Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Ejha.....szólok a kollégáknak,h ha valaki akar olcsóbban venni esztergát, mint amennyibe kerül, akkor van egy, erre vitafórumot robbantok ki....
...Én nem vagyok szakember, pusztán 2-3 éves szakmai tapasztalatom van /igaz mérésből is/, jelenleg nem a szakmámban dolgozom /immáron 5. éve, tehát felejtek.../, de nagyon szeretek forgácsolni és hobby szinten a maximumuot kihozni magamból/gépekből stb. Mondhatnám úgy is, hogy van a hobby a profi meg az ipari. A hobby amit az Obiban meg a Praktikerben kapsz a Profi a nagy gyártók kis gépei /Opti,Bernardo,KAMI stb./ és a profi a TOS-nál kezdődik.Ha ezt vesszük akkor én a profit próbálom megközelíteni.
 Ennek azért vol jelentősége hogy felvázoljam,h miért BMW a kis Quantum gép. Az olcsóbb 300as gép ugyanakkora motorteljesítménnyel nem fog jobban dolgozni, mert ugyan akkora a  otor, de kétszer akkora munkadarab fér bele, tehát ebből arra kell következtetni, h az utóbbi alulméretezett (gondoljunk bele egy 2t személyautóba 1.6 szívóbenzines motor vagy egy 1t autóban ugyan ez) és utána jönnek csak a minőségbeni különbségek a megfelelő keménységű nyugtatott szürkeöntvény gépágy ami egy normális gyártónál normalizáló kemencéről normalizáló kemencébe jár és fél épeket pihentetik.Aztán jön a csapágyazás.Nyilván az olcsóbb kategóriánál golyós csapágyak vannak, de valamelyiknél márkát használnak csekély "kotyogással" valamelyiknél meg berakják az első 10forintos csapágyat ami belemegy.......mínőségbeli különbségekre is kell gondolni és nem csak arra hogy hú de olcsó.Viszont akinek elég a kisebb megmunkálási és ismétlési pontosság, annak valóban értelmetlen kisebb és drágáb gépet venni.

Tehát a lényeg az, hogy ha valakinek kell egy az eredtei árnál 30e vel olcsóbb kiseszterga, akkor nézze meg a www.optiweb.hu oldalon, ha jól látom még megvan.  

000000000

elrontottam:

"és a profi a TOS-nál kezdődik" helyett "az Ipari a TOS-nál kezdődik" akart lenni.

robroy007

beleszólnék én is kicsit a dolgokba ha szabad

akikkel együtt dolgozok olyan esztergán csinálják napi szinten a százados megmunkálást (pl.:csapágy illesztés)aminek a kereszt szánja legalább 1 centiméter mozgást tud produkálni ha kézzel megmozgatom

nekünk "gyári gépünk van", azért idézőjeles mert évente max 10-12 db-ot tudnak legyártani olyan kicsik, és ők is hobby-ba indultak

most öntvény a géptest és lin. vezeték, golyós orsó, szervó hajtás
de ha nagyon akarom akkor 1 perc alatt annyi hibát tudok sorolni a gépen, hogy inkább visszavinnék németbe újra építeni az egészet, pedig ipariban is komolynak számít mind teljesítményben, pontosságban

de ha megfeszülők akkor százas szériában tudok +/-  0,02-on belül dolgozni  vele  
van egy gyári nem hamisított mitutoyo mikrométerem amivel tudok százados osztás mellett 0,005 (5 ezredes) pontossággal mérni de ha nagyon belehúzok akkor 0,0033 -is megy szemre saccolva

A 8x-os 0,1-es osztású nagyítón századra lehet mérni a szerszám méretét szemtől, fáradságtól, embertől függően, egyszer kipróbáltuk ki mit mér ugyan azon a szerszámon volt eltérés de a mikroszkóphoz képest még mindig 0,05-on belül volt mindenki

de mindezeken felül a százados mérő mikroszkópunk is amivel szintén tudom ezeket a méreteket hozni

van egy elméleti mérési és gyártási méret meg van a gyakorlati pontatlanság

nekem sikerült egy nagyon jó kis esztergán olyan sz.r illesztést csinálni hogy mindent kezdhettem újból  

