Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Ha én tudok a 300-as gépemen 1-2 századra dolgozni, akkor ezzel tudnék ezredre is??
Ezt nem tartom valószinűnek, így nem látom mitől lenne ez olyan sokkal jobb. A motor teljesítménye pedig ugyan annyi. Szóval mitől is BMW ez a masina?

SquirrelTech

Szaisztok!

Egy kérdés vetődött fel nálam... Nem tudja valaki véletlenül, hogy a főorsóra szerelhető patronokon a kúp az milyen kúp? Eddigi keresgélésem oda vezetett, hogy egy bizonyos R8-as nevezetű hasonlít rá a legjobban, de mindehol csak angolszász méretezéssel látom. Nálunk is ez használatos (ez terjedt el) vagy valami más?

SquirrelTech

Idő kérdése csak és nem kell tömörnek maradnia. Ha kész a szánszerkezet, esetleg szegnyereg is lesz, akkor azzal ki tudod majd fúrni / esztergálni a főórsót.

000000000

Néha be szoktam ide nézni, ha nagyokat akarok RÖHÖGNI.
Olyan szintű a tájékozatlanság, hogy az már szinte fáj.
Esztergával, marógéppel ezred pontosan?
Ha, már a józanésszel hadilábon állunk, nem kéne néhány szakkönyvbe belekukkantani?
Nem állítjátok, ez egy szakmai fórum?

pa0n9mw

Üdv
Aki be szokott nézni az tudhatja hogy ez egy hobby fórum, nem nevetni kell hanem okosan értelmesen felvilágositani.....

végyé

udr95i4vu

Üdv Mindenkinek!
Szerintem sem kell azért nevetni! Az  ezredes pontosságon viszont sajnos muszáj!
A százados pontosságon sajnos kell.A tizedes pontosságon már nem muszáj.
A 0,2 viszont megint kell (azért mert legalább ezt tudtuk tartani)
Van egy USA megmunkáló központom (mint sok fórumtárs tudja, mivel alkatrészeket készítek nekik)
Amikor 0,05 mm kérnek akkor égnek áll a hajam(nem azért mert nem lehet megcsinálni hanem mert  nagyon macerás (befogási mód, satu pontosság, szösz, mösz, stb. Aki dolgozott már ilyen méretekben az tudja miről beszélek.
Persze ne vegyük el a többiek kedvét, de azért lássunk reálisan a dolgokat
Üdv
Abit

000000000

Többen hangoztatják, hogy ez egy szakmai fórum.
Ennyire, azért nem kéne elrugaszkodni a valóságtól!
A legtöbben az alaplépésekhez is messzire vannak, nem hogy szakmai legyen ez a hely.
Hobby oldalnak, pedig nagyképű.
Mint ahogy itt többen meg is jegyezték, ők született esztergályosok.
Kábé, ez lehet a helyzet.
Szóval, nevetséges.

Régebben, minden esztergályos (gépi forgácsoló) inas egy hónapot töltött a MEO nevű helyen szakmai gyakorlaton.
Vagy azért, mert rettentően buták voltak, vagy azért, mert a mérésnek komoly szerepe van ebben a szakmában.
Akik tanulták a szakmát és nem úgy születtek, azok tudják, hogy egyélű, vagy több élű szerszámmal nagyon különleges esetben lehet az ezred méretpontosságot teljesíteni.
VÉLETLENÜL SEM AMATŐR KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT!

Ott van a szerszámgép főorsójának problémája.
Ha a főorsó golyóscsapágyon fut, még a századokat is elehet felejteni!

Ha, van egy digitális tolómérő, ami századokat is mutat, az sem azt jelenti, hogy azzal század pontosan lehet mérni.

Csak érintettem a problémát.
Nem kívántam belemélyedni, mert ahogy látom a legtöbben a felszínt sem igazán karcolgatják.

A lényeg, hogy a százados tűrésérték is megmosolyogtató. Tekintve a szerszámokról szóló ismereteket.
Összetettebb dolog annál a forgácsolás, mint hogy veszek pár drága kütyüt.

