Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Nagyon ritkán olvasom el az emileket. Ha nem is merős az illető, olvasatlanul törlöm.
Nagyon köszönöm, hogy szóltál! Mert a te emileddel is ez történt volna és így válasz nélkül maradt volna.

Azt írod, hogy köcsög?
Valójában nem értem, hogy az élettársadról miért mi jutottunk az eszedbe?
Jó! Tudom! Az a fajta irányultság is törvényes. Mostanában.
Vagy, ilyen áttételesen reklámozod magad?
Velünk szerintem most mellélőttél.
Próbálkozz egy más típusú fórummal.

000000000

Uraim!
Már megint mi folyik itt?!
Tessék lehiggadni, mert kitiltás lesz belőle (ez már rég nem szakmaiság, átment személyeskedésbe)! Innentől kezdve a következő hozzászólás már "csak" szakmai lehet, személyeskedés kizáráts von maga után ("köcsögözés"...)!

Kérem...

udr95i4vu

Szia István
Én csak azt akartam elkerülni hogy ide ne kerüljenek be a kocsmai dolgok!Legalább ennyi próbálkozásomat kellene díjazni.

Én vállalom hogy ha kitiltasz.Bár, ha elolvasod a dolgokat akkor rájössz, mint mindenki, hogy ki is kezdte a dolgot milyen módon.
Szerintem kellene nyitni egy topikot a két "kislánynak", hogy szekálják egymást.
Mert otthon gondolom nincs jobb dolguk.

"Valójában nem értem, hogy az élettársadról miért mi jutottunk az eszedbe?"

Ennyi férfiasság van benne, hogy most már a családom is benne van a dologba.
Ezért viszont harapok, ha tiltás van benne ha nincs.Szóval nem lenne jó összefutni velük ebben az idegállapotban!!!
Vállalom a tiltás természetesen, de ezt még el kellett mondanom.Magánban még a levelet sem merték volna elolvasni.
Bocs mégegyszer mindenkitől
Üdv
Abit

csk8t2ni

Sziasztok!
MOst láttam egy vidiás kést, amivel a vágóél nagyságát nézve 36mm-es fogással lehetne hoszesztergálni. Nos nekem ez hatalmasnak tűnik, és csak arra lennék kiváncsi, hogy csinálnak e ilyet a gyakorlatban, persze jó nagy esztergával, és persze vasban. mert pl műanyagban még könnyen el tudom képzelni.

Tényleg csak érdeklődés képen :)

Más: 2 éve voltam a Mach-Tech kiállításon és nagyon érdekes volt. Most is lesz ajánlom mindenkinek:
http://www.mach-tech.hu/

Üdv.

000000000

Szia!

Nem akarok én kitíltani senkitse, ez lenne a legvégső megoldás csak! De valahogy le kell állítni ezt az "eszmefuttatást", mert a Topic küzdőtérré vált megint.
Itt most ezt mindenki abbahagyja és lenyugszik, majd később szakmailag megy tovább a Topic...

robroy007

Kedves Sándor!

idézlek:

"Ha, nincsen megadva mértékegység, akkor automatikusan mm.
Az SI szerint. "

a lakatosoknak, és bárki másnak lehet mm alapértelmezés
de szerint az SI-nek méter az alap értéke!

robroy007

elnézést az előbbi hozzászólásért, akkor még nem jártam István bejegyzésénél csak válaszoltam

000000000

Jó!
Lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam. A dolog lényege az lett volna, hogy forgácsolásban, ha nem inchben gondolkodunk, az alapértelmezés mm lehet.
Tekintve, hogy fórumtársunk tréfásan előállt a cm dologgal.
A hozzászólásából én azt vettem ki, hogy tréfának szánta a cm-t.

Gondolom a házigazdának nem a vitával volt a baja. Hanem a stílussal.
Ha tévedtem, hát kizárásom következik.

Az egész tűrés, felületi érdesség problémájának felvetése egyáltalán nem volt öncélú.
Ahogy a hozzászólásokból is kiderült, hogy akinek nem szakterülete a forgácsolás, nem igazán van képben ebben a témában.
Azon kívül. Szerintem néhány gépépítési szempont is felvetődött.
Pl. ne a szuperszonikus főorsó fordulatszámot hajszoljuk. Hanem, inkább a főorsó természetéből adódó igénybevétel iránya legyen a szempont.
No meg, tisztázódhatott volna, hogy milyen elvárásai legyenek a hobbystának a marógép és esztergájával kapcsolatban.
Persze a többség elsiklott felette.
Volt, aki a trágárságra összpontosított inkább.
Nem én tehetek róla, hogy nem a vágósebesség, felületi érdesség és egyéb szakmai irányokba ment el a dolog.
Ketten is abba az irányba próbálták vinni a dolgot, de arra nem volt vevő az akkor jelenlevő közönség.

000000000

A 36mm fogásmélység egyáltalán nem lehetetlen, csak értelmetlennek tűnik.
Sorozatgyártásban ilyen anyagpazarlás valószínűtlen.
Elképzelhető, hogy a gép mechanikáját akarták jellemezni. Vagy a szerszám képességeit próbálták érzékeltetni.

Nagyon régen egy MVE típusú gépen acélban nekem is ment a 20-es fogásmélység.
Szürkeöntvényben annál nagyobb fogás is.
Mivel az öntvényt nem hűtöttük, hamarabb kiolvadt a lapka a készárból, mint kiment volna a kés éle.
A fentiek, csak amolyan teszt jelleggel és nem üzemszerűen működtek.
Az acélnál is a hűtés minősége szabott határt. Akkoriban egy csúcs eszterga hűtése nem volt annyira a helyzet magaslatán, mert a forgácsolás nem egy zárt térben történt, mint most egy CNC-n.

Robika37

Szia !

http://www.youtube.com/watch?v=RVNRQdEZGEg&feature=related" TARGET=_fnew>Itt nézelődj !
Szerintem hajógyári és erőművi alkatrészek forgácsolásánál előfordulhat,de ritkán van kihasználva az engedélyezett fogásmélység.
Mindegyik lapkánál van egy optimális fogásmélység ahol jól lehet a "forgácsterelést" kordában tartani.  Optimális a gép leterheltség és a kihasználható éltartam idő/leválasztott forgácsmennyiség párosítás is jó.
Robi

SquirrelTech

Ez nem egy karusszel?

0gbwyh99

Szerintem "pmisi" nem a fogásmélységre monta a 36 mm-t , hanem hogy az a kés talán egy fogásban 36 mm szélesen "viszi" az anyagot . [#nemtudom]

Robika37

Farkas Ádám

Már megint mire vett rá Varsa szaktárs: adott négy darab tömör keményfém marót. hogy esztergáljam le 20-as befogásúra... én meg beugrottam:) ...kettő már "lecsináltam", megizzasztottam a kerámialapkát...
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/DSC01051.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/DSC01049.jpg" border=0>

Szedlay Pál

Nagyon szépek lettek.
Mi PKD papkával szoktuk az nem izzad annyira csak gyöngyözzik a homloka.