Az én tiszteletteljes véleményem hallgatni arany, és jobb adni mint kapni mert azt meghálálhatják ha érdemesek vagyunk rá

lehet kapni ezredes visszatérési pontosságú érzékelőket, azokhoz golyós orsót, és lin. vezetéket, gyári kipróbált sok pénzért fejlesztett vezérlőt (vagy Istvántól kis költségvetésűt ami akár lehet hasonlóan jó) eddig minden pontos
akkor már csak stabil vázra kell feltenni ezeket  

na és ekkor jön a nehézség: derékszögbe és párhuzamosan legyen minden (ez a nagyoknak se könnyű feladat) és azt meg is tudd mérni
itt válik szét szerintem a gyári és a hobby leginkább egymástól  

kell az ismeret nem tagadom, de a gyakorlat is fontos és a kettő összetartozik

aki pedig csak kiröhögi a másikat esetleges tudatlansága vagy lehetőségei miatt az nálam nagyon mélyre tudja ásni magát  

és kedves Essmint Sándor mutass légyszives kicsiny hazánkban még egy olyan fórumot ami cnc gépekkel foglalkozik, és nem gyári oldal
ha ez sikerül akkor lehet boldogok leszünk, és elgondolkodunk rajta, hogy ismeretet cseréljünk velük ezzel is építve mind magunk és mások tudását, nem pedig lehurrogni a másikat

000000000

NAhat megint itt ez a veszmadar a forumon?
Mar kezdett lenyugodni a hangulat az utobbi idöben,most kezdödik megint elöröl?
Hat nem vagta ki Istvan?

s7manbs8

Pontos dolgot amúgy sem könnyű megcsinálni, oda kell figyelni, beleadni szíved lelked, mert ha nem az eredmény nem garantált, és az nem a gétől függ teljes mértékben.

Nekem is van pár negatív tapasztalatom, én mint nem esztergályos. Kb. 4 esztergályost látogattam már meg, de sajnos az eredmény kiábrándító volt.

Kis fúrógéphez csináltattam volna befogó patront, a furat, annyira nem volt a középpontban, hogy szörnyű. A kis esztergámra a főorsó csináltatásakor, az azon kiképzett kúp annyira nem passzolt a hozzá készített tokmánytartó tárcsához, volt benne jó pár fok kúposság eltérés, a csapágy ház esztergálásakor a csapágy vagy 10 kilós kalapáccsal nem akart belemenni, vagy beleesett, ahogy mondani szokás.

Másik esetben, menetesz szár végének megmunkálásakor annyira nem volt képes az illető, hogy egy futtert csináljon neki a fasza gépén, csak úgy ahogy sikerül.

Ezzel az egésszel csak azt akartam hangsúlyozni, hogy gyári jó géppel is lehet rosszul dolgozni, ha az illető hozzáállása, vagy nem tudom mije nem megfelelő.

Én, a saját szerkezetemmel, ami annyira nem pontos, hogy az már mesébe illő, csak több órás, sokszori mérés segíségével, mindezeket később megcsináltam magamnak, és az olyan lett, amilyennek lenni kellett volna rögtön.

Kifejezetten hangsúlyozom, nem az esztergályosokat becsmérlem ezzel, hanem sajnos ilyen esetek, tapasztalatok is vannak.

SquirrelTech

"Nem állítjátok, ez egy szakmai fórum?" Nevében is benne van: HOBBY+CNC...

Hogy egyre több a szakmai és építőjellegű hozzászólás, dokumentáció, produktum - akár (képzett) szakember részéről, akár nem - az inkább megköszönhető, mint sem fikázandó tény.

Én viszont be is ismerem, tényleg állatira tájékozatlan vagyok még mindig a terén. És még rengeteg egyéb másban is! Egyik szakkönyvem sem adott olyan választ, amiből biztos elhatározásra juthatnék, pedig roskadozik alattuk a polc. És a nagyon tájékozott mókamiki sem válaszolt a feltett kérdésemre... Én pedig nagyon szeretném tudni.
És még sokan, sokmindent nagyon szeretnének itt tudni.

