Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Csak a felére... hozom a frászt :) Hát ez nem egy olcsó hobby...

3k74cecek

Végtelenül sajnálom, hogy még olvasni sem tudsz, vagy nem érted a magyar nyelvet, esetleg a gőz elhomályosítja a szemedet.
Javaslom a #4152 utolsó bekezdésének elolvasását oly módon, hogy meg is értsd ami ott van írva. Ha sikerül akkor nem fogsz ilyen felesleges kérdéseket feltenni, hogy "csap vagy furat", meg "mekkora átmérő". Ezzel csak lejáratod magadat.
A "Most akkor ez mennyi 0,5-1 század hmmm...számodra ? " kérdésed is arra vall, hogy nem ismered a magyar nyelvet. Akkor elárulom, hogy minimum 5mikron, és maximum 10 mikront jelent. Tudod ezt szokás úgy is leírni, hogy alsó határ, kötőjel, felső határ.Érdekes módon az "oktató" írásodban te is ugyan így írtad, akkor én is kötözködjek, hogy ez mit is jelent?
 De te nagy tudású lévén biztosan úgy értelmezted, hogy 0.5 minusz 1 egyenlő minusz 0.5. Így tényleg értelmetlen, de hát ha csak erre futja neked, arról én nem tehetek.

" "Ugyan nem tudom mire föl, ha nem tudsz 5 századnál pontosabban megmunkálni egy tengelyt."
Én nem ezt mondtam csak arra utaltam hogy sok macera ilyen pontosan termelni :"

Pontosan azt írtad, hogy "a százados pontosságon nevetni kell" , és az 5 századtól már égnek áll  a hajad.
Arról egy szó sem esett a kiindulásnál, hogy macerás vagy nem, hanem hogy lehet, vagy nem.
A te reakciód pedig azt jelentette, hogy szerinted nem lehet.
Vállalkozó léttedre te rontod a hírnevedet,  hogy ilyeneket írsz magadról. Azt kell megcsinálni amit a megrendelő kér (már persze ha egyáltalán képes vagy rá). Legfeljebb felvilágosíthatod, hogy szükséges-e az ilyen tűrés, mert ennek ára van.  

"Azt is írtam hogy megmunkálóközpontom van
Nyilván való az mit jelent .Vagy talán tévedek? "

Nem tudom, hogy ebből minek kellene nyilvánvalónak lenni, de ennek semmi köze a dologhoz. Nem kell magyarázni a bizonyítványt.
Nekem meg trolibuszom van. És akkor mi van ?
Arról volt szó, hogy hobby kisesztergán lehet-e 1-2 századra dolgozni.
Ha nincs ilyened, vagy sosem dolgoztál ilyenen akkor minek alapján mondasz véleményt?
Hátha a 100 kilós géppel pontosabban lehet dolgozni mint az 5 tonnás sok tíz millással.
Szerintem indulj venni néhány ilyen kis gépet, hátha avval te is tudsz majd századra dolgozni, anélkül, hogy égnek állna a hajad.

3k74cecek

Ahogy ezt te műveled, az már nem az átlagos  hobby kategória. Se időben, se pénzben.[#eljen]
Persze kérdés, hogy mit tekintünk hobbynak?

s7manbs8

Na akkro valaki megmondaná, mi a csap meg a furat. Mint nem szakember a furat az nálam a lyuk (nem juk !), a csap pedig amiből víz folyik. [#circling][#circling]

Rendezni kellene egy esztergálási versenyt, és aki megnyeri kinevezzük tiszteletbeli hobby-professzornak.

Szerintem az egyetemi profok közt is tudnánk találni legalább 2 olyat, akik nem udnak megegyezni a jelölésekben, vagy bizonyos fogalmak használatában.

Amúgy UFÓ-k pedig nincsenek, vagy mégis itt a fórumon mintha felirmernék vagy 2-tőt.[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]

s7manbs8

Legyetek szivesek adni már egy olyan pontossági követelményt, amit még nem nehéz teljesíteni egy hagyományos normál esztergán, ha itt a szomszédságban elmegyek egy esztergályos szakihoz,  nehogy olyat mondjak neki, amitől elkezdi vakarni a kis buksiját, hogy jajj ez sokba fog kerülni, mert így illesztés, úgy illesztés, hagy toljam le, ha arra hivatkozik, mikor nincs is alapja erre hivatkozni mondjuk.

s7manbs8

Az átlag kereset MO-n van vagy 170eFt, csak pl. nem tudom ha itt mindenki (aki pl. varrónő) 40eFt-ot kap havonta kézhez kinél landolna a többi ?