Abból tényből, hogy valaki „ezredre” akar valamit megmunkálni, világosan látszik, hogy fényévekre van a szakmától.
Alapvető forgácsolási és méréstechnikai ismereti sincsenek.
Azért mond ilyen butaságot.

3k74cecek

Essmint Sándor és abit sem a válasz gombra nyomva írta a véleményét, de mivel az ezredet én írtam le, így gyanítom nekem szól a mondandójuk. Így a válaszom mindkettőjüknek szól.
Először is az ezred egy kérdésben szerepelt. Ugyan nem tettem szmájlit utána, mert nem akartam Gege-t kigúnyolni, de ez nem állítás volt így sem, hanem egy költői kérdés.
Aki valaha dolgozott esztergán vagy marógépen az tisztában van vele, hogy egyiken sem lehet ezredre dolgozni, ezen tehát akár RÖHÖGNI is lehet. Ugyan én is inkább végyé nézetét osztom, hogy inkább felvilágosítani kell mint röhögni.
Viszont azon RÖHÖGNI kell aki azt állítja, hogy csak tizedre lehet dolgozni ezeken a gépeken. Aki ezt állítja az nem ismeri a szakmát. Lehet, hogy Ő csak tizedre tud dolgozni ezeken a gépeken, de ez az Ő hibája és nem a gépé.
Persze a néhány százados pontosságot tartani macerás, ezt egy percig sem vitatom, de nem lehetetlen. Nekem ettől nem áll égnek a hajam. Gondoljatok bele, hogy az abit által írt 0.05 mit jelent a gyakorlatban. Ugyan nem írta le pontosan, hogy ez nála mit jelent. Azt, hogy adok egy méretet és azt ő +/- 0.05 pontosan tudja megcsinálni, miközben égnek áll a haja, vagy +/- 0.025 pontosan tudja megcsinálni (eközben talán már a hátán is feláll  a szőr!)? Mivel írt egy mondatot 0.2-ről így inkább a +/- 0.05-ra szavazok.
Nos legyen  egy 15mm furatú csapágy, ezt kell egy tengelyre illeszteni úgy, hogy kis szorulás mellett finom ütésekkel feltehető legyen. Ha Ő +0.05-ra csinálja, akkor szét kell verni a csapágyat mire fel lehet gyilkolni a tengelyre. Ha viszont -0.05-ra csinálja, akkor a műhely másik sarkából is rádobható a tengelyre. E két szélső eset között pedig a lottószámoktól függ, hogy lesz-e olyan ami megfelel a kivánalomnak. Aki csak így tud dolgozni az nálam nem szakember, csak egy barkácsoló hobbysta. Ami nem baj, mert nem kell mindenkinek mindenhez értenie, és ez egy hobby fórum. De az ilyen ember ne röhögje ki a másikat pusztán azért mert Ő képtelen arra amire a másik képes.

000000000

„De az ilyen ember ne röhögje ki a másikat pusztán azért mert Ő képtelen arra amire a másik képes.”

Szerintem, olvasd el, amit írtál!
Nagyjából, ugyan azt írtam én is.

3k74cecek

Biztosan bennem van a hiba, de nem úgy látom, hogy ugyanazt írtad volna. Persze attól függ, hogy nálad mit jelent a "nagyjából"?
Egyébként az én #4152-m nem a te #4151-edre szól, noha azután jelent meg, mivel  
azt te aközben írtad, miközben és is írtam az enyémet.  

Csak az alábbi két mondatodat vesd össze avval amit én írtam!

"Ha a főorsó golyóscsapágyon fut, még a századokat is elehet felejteni! "
"A lényeg, hogy a százados tűrésérték is megmosolyogtató. "