Megjegyzem én, ha tudok másnak, örömmel segítek. És nem az okoz örömöt az életemben, ha kiröhöghetem. Nem is ezért járok ide.

Hosszasan fejtegeted a véleményed ugyan, de még sehol semmi sem lett pontosabb precízebb.  

"Valójában, nem tudom, hogy mitől lettünk volna előrébb" : Ez az amitől nem is leszünk. Az értelmesebbje megpróbál megoldást találni adott kérdésekre és problémákra. Van amikor egyedül, van amikor közösen... Persze neked is jogod van elkönyvelni a dolgokat lehetetlenként. Tedd csak azt, neked lesz úgy jobb.

Ami személy szerint engem bosszant: kis idő múlva az én kérdésem már egy következő lapra csúszik, ám te még mindig nem tudsz ezred pontossággal megmunkálni. A szavaiddal élve: impozánsan burkolod közben, hogy nem is akarsz. De mégis ez ki másnak a baja?!

A butaságot (már ha az) neked sincs jogod diszkriminálni, sem itt sem máshol.
Mert ez pedig a te részedről nagyképűség...

000000000

Hova lett Laslie?

000000000

HA nem tünt volna fel,az alabb kommentalo essmintsandor nagyerdemü közremüködesenek hala egy jo ideje nem irkal a forumba,pedig csak tanulni lehetett tölle!
ES mint latom ismet kezdödik ez elöröl.

3k74cecek

Semmi gond avval, hogy jóindulattal szóltál egy látszólag kedvező vételi lehetőségről.
Én ugyanilyen jóindulattal írtam, hogy ez azért közel sem olyan kedvező, mint elsőre látszik.
Az a logikád pedig, hogy a 300-as alul méretezett, mert ugyanakkora motorhoz kétszer akkora munkadarab rakható bele, enyhén szólva nem sok hozzáértésre vall.
Egyrészt a forgácsolás teljesítmény igénye nem függ a megmunkált átmérőtől, ha azonos technológiai adatokkal forgácsolunk (fogás, előtolás, sebesség). Másrészt ha kétszer ekkora motor lenne benne (akár a 300-asban akár a Quantumban), akkor is lehetne olyan esetet találni amikor az is kevés lenne. Amikor pedig már a pontos méretre forgácsolás történik, akkor az a 300W már sok is azoknál a méreteknél amik itt szóba jöhetnek. Ennek tehát semmi jelentősége sincsen.
Amiért jobbnak tartok egy 300-ast az egyrészt az, hogy ha ugyanazért az árért olyat kaphatok amibe nagyobb átmérőjű és hosszabb munkadarab fogható be, akkor egyértelműen ez utóbbinak jobb az ár/használhatóság mutatója, ha egyebekben nincs jelentős különbség.
Ugyanis a 300-asnál ritkábban fog előfordulni, hogy éppen egy picivel nagyobb alkatrészt akarunk megmunkálni, mint ami befér a gépbe.
Másrészt a Quantumon a hossz mozgást a gép végén lévő tekerővel kell csinálnod, ami rohadtul kényelmetlen tud lenni amikor a tokmány közelében dolgozol, márpedig az esetek többségében ott dolgozol. Aztán a hosszmozgást a menetes orsóval végzed ami (vagy az anyája) ezáltal jobban fog kopni, mintha csak a gépi előtolásnál vagy menetvágásnál használnád. Szóval a Quantum jóval szerencsétlenebb konstrukció mint a barkácsáruházakban kapható 300-asok.

A két gép egyéb dolgaiban  pedig nem hiszem, hogy akkora különbség lenne, hogy az a fenti hátrányok ellenére a Quantum javára billentené a mérleget.
Egyiknél se tudható, hogy milyen öntvényből, milyen technológiával készült. Azt se tudhatjuk, hogy melyikben milyen minőségű csapágy van. Viszont abban biztos vagyok, hogy a Quantummal se lehet pontosabban dolgozni, mert a két gép konstrukciója ebből a szempontból azonos, pusztán a méretében van némi különbség. A 300-assal is simán produkálható az esztergálási technológia által elérhető pontosság.

Az ár egyáltalán nem biztos, hogy arányban van a minőséggel.
Ez a régi beidegződés már számtalanszor megdőlt. Legtöbbször a nevet kell megfizetni egy drágább áruban, és semmivel sem jobb a minősége mint a kevésbé nevesnek.

