Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szedlay Pál

Zoli!
Nem kötözködés, de az 50H7 tűrésnél te honnan tudod az Ra értékét vagy az Rz-t.

3k74cecek

Ha olyan méretről van szó amihez nem illeszkedik semmi, ott nem szokás tűrést megadni. Ez persze nem jelenti azt, hogy az akkor akármekkora lehet, mert van szabvány a tűrésezetlen méretek megkívánt pontosságára, négy minőségi fokozatban (nagyon durva, durva közepes és finom).
Egy magára valamit is adó esztergályos a tűrésezetlen méretet 100 mm-ig +/- 0.1-en belül elkészíti, mindenféle felár nélkül.
Ahol pedig illeszkedik valami ott az illesztés funkciójától és az illeszkedő darab tűrésétől függően kell a tűrést előírni.
Amikor már a tűrésmező kisebb lesz 0.1 mm-nél akkor szoktak felárat számolni. Minél szűkebb  a tűrésmező annál vastagabb ceruzával. Többnyire nem csak azért, mert azt annyival nehezebb vagy tovább tart elkészíteni, hanem mert az akkor valami nagyon precíz dologhoz kell és akkor fizessen a kuncsaft.  
Persze ha ismeretlen esztergályoshoz mész, akkor nem árt ha ellenőrizni is tudod az előírt tűréseket mikor átveszed, mert különben csak az összeszereléskor kerül ki az esetleges hiba, és akkor már esetleg azt mond a mester amit akar.
A bizonyítvány magyarázatában egyesek nagyon profik tudnak lenni.

3k74cecek

Nincs itt semmiféle acsarkodás, pusztán   "igyekszem okosan szép szóval korrigálni az eltévelyedett" véleményt, hogy végyét idézzem.[#nevetes2][#fejvakaras]

SquirrelTech

"a csap pedig amiből víz folyik."

Ha meg sör folyik abból a csapból, akkor tartózkodsz a legjobb műhelyben!

A tűrés pedig pl., hogy utána sodrófával vár-e otthon az asszony. [#wink]

3k74cecek

Nem csodálom, hogy szégyelnéd magad, mert az egér is különbet tud rágni.
Ami viszont a tűrésezetlen tengelyt (illetve bármilyen méretet) illeti abban nem értek egyet veled, mert a tűrésezetlen méretek megkívánt pontossága című szabványban a tűrések szimmetrikusak, tehát nagyobb is lehet nem csak kisebb.

3k74cecek

Hivatalosan a tűrések és illesztések témában a lyuk a furat (belső átmérő), és csap a tengely (külső átmérő).
De ilyenekbe csak az köt bele aki mindenáron kötözködni akar és semmi értelmes nem jut az eszébe.

dg8n4i8x

A felületi érdességet ne keverjük már a mérettel...

000000000

„A csapok legyártását meg elválalom, mivel nem adtál meg mértékegységet igy tutira sikerülni fog 8.15 cm es csapokat a türésen belül legyártani :)

Gonoszkodjak?
Ha, nincsen megadva mértékegység, akkor automatikusan mm.
Az SI szerint.
Akinek „amerikai” gépe van, ott lehet, hogy inch. Erre nem mernék fogadni.

vthgizrff

Ebben igazad van, csak sok reklamációtól mented meg magad ha inkább kisebbre csinálod.

000000000

Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy amatőr körülmények között.
Nem vagyok annyi otthon a spéci váltólapkás témában. Én nagyrészt kézből köszörült késeket használok. Természetesen, vannak szerelt késeim is.
A spéci lapkáról.
A lapka, csak szükséges, de nem elégséges feltétel.
Mint mondtam, nem ismerem az általad említett lapkát. De feltételezem, hogy ahhoz masszív ágy és nagyon spéci főorsó kell, hogy jól muzsikáljon a neki tetsző előtoláson.
Mint említettem volt, barkács gépeken igen silány minőségű főorsó csapágyakat tapasztaltam.
Félek, ilyen körülmények között kevés lesz a csoda lapka.
A forgácsolás egy nagyon sok összetevős játék.
Ettől, még lehet igazad!
Bár, nehezen tudom elképzelni, hogy egy teszkós, praktikeres kisgépen nagyon domborítana a csodalapkád.

000000000

„A felületi érdességet ne keverjük már a mérettel... „

Keverni, valóban nem szerencsés.
Ettől függetlenül a szabvány kiagyalói valamiért nem tudják a két dolgot elképzelni egymástól függetlenül.
Ha, megfigyeled az idevonatkozó ajánlásokat.
Szerintem, szóljunk nekik, hogy elcseszték, ha mikronos tűréshez köszörült felületet szorgalmaznak.

bmejdz9nu

A félhüle és a hüle között vagyok félúton :) ... de hobbysta :)

vthgizrff

Onnan, hogy a rajzon mindíg feltüntetik. Vagy közvetlenül az adott felületen, vagy a jobb felső sarokban, általánosítva a teljes alkatrészre. Ha nincs semmilyen jelőlés akkor elméletileg az adott tűrés mérettartományán belül is lehetnék.  
Ha 0,01mm átmérőben a tűrésem, az egy oldalról 5 mikron. Menethez hasonlítva a felületet az ároknak és a csúcsnak is ezen belül kell lennie.
Ra a legnagyobb távolságot méri, Rz pedig átlagot számol. Ra 6,3 ezen kívül esik, ezért Ra 3,2 max. Az 50h7-be még az Ra6,3 is beleférne, de az egy nagyolt felület.
Érdekes, hogy senki sem tette szóvá, hogy tengelyt írtam és és H7 türést hozzá. Pedig a nagybetű a furat, kisbetű a csap[#nyes]

bmejdz9nu

Ez a ragasztásos (Locite 638) technika már megváltoztatta az életét egy-két "öreg" szakinak is...
Azaz megkönnyítette... döbbenettel tesztelték... próbálták szétverni... és könnyedén oldani a kötést melegítéssel...  
Olyan megoldásokra is lehetőség nyílik ami enélkül elképzelhetetlen lenne...(azaz igen komplikáltan)
Az iparban már mindennapos... de azért elég drága.... egy kisebb kiszerelés (50ml) 12.000Ft bruttó...
De vannak 500ml-es kiszerelésűek is...  
Hivatalos adatok alapján... 0,2mm-t is át tud fogni (a 638-as változat)! Röhely...
Erősebb mint az illesztett kötés! Lásd Pdf leírást!

vthgizrff

Nem az én csodalapkám, ha az enyém lenne valószínűleg Hawaii-n nyaralnék.
Sajnos, vagy nagy szerencsére nem volt alkalmam kipróbálni ezen kategóriájú gépeket.  
Általában, egyedi alkatrészekhez én is köszörült késeket használok.