hyuekyh7a

Csak úgy mindenkinek!
Mindenki hajtja a jobb és pontosabb alkatrészeket golyósorsó lin. tengely öntvény asztal stb. Akkor miért ne lehetne ezekkel pontosan dolgozni? A vezérlést se felejtsük ki sokszor az is okozhat pontatlanságot és ilyenkor jönnek elő a tizedek! Persze minden körülménynek ideálisnak kell lennie , még a hőmérsékletnek is, de!! Tapasztalatom alapján állíthatom ,hogy a jó hobbi és a gyári gépek között a legnagyobb eltérés a megmunkálás sebessége között van ,persze egyebek mellett, megmunkálható méret stb. Bár a sebességre Varsányi rácáfolhat:-)) Látjátok csak jobb a hobbi, mert ha egy gyári "USA" megmunkálón gondot jelent a pontosság és mondjuk ha most kellene venni ilyen gépet 50-100 milláért , akkor én már csak nem lennék olyan hülye hogy megvegyem mikor valamivel olcsóbban is kijövök, mondjuk 1-2mill.-ből és megelégszem a pár százados pontossággal.  
És vajon kinek mit jelent a pontosság, mondjuk ha nem illesztett felületről van szó sokszor az a fontosabb hogy minden legyártott elem egyforma legyen és ezt játszva lehet tartani a hobbi gépeken is. Persze ezt nem úgy értem hogy egyforma rossz legyen:-))) És azért végre el kell választani az esztergálást, marást és a köszörülést is , mert mind más és más célra kitalált és használható gépek.

hyuekyh7a

Még valami, szerintem itt senki sem a NASA- nak a beszállítója! Vagy igen? Bár ott sem sokkal jobb a helyzet mert az egyik sikló azért esett szét mert olyan tömítést használtak ami nem bírta a mínusz 5 fokot, nem 50-et csak 5-öt.

000000000

Valóban „útközben” volt.
Ettől függetlenül, tartalmi eltérést nem látok a Te és az én véleményem között.

A két mondat között sem látok ellentmondást.
Ha egyszer valamit nem lehet, akkor azt megmosolyogtató erőltetni.
Kezdjem el részletezni, hogy egy golyóscsapágyat milyen irányba „illik” terhelni?
Te is tudod, én is tudom. Ettől, mindenki tudja?

Írjam azt, ha profi csapágyazást akarunk, használjunk siklócsapágyat?
Meglehetősen érdekes reakciókat váltana ki. Nem csak azért, mert amatőr körülmények között rázós.
(Ott van még a tudatlanság problémája)

Valójában, nem tudom, hogy mitől lettünk volna előrébb, ha azt írom, hogy az „ezredes” méretpontossághoz „nagyon kicsi” felületi érdesség dukál. Amihez, „nagy” csúcssugár kell, ami „nagy” előtolást igényel. Ehhez, bizony nagyon masszív ágy és szán, meg főorsó kell.
A fenti körülmények egy általunk épített géppel megvalósíthatatlanok.
Mert, ha bármelyik tényező nem adott a dolog értelmetlen.

Van, aki ezeket magától is átlátja. Aki, meg nem, sokra menne a dologgal. Az illető, csak „számháborúzik”.
Megpróbál minél impozánsabb számot mondani.

3k74cecek

Azt hiszem kevered a dolgokat.
Szó sincs saját építésű gépről. Gege és én is gyári, de hobby célú esztergáról beszéltünk.
Itt hasonlítottam össze az általa BMW-nek nevezettet egy 300-as másikkal, és ebben nem találtam semmi különbséget, noha szerinte szinte egy nagyságrend pontossági különbség van a kettő között.
Az általam elérhető pontosságot is erre a saját (nem készítésű, hanem tulajdonú!) 300-as gépemre írtam.

Robika37

Kedves Sándor !
Ellenben veled én minden nap benézek erre a fórumra, igaz elég ritkán szólok hozzá.
Az oka : mindig akad aki jó széndékkal segít a másikon. Sajnos olyan is aki ok nélkül kritizál és bomlaszt . Nos az alapvető elméleti tudást bárki megszerezheti mint forgáscolás, mint méréstechnikában.  Mindig lesz olyan emberke akit a körülmények és a "géptelenség" rávisz arra hogy nem a berendezésének megfelelő feladatot választ és lesz köztük olyan önfejű is  (pl. jómagam) aki csak a saját kudrcaiból hajlandó okulni. Én nem nevetném pláne nem RÖHÖGNÉM ki őket mert ugye emberségében ne bántsuk már egymást és ugye olvasni biztosan tudunk ha már leírni sikerül a dolgokat...
Szép napot! Robika