A fentiek természetesen pusztán az én szempontjaim szerinti véleményem. Ettől függetlenül bárki vegyen magának Quantumot ha neki az jobban tetszik.

000000000

Jóindulattal kérdeztem felőle,majd mindennap nézem a fórumot és már rég nem látom.Hiányzik

udr95i4vu

Szigma
Nálad milyen mértékegység a " kis szorulás "?

Szerintem a rötyin van ilyen mértékegység .A múltkor nekem ilyen szorulásom volt csak nem tudtam megmérni! [#wave]
Szeretnék elmenni hozzád és megmutatnád nekema szakmát.Hogy kell megmunkálni "kis szorulással" egy csapágyházat(persze ha nem gond)
Megnézem hogyan csinálják a "nagyok"
Aztán, ha nem fogom magam nagyon szégyellni akkor megmutatom én is a szánalmas gépemmel ami 4 Tonnás és a munkaterülete csak 580*380*380 és,+-0,005 mm en pozicionál,hogy hogyan csinálom én mint amatőr .Persze utána megcsinálom úgy is ahogy te mondod mert biztos én vagyok a hülye és kétbalkezes.
Aztán meglátjuk.....  
Szóval csak annyit mondanék hogy óvatosan azokkal a nullákkal.
Senkit nem akartam megbántani és elkeseríteni sem csak rádöbbenteni, hogy hol is van a hobby gép  határa(de ez így is van jól hiszen, ha egy 500 000 ft os gépel ami 150 kg -os is meg lehetne csinálni ilyen pontosra az alkatrészeket, akkor minek kellen 4 Tonna és 15-100 millió hozzá)

Szigma, ha ezt bebizonyítod, akkor cserélek veled gépet azonnal.Lehet hogy akkor beférnék a garázsomba!!!
Üdv

s7manbs8

Nem semmi géped lehet, miket csinálsz vele, tudnál mutatni képeket az elkészült alkatrészekről. Szerintem mások is kiváncsiak lennének rá, neked is jót tenne egy kis reklám mellesleg.

Az elkészült alkatrészeket mérni se kell a végén, annyira pontosak ? Valószínű egy ilyen kategóriájú gép kevesebb karbantartást igényel, nagyobb sorozatok készítésénél, mint egy kisebb féle olcsóbb, lityi-lötyi gép.

udr95i4vu

Szia elektron
Pont erről beszéltem, hogy ilyen nagyságrendű géppel sem könnyű ilyen pontosan dolgozni(0,02mm)Persze lehet csak akkor klímát kellen beszerelnem a műhelybe.A gépsatum (az ára 475 000+Fa FT volt Ezt nem flancolásnak írtam csak azért, hogy érezzük a század millimétereket) 0,02 mm re van hitelesítve,köszörülve.Tehát, ha jól befogom a munkadarabot akkor 0,02 mm .Persze, ha ismét vissza kellene fognom akkor .....
Aztán még ott van a mérés is.Ahány ember annyi féleképpen mér.(főleg a Szigma dimenzióiban)
Persze létezik bemérőgép is .Na az nem téved annyira.
Sok fórumtársnak dolgozom klf alkatrészeket csinálok.A reklám pedig a munka maga !!!

Üdv

Szedlay Pál

Csepelen gyártottak esztergát amivel lehetett ezredre esztergálni. Csak megrendelésre készíítették és nem láttam, de nekem is hihetetlennek tünt. Modták menjek el és megmutatják. lusta voltam.
VAn egy termék nap mind nap a kezemben.
Marva van egy hatlap rajta. Eddig egy Tesa mikrométerrel nem tudtam 3 mikronnál nagyobb hibát mérni rajta, pedig hobbyból mindig lemérem.
Lehet nagyon pontos gépeket építeni, venni, de nem hobbyból és méregdrágán.

Szedlay Pál

És ez a 4 tonna nem is volt túlzás itt egy "kicsike" 350*350*350-es megmunkálás tartományban 6200Kg.
http://www.wissner-gmbh.de/Page/GAMMA/gamma303-e.htm