Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Hát igen sajnos nincs mindig állandó 25 fokos kellemes hőmérséklet. Az ilyen komolyabb gépek a minél hatékonyabb munkavégzésre vannak kitalálva, nem mindegy, hogy egy anyagot 0.1 mm fogásvétellel vagyunk kénytelenek megmunkálni 1 mm helyett, időben, pl. Plusz a többféle segédberendezés a gépen, stb.

Az a klf rövidítés mit jelent ?

Teaway

s7manbs8

Na, most már tudom.

3k74cecek

Nagyon humoros vagy. Ugyan nem tudom mire föl, ha nem tudsz 5 századnál pontosabban megmunkálni egy tengelyt. Gondoltam ezek után nem fárasztalak a század milliméterekkel, de ha ennyire hiányolod hát megadom. A kis szorulás (nem a te szorulásod mert az nem érdekel)az  adott példában a 0.5-1 század túlfedést jelent.
Még azt is elárulom neked, hogy egy normál pontosságú csapágy furatának tűrése az adott méretnél +0 -8 mikron. Ehhez kellene illesztened a tengelyt, ha tudnál századra dolgozni az esztergádon. De gondolom az már nem megy, ha már az 5 századosnál égnek áll a hajad.
Különösebben nem akarok neked semmit sem bebizonyítani. Különben sem venném a szivemre, hogy ilyen piti módon megfosszalak egy sok milliós gépedtől. Ráadásul be sem férne a gerázsomba.
Aki azt hiszi, hogy pontosan  csak a több tonnás és sok milliós géppel lehet dolgozni, de még ilyen gép birtokában is az 5 százados tűréstől égnek áll  a haja, azzal nem tudok, és nem is akarok semmit se kezdeni.
Meghagylak abban a hitedben, hogy én egy hülye vagyok és csak járatom a számat, fogalmam sincs a forgácsolásról. A tolómérőn meg biztosan a tizedeket nézem századoknak és azért beszélek ilyen marhaságokat. További jó munkát a szuper megmunkáló központoddal.

SquirrelTech

Nem tudja véleltelnül valaki, mit takar az, hogy "orsópalack"?

udr95i4vu

"A kis szorulás (nem a te szorulásod mert az nem érdekel)az adott példában a 0.5-1 század túlfedést jelent."Most akkor ez mennyi 0,5-1 század hmmm...számodra ?

Van egy nagyon nehéz kérdésem a számodra csap vagy furat ?Ez tudod mit jelent?
Nézz utána hogy a 2009 ben milyen illesztésre kell egy csapágyat illeszteni,és akkor nem írsz ekkora baromságot, és butítod az embereket!!!!
Tanuld meg a csap illetbve furat tűrések betüjekzéseit is (Pl H7,h6 stb)Ezt ajánlom!Viszont ne ilyedj meg és mutasd meg mit tudsz!

"Ugyan nem tudom mire föl, ha nem tudsz 5 századnál pontosabban megmunkálni egy tengelyt."
Én nem ezt mondtam csak arra utaltam hogy sok macera ilyen pontosan termelni :
Azt is írtam hogy megmunkálóközpontom van  
Nyilván való az mit jelent .Vagy talán tévedek?
Szóval szerintem neked nincs sok közöd az egészhez.Bocs ha rontom a hírneved!!
Üdv

udr95i4vu

Ezt írtad Szigma!
"Még azt is elárulom neked, hogy egy normál pontosságú csapágy furatának tűrése az adott méretnél +0 -8 mikron.

Szóval :kell hogy oktassalak mert a +0-0,008
tűrés nem elég mert mérettartomány függő (bár írtad hogy normál csapágy .Az a te olvasatodban mekkora átmérő?)
Nézd meg a tűréstáblázatot!!!Sokat segít!!
Azért ne szégyeld magad nagyon!!
Üdv
Abit

000000000

Te, tényleg kaptál legalább két védőoltást forgácsolás ellen.
Hogy-hogy KELL illeszteni?
Olyan nincsen hogy KELL!
Az alkatrész szerepe dönti el, hogy milyen tűrésmezőt választunk és nem az, hogy 2009 van, vagy hogy neked hány tonnás „amerikai” géped van.
Van szerepe ugyan a tonnáknak, de nem ebben az összefüggésben.
No de, ez hosszú. Neked.
A gépsatuval, meg lehet, hogy átvertek!
„Gabriella Szabatíni” festményed nincsen?

Te, tényleg nem érted a tűrésmező, felületi érdesség közötti összefüggést. SEM!

Erről beszéltem „nyuszkó-muszkók”!

Ez az oldal az ilyen magadfajtákkal van tele.
Nem a hozzá nem értés a gond, hiszen hobby oldalról van szó.
Hanem, hogy a végtelen butaság agresszivitással párosul nálatok. És a hülyeségeteket tényként, dogmaként kezelitek.
Szerintem, éppen a Szigma az egyik, aki tényleg ért a forgácsoláshoz.
Azért, ne add fel! Szórd a hülyeségeidet.

A közösség bomlasztásáról, pedig nagyon beteg elképzelésetek van.
Szerintetek, aki rá mer mutatni végtelen tudatlanságtokra, az közösségellenes.
Ti vágjátok tönkre ezt az oldalt és a többi hasonlót, mert szakértelemnek nevezitek ki a sötétségeteket.

000000000

Néha, vannak RÉSZIGAZSÁGOK abban, amit mondasz.
De összefüggéseiben nem látod a dolgokat.
Nincs rosszabb egy félművelt fazonnál.

bmejdz9nu

Nem akarok különösebben belemélyedni a pontosági lehetőségekbe, de mint "klasszikus" hobbysta ... :)

Fontosak a jó és megfelelő mérőeszközök!
Egy tolómérővel pl. egy munkadarab átmérőjét (ill. furat) abszolute nem lehet lehet pontosan megmérni...
Ezért vettem a 8db-os(!) mikrométer készletet... amivel 0.01-ra lehet mérni 0-200mm-es tartományban.