000000000

nem akarok vitát nyitni a hozzáértésekről.....nem vagyok mesterember, tanultam forgácsolni, szeretek, pont.Mindenki döntse el,h ki-mit gondol.De azt tudom, hogy jó ha van tartalék a motorban és nem esik vissza a fordulat akár 50-100 ford./percet, mert nem bírja a fogást és ezért a megmunkálási minőség rovására megy.
  Amugy meg a Quantum gépnél pontosan le van írva mind a katalógusban, mind a gépkönyvben, hogy milyen anyagból készült, adnak hozzá mérési jegyzőkönyvet, így mindenki tudja, h milyen pontos szériát kapott ki, stb.Tapasztalataim a "névvel" és a "gagyival".:
Obi-s szerszámgépek: látszólag ugyan olyanok, mint a "nagynevűek" de nálam már több ízben hullott szét Asist, Ferm, Expert, stb. gépek rendeltetés szerű használat közben /az normális, hogy egy fémipari szalagfűrésszel normális használat mellett, megfelelő kenéssel, harmatvasat szeletelek erre széthullik az ékszíjhajtás????A retesz, a hernyócsavar a tárcsa, mind szétugrott a 3. használat során, a szalag szakaszos használat mellett, mint említettem kenéssel kb. a 20. csőnél elszakadt..a többi gondot le sem írom/!!!Míg a méregdrága nagy nevek általában nem hajlamosak erre....persze itt is megesik /a drehám /Optimum/ eresztette a hajtómű olajat és még aznap vissza kellett vinni/ de van garancia és alkatrésztámogatottság. Ha egy Asist kisdreha elromlik, honnan veszel hozzá pótalkatrészt???Az optinál az utolsó csavarig minden van, relatíve olcsóért /trapézorsók, anyával 6+3e netto, BIBUS-nál 3x ennyi/

Abban egyet értek veled, hogy a hosszelőtolás kézi kereke rossz helyen van, nem is vennék ilyen gépet, de CNC-síteni nagyon baba. Ja és ha jól tudom az egyik OPTI-s szerelő ipse ilyennel gyártogat darts hegyeket és megvan vele elégedve úgy,hogy van pár év mögötte az Újpesti hajójavítóban forgácsoló ként.

s7manbs8

Ezekhez a kis gépekhez lehet venni pl. főorsót, amit mondjuk saját házba lehetne aztán szerelni, ha mondjuk pont ilyen kellene csak ?

000000000

Valamennyire vasas volnék.
Anélkül, hogy általánosítani mernék, csak a magam nevében.
Eszembe nem jutott volna az a trükk, hogy forgás közben hagyjam megkötni a ragasztót.
(Tudom, nem az a felület forog, ahol kötni kell.)
Valamiért, bennem az maradt meg, hogy a „vasat” menetekkel és illesztésekkel kell „összegyógyítani”.
Ha, hegeszteni kell, akkor a hegesztés után készre munkálni.
Azon kell agyalni, hogy a csapok, furatok, amiknek egytengelyűnek kell lenni, azokat „egy állásból” kell megmunkálni.
Be kell látnom, hogy ezek az elvek felett talán elszállt az idő.
Legalábbis, hobby szinten biztosan. Itt, jóval több a mozgástér, mint sorozatgyártás esetén.

pa0n9mw

De Urak Urak
Ezek szerint én vagyok a legügyesebb forgácsoló?
Én a gagyi orosz hobbieszergával is tudok szárados méretre esztergálni.
Valamelyik nap is csináltam egy csapot 8.13 mm lett tehát simán lehet százados dolgot eszergálni.
Minél kevésbé figyel oda az ember annál századosabb lesz :)

végyé

000000000

Tréfának jó!
Nekem kéne egy 8,14-es és két darab 8,15-ös is.
Menni fog?
A „menetárokban”, vagy a csúcsán lett 8,13?

000000000

A példa kedvvért legyen egy szelepszár és egy szelepvezető amit esztergálunk.
Tekintsünk el most az anyag keménységétől.
A fenti összeállítás 30 másodperc használat után nagyjavításra fog szorulni.
Ugyanis a szelepszárból és a szelepvezetőből is ennyi idő alatt simán lekopik a felületek egyenetlensége és az egészet el lehet hajítani.
Nem az a kérdés, hogy hirtelen felháborodásból mennyit mérünk, hanem, hogy mennyi a valós méret.

robroy007

http://www.sasovits.hu/cnc/irodalom/gepelemek/turesek.pdf" TARGET=_fnew>tűrés táblázat

oszt legyen már végre vége az acsarkodásnak

pa0n9mw

Üdv

Az hogy szakmai a fórum vagy nem, nem pont az dönti el hogy egyesek azt hiszik százados ezredes pontosságra tudnak dolgozni.
Minden nyilt fórumon vannak olyanok akik, akarattal vagy annélkül lehetelen dolgokat irnak be.
Aki komoly szakember az tudja hogy mi a való és mi nem, és ennek fényében igyekezie kell(ene) okosan szép szóval korrigálni az ltévelyedettet.
Szerintem ekkor nevezhetö "szakmainak

A csapok legyártását meg elválalom, mivel nem adtál meg mértékegységet igy tutira sikerülni fog  8.15 cm es csapokat a türésen belül legyártani :)

végyé

vthgizrff

Kedves Sándor!
Én személy szerint nagyon szégyelném magam, ha egy Ra 3,2 felületi érdességnél nem tudnék jobbat produkálni esztergagépen. A mai korszerű, "wipper" élgeometriájú váltólapkáknál pedig sok esetben már arra törekednek, hogy köszörülés nélkül állítsák elő az alkatrészt.  
Ha egy tengely mérete 50H7 akkor szerintem egyértelmű ebből az is, hogy milyen kell legyen a felületi érdessége, körkörössége stb. Mint az is egyértelmű, hogy egy tűrésezettlen 50mm-es külső átmérő is csak kisebb lehet 50mm-nél.