni a gyártók.

svejk

Az előlapok tekintetében lásd: #1457

h2o

Kb. milyen max. áramú dióda lehet ez?
Az az F4 3D csak jelent rajta valamit!
Gondoltam, hogy kapcs.rajz nem lesz hozzá, de valami Service Manual csak létezik...
Szerinted mi mehetett még tönkre? Gondolom van valami tipped, hogy ez a dióda milyen áramköri részen van...
A fedlapokon gondolkodom... 8-)

svejk

Most nincs szemem előtt a G7 penel képe.
Csinálj egy képet gyanús áramköri részletről, jöhet magánban is.
Holnap meg tudom neked nézni az enyémet és hogy még merre keresd a hibát.

Fedlap: tehát van remény?? :)
Ha nem sikerül megjavítanod megvehetem alkatrésznek az egészet értelmes áron.

De nyugodj meg, ha nem IGBT híd hiba, akkor nagy eséllyel javítható, ezek még aránylag kommersz alkatrészekből vannak felépítve.

9npx2xk89

Valahol egyszer láttam egy magyar frekiváltó leírást talán pont az omron-hoz. Nem tudja valaki hol találom meg?

vjanos

http://industrial.omron.hu/hu/products/catalogue/motion_and_drives/frequency_inverters/default.html" TARGET=_fnew>Itt nézelődj. Bár sajna nem mindegyik típushoz van magyar leírás...

ggdr57dg

Én nem értek hozzá, de http://omronkft.hu/nostree/pdfs/inverter/cimr-e7z/i21e-hu-02+e7+datasheet.pdf" TARGET=_fnew>ilyesmit találtam.
Frekvenciaváltó, az biztos.

9npx2xk89

Ez csak egy adatlap.