A furat mérése még nehezebb...
Ehhez is több darab és több lépésben... furatmikrók... (és még nem 3 pontosak...az egy vagyon:)

Ahogy Abit is írta... munkadarab rögzítés... nagyon fontos dolog a pontos munkához!
Bármilyen is a rögzítéstechnika... legyen eszterga vagy marógép... semmi sem tökéletes...:)
Vannak jobbak és vannak rosszabbak... de a befogatás után ha a kívánt pontosság megköveteli elő kell venni a mérőórát ill. tapintót...

Finom hangolásra szoktam használni a hézagoló szalagokat... (esztergánál és marógépnél is)
http://search.ebay.de/search/search.dll?from=R40&_trksid=m37&satitle=F%C3%BChlerlehrenband&category0=" TARGET=_fnew>Ilyenek ezek a szalagok... 0.01-től kaphatók ... itthon is...

http://www.handwerker-versand.de/images/product_images/popup_images/wzk007889.jpg" border=0>

Ha pl. (némi túlzással) "tojás formájú" az esztergánál a belső csapágy...  
Addig rakom-helyezem a tokmány pofája és a munkadarab közé míg a tapintó a minimális körfutási hibát nem jelzi.. stb...

Utánna már csak oda kell figyelni...
pl. esztergálásnál... Hobby körülmények között az utolsó századot nem szégyen szerintem egy kis csiszolópapírral a kézben :)
Közbe pedig sűrűn használni a külső vagy belső mikrométereket :) Mérőórát felszerelni az esztergára...
Természetesen a munkadarab hőmérsékletére is figyelni!

A trükkök eszköztára nálam a Loctite 638-as csapágyragasztó is...
Ezzel csodákat is lehet tenni... azaz nem kell valami kitűnő/profi illesztés... Mérőeszköz, beállít pozicióba... és vár :)
Ha utána olvastok a ragasztásos technikának ill. kipróbáljátok...  
Nagyobb felfekvő felületen (porózusok kitölt) és erősebb(!) kötést biztosít... sokkal könnyebben és gyorsabban, pontosabban...
(hőlégfúvóval oldható a kötés 150C-on)

http://www.ace-technik.de/dokumente/artikel/FotoGross/5184075.jpg" border=0>

Ilyesmi a mikrométer szet-em...(de metrikus és 8db-os)

http://www.finelinehair.com/home/micrometer_set_0%20to%206_inches.jpg" border=0>

000000000

„A trükkök eszköztára nálam a Loctite 638-as csapágyragasztó is...  
Ezzel csodákat is lehet tenni... azaz nem kell valami kitűnő/profi illesztés...”

Csak a fenti gondolathoz szeretnék egy észrevételt fűzni.
Ha az illesztést ragasztóval próbáljuk pótolni, egy bizonyos határon túl és természetesen feladattól függően, egytengelyűségi problémákat is felvethet.
Legyen, mondjuk egy persely, amiben egy csap forog.
A persely külső átmérőjét kicsit nagyvonalúan vettük és a helyére ragasztjuk.
Lehet, hogy feszülni fog az egész.
Persze a fordítottja is igaz lehet.
Ha a tengellyel vezetve ragasztjuk, lehet, hogy éppen így sikerül egytengelyűvé varázsolni.
Csak azt akartam mondani, hogy szerintem nincsen egyedül üdvözítő megoldás.
Vannak alapszabályok, de nem feltétlenül kell hozzá ragaszkodni.

000000000

Aki, nincs igazán képben, csak a mérőeszközre helyezi a hangsúlyt.
Többször leírtam, de figyelmen kívül sikerült hagyni, hogy az elérhető felületi érdesség szab határt időnként a pontosság területén.
Az eszterga, vagy marógép által EGYSZERŰ ESZKÖZÖKKEL nem igazán lehet ezrednyi pontossággal dolgozni.
Mert a felületi érdesség összemérhető a tűréssel.
A példa kedvéért.
A 80-as csiszolóvászon „finomságú” felületet nem sok értelme van egy átmérő 5-ös tapintóval, század pontosan méregetni.
Ezt nem sikerült tudatlan fórumtársunkkal megértetni. Aki azt hiszi, ha egy gép ámérikában készült, az garancia a minőségre.

000000000

Péter!

Nem tudom, ki hogy van vele, de időnként a frászt hozod a jó népre.
Legalábbis, egyik felére.
Külső és furat mikró sorozatom nekem is van. Hosszabb furatokhoz, meg furat indikátor készletem is.
De szerintem, nincs mindenki abban a helyzetben, hogy anyagilag ilyen szinten győzze ezt a hobbyt.  

SquirrelTech

Hmm... Csupán kíváncsiságból most megnéztem Vaterán. Teniszütő, horgászbot és mikrométer is van 1500-ért. Szóval nekem még mindig ez a hobby tetszik.

bmejdz9nu

Volt, hogy a megszilárdulás nem álló helyzetben történt... hanem forgásban, szépen (ön)beállt...
A lehetőségek végtelenek :)
Ha kipróbálod... nem tudsz leszokni róla:) Más is így van vele...
Előszörre azért ne vegyél literes ipari kiszerélésüt :)

http://www.sasovits.hu/cnc/irodalom/Loctite_csapagyrogzites.pdf" TARGET=_fnew>Itt a leírás magyarul.... mit tud a 638-as (ez a legjobb)...