Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

Bencze András

Akkor ajánlom figyelmedbe:
Érdekességképpen ilyen az PM szervó frekvenciaváltóval mozgásvisszacsatolás nélkül.

http://videa.hu/videok/tudomany-technika/p-m-servo-frekvenciavaltoval-kiserlet-cciuT5trEJ9RFrCs

svejk

Láttam a múltkor is, de jobb szeretem a saját teszteket. Van vagy 5 különféle PM motorom, majd én jól megnyösztetem őket.

De igazából csak akkor van jelentősége ha nagyon baréti áron tud az ember ilyen frekiváltót szerezni, egy talált motorhoz.
Ha tervszerű a dolog akkor inkább speedes Yaskawa AC.

y2u56a0cc

elég jól viszi.Van lenze vector 8200-asom is egy 0.25KW.Annak a doksiját is át kellene nyálazni.

Bencze András

Allan Bradley PowerFlex 700-hoz keresek idomítási lehetőséget kezelő (20-HIM-A3 és társai) vagy PC-s kommunikáció formájában. Szoftverem van. Akinek van ilyen lehetősége kérem segítsen. Minden megoldás érdekel.

Virbo

Urak,

Egy "mezei" 50Hz-es villanymotort vajon meddig lehet elengedni frekvenciában?
A motor egy 1kW körüli 3 fázisú Imi motor. 60-70Hz-ig el lehet menni?

Csaby

Addig biztosan, de próbáld ki, hogy a te párosításod mit bír. Én a siemens 0,75 kwattos motoromat kb 200 Hz-ig tudom pörgetni.

Szalai György

Addig simán.
De a frekvencia emelésével megnő az aszinkronmotor lemaradása a szinkron fordulatszámtól. Nő a slip, és ezzel együtt esik a nyomatéka is, ha a frekiváltó nem szabályozza utána a feszültséget és vele az áramot. Ha meg utána szabályozza, akkor a motor melegedése nő, egész a leégésig.
Tehát a frekvencia addig emelhető, amíg a frekiváltó bírja feszültséggel és árammal táplálni a motort ahhoz, hogy az képes legyen legyőzni a tengelyére aggatott terhelést, vagy a motor le nem ég. Ha a frekiváltó nem győzi, vagy be van határolva, akkor a motor eléri a billenő nyomatékát és megáll.
Asziszem.

Virbo

Hát nem tudom, hogy az én frekiváltóm tudja-e ezt. Danfoss VLT3003-as.
Annyira nem értek hozzá, hogy az angol leírásból ki tudjam hámozni ezeket, a paramétereket meg felprogramozta az eladója.

df7vv4ry9

helló.tudna valaki segíteni egy yaskawa jza40p7baa  bekötéséhez
 köszönöm elöre is
cezarr

df7vv4ry9

köszi,de más a gondom ,manual van csak nem értek hozzá

vjanos

Akkor talán fejtsd ki a problémádat, hátha sikerül megoldani :)

df7vv4ry9

nem értem ,hogy hogy mülödik a földelés,vagy a nullázás

df7vv4ry9

ok  a dolog megoldva  

5z7aew5x

Hi!
A gépátépítési projekt első lépése megtörtént. Nevezetesen a főmotor és a hozzátartozó frekiváltó , "sündisznó" üzemmódban kipróbálásra került.
https://picasaweb.google.com/116287282384591572155/GepAtepites?authuser=0&feat=directlink
A frekiváltó egy Schneider Altivar 12, 0,75 KW-os, 1 fázisú. A "quick start" útmutató alapján került, bekötésre és felprogramozásra. A motor, (adattábla a fotókon) deltába kötve került rá. Szépen szabályozható, igaz ugyan, hogy sípol egy  kicsit, de viselhető. Jellemző, hogy a motor tengelycsonkja melegedett fel, gondolom azért mert a csapágyakat rendesen megtolták zsírral. Ezt látszik igazolni, a padlógázon mért áramfelvétel is. Amikor elkezdtem mérni akkor még 1A felett volt, de néhány perces járatás után elkezdett csökkenni. A poti szépen szabályoz 0-2800 ig. Sajna a forgásirány váltás még nem műkszik de délelőtt kimolyolom a programozási leírásból, hogy miért nem veszi a forgásirány váltást. Meg kell néznem továbbá, hogy a 0-10V-os szabályozás megy-e rajta, hiszen a MACH3 azzal állítja a fordulatot. Jó lenne, ha leszúráskor tudá a "nagyjából állandó vágósebesség" funkciót![#puszi]