Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

svejk

Ha valakinek lenne még az #1325-beli PANASONIC DV-700 inverterből, nálam beszerezhető az angol nyelvű programozási útmutató.

A szilveszter éjszakám rá ment, de nem bírtam minden funkciót megfejteni, így csak megvettem a manualt.

jkrz3gwi

Tisztelt fórumozók!
Van egy frekiváltóm és a motor fordulatszámát úgy változtatom vele én, hogy az 50HZ-ről felviszem 60-ra. A kérdés az volna, hogy lehet e másképpen változtatni a sebességet és meddig lehet feltekerni a Hz-t és mennyi ideig használhatom úgy? (A frekiváltó 1 fázisból 3 at csináll)

jkrz3gwi

elírtam:sebesség alatt a fordulatot értem[#falbav]

xkbv3nx0d

általában igen a frekiváltó működéséből adódóan a motor fordulatát a frekvencia változtatásával tudod szabályozni... több mindentől függ hogy mit meddig... van amikor a motor 100, 200, 300, 400... hz-es és a frekiváltónak is van korlátja...

amit mi használunk az pl 400hz-es, 0-400hz között tudjuk állítani a frekvenciát, ezzel a fordulat 0 és 24000 között változik

dcsaba

Mit tud a motor? Milyen fordulaton szeretnéd használni? Ja és mit tud a frekiváltó?

000000000

Általában az újabb motorokon a 60Hz-es érték is fel van tüntetve.
60 Hz-ről minden további probléma nélkül járathatod a motorodat akármeddig.
A probléma akkor szokott bekövetkezni mikor egy nagy fordulatú motort szeretnének járatni egy alap 50-60Hz-es paraméter értékekre beállított frekvenciaváltóval.
Ilyenkor jön ki a készülékből az a bizonyos füst ami nélkül nem működik tovább és jobb esetben az inverter is viszi magával.
Amúgy meg volt olyan kis motorom ami 50hz-es volt , de minden további nélkül simán tudtam pörgetni 400hz-el (24000Rpm)
A kis műszerész esztergámon 400wattos motor van és ez 100Hz-el vígan működik  az olyan 6000-es fordulat körül van.
A készülő CNC esztergán ideiglenesen egy 2.2Kw motor van és ez is simám működik 100Hz-el.    
Szimpla motoroknál inkább csak kísérletezéssel tudod kideríteni hogy meddig viseli el a frekvenciát.
Addig pörgessed a motorod ameddig láthatóan a frekvencia emelésével már nem gyorsul tovább és ez az érték alá lődd be 20-25%-al a max fordulatszámot.  
Így motorral nem lesz probléma, inkább a csapágy a kérdéses elem.

jkrz3gwi

Egy lenze 1,5kW-os frekiváltóm van és esztergán használom. A motor 1420-as fordulatszámú és szintén 1,5 kW-os. A motor nem egy mai darab és
~50Hz van ráírva.

bicme92us

Igaz,ez nem az adok-veszek. Egyelőre érdeklődés szinten keresek frekiváltót. ~3,5 Kw motorhoz max 6000 fordulat. 100Hz már megfelel. Ár, Típus, Infó.
E-mail a nick nevem alatt található. (működik)

svejk

pbalazs

Az nem úgy van, hogy felfelé nemigen lehet menni a frekivel, mert ahhoz növelni kellene a feszültséget, mivel az impedancia is nagyobb? Különben csökken az áram, és ezáltal a nyomaték is, nem? Vagy hogy van ez?

svejk

De igen.
1 fázisról tápláltaknál általában 250V a max. kimenő feszültség, tehát 60Hz-en még meg van majdnem minden ami kell, így a leadott teljesítmény is nagyobb lehet mint 50Hz-en.
Aztán ettől felfelé már hanyatlik a motor, Jellemzően 70-75 Hz-ig elég jól használhatók a mezei 50Hz-e motorok.

pbalazs

Az nem lehet megoldás, hogy nagyobb DC-ről járatni? Mondjuk amíg a félvezetők bírják.

svejk

Elvileg lehet de akkor már sok minden nem lesz igaz a beállított opciókból.

ggdr57dg

Idézet a birkanyíró motoros frekiváltó hirdetésből: "3 db irgalmatlan méretű orost trafó van benne"
A doboz méretét elnézve, nem egyforma jelentéssel bír számunkra az "irgalmatlan" kifejezés...

pbalazs

Na de miért? A frekiváltó mindig tudja, hogy mekkora a fesz, nem? Csak mert a hálózati 230 is kb. 200 és 240 közt bárhol lehet. Ennyi erővel több is lehet, ha úgyis méri...
Meg az áramot is méri, úgyhogy leégetni sem lehet, ha beállítom a max. áramot, nem?