Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

5z7aew5x

000000000

Néztem a motor frekvenciaváltót összekötő kábelt, de nem ártana ha nem 3 eres MTK-t használnál hozzá.
Vegyél hozzá 4 eres LiYCY 4x0.75 esetleg 4x1.0 olyan 300Ft körül van métere.
Általában a vezérlők nagyon nem szeretik a frekvencia váltó által kisugárzott zavarokat.
És használd a saját érdekedben a védőföldelést és a kábelen lévő árnyékolást is!
Az árnyékolást csak a frekvenciaváltónál földeléssel kössed össze a motornál már csak a földelés érjen hozzá a motor vázához.
Mach3-al pedig egy PWM 0-10 voltos átalakító elektronikával hozhatod össze amiről Google-val találsz sok kapcsolási rajzot.  

vjanos

Ez egy 9x20 -as kínai eszterga, ugye? Nekem is vmi ilyesmi van :)

Alacsony frekin nem lesz gyenge a motor?

000000000

A Yaskawa J7-es frekvenciaváltót is úgy hirdetik hogy 1.5Hz-től 100% nyomatékot ad.

http://www.iasautomatika.hu/pdf/j7.pdf" TARGET=_fnew>Itt az első oldalon !

De van egy úgynevezett Boost funkció ami pont az alacsony fordulatszámon dobja meg a nyomatékot, de ilyenkor érdemes beállítani a relét 20Hz-ig bekapcsolja a motoron a kényszerhűtő ventilátort.

5z7aew5x

Természetesen a végleges helyén szabályosan lesz bekötve a motor. Ráadásul a frekiváltót jó közel fogom rakni a motorhoz, hogy minél rövidebb legyen az őket összekötő kábel. Ez most "csak olyan sündisznó) kapcsolás, próbából. [#worship]
A PWM átalakító rajta van az illesztő kártyán amit vettem, majd azt is kipróbálom.

5z7aew5x

Nem tudom mi az a 9*20-as de így néz ki
https://picasaweb.google.com/otako1/SzerszMgP?authuser=0&feat=directlink" TARGET=_fnew>AT 520 névre hallgat.
Próbából beállítottam 1 Hz-et. Szépen lassan forgott, de ahogy elkezdtem fékezni szépen "rászabályzott".Egyébként túl alacsony fordulaton nem fog járni, mert meghagyom a szíj áttételt és a főorsó fordulatot fogja figyelni a vezérlő.
Persze ha volna egy Prony-fékem akkor fel tudnám venni a nyomatékgörbéjét a kicsikének.[#vigyor2]

s5f8tmfv3

Sziasztok!
Egy kis segítség kellene:
Adott egy háromfázisú motor az adattábláján a következő adatokkal:
0,37kW 135V 50Hz 3,6A
0,64kW 230V 87Hz 3,6A
Ez a motor eddig frekiváltóval vol hajtva, beköthető direktben 3 fázisra?

Rabb Ferenc

Büntetlenül nem!!! 135V helyett odakínálni neki a 400V-ot, nem egészséges. Ttudod, ha kijön a füst egy elektromos készülékből, az már az arab álmoskönyvek szerint is rosszat jelent :(

Szalai György

Igen, egy rövid ideig, míg, a túláram okozta túlmelegedéstől el nem éri a tekercselés, a szigetelésre kritikus hőmérsékletet. Akkor a tekercselő vezeték szigetelése megszűnik szigetelni. A következmény menetzárlat, füst, kuka. Szerencsés esetben előbb leold valami túláram védelem.

Direktbe szerintem ne kösd a nálunk használatos 3x400V-os hálózatra, mert nem a megengedett 3,6A fog folyni rajta, hanem a többszöröse. Üzemelhetne háromfázisú transzformátoron keresztül, esetleg valami előtét ellenállásokkal, ami lehetne induktív, (folytó tekercs) vagy talán kapacitív (kondenzátor) is. Vagy félig becsukott vízindító.
(Na, ezért majd biztos kapok megint.)

000000000

Nem tanácsos bekötni, mert a hálózat 50 Hz-es és nagyobb feszültségű, mint 135 V. Ezért a motorod túlgerjesztett lesz, így felmelegedve le is éghet folytonos üzemben.

s5f8tmfv3

Uraim!
Hálás köszönet a felvilágosításért!

000000000

a frekiváltot hogyan lehet rákötni a számítógépre

000000000

itt is van ilyen step dir rendszerű

Révész Richárd

000000000

amúgy még keresek egy frekiváltot egy 3fázisu ac 700w villanymotorhoz