Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

ott van pl a gömb lövedék amit régen is használtak persze én hegyes végü lövedékröl beszéltem!!!gondolj csak 1 nyilvesszöre könnyü a nyilvesszö teste az elején pedig ott van a hegye ami kicsit nehezebb ezért ha kilövöd  ugyahogy egyenes pályán halad!ezen az elven alapul az én lövedékem is!!!de ezt már nem részletezném!!!

000000000

„A muzeális , mint pl. az elöltöltő nyugodtan készithető. „

Nem egészen!
Maga a lőfegyver birtoklása is büntetendő.
Azt, meg igen nehéz meghatározni, hogy a gyártás melyik pillanatában lesz abból a csőből lőfegyver.
Kellő rosszindulattal, ha egy cső egyik oldalát befenekelted, már lőfegyver is lehet!
Kivéve, ha előbb „hatástalanítod” és utána fenekeled.

”Huzagolás meg miért ne lehetne, az független a töltés módjától. „

Jó a kérdés.
A huzagolás lényege, hogy a csőnél nagyobb átmérőjű lövedéket kényszerítünk keresztül egy csövön.
A lövedék kénytelen felvenni a cső alakját, mikor keresztül halad rajta. A huzagolásnak ilyenkor lesz szerepe.
A lövedék a csőben, mintegy nagyemelkedésű menetes orsó viselkedik.  

Ha kisebb a lövedék átmérője, akkor nem lesz menet a lövedéken…

Mielőtt valaki rám küldené a „kágébét”.
Katonai szakképzetségem folytán vannak ismereteim a fegyverekről.

000000000

nagyon profin leirtad sándor!
és tökéletesen igazad van!

f7k4ytivb

Ajánlom figyelmetekbe a köv. oldalakat:
http://www.kapszli.hu/product.php?action=listnew

Bár ez a téma nem ide való!!!!!

SquirrelTech

"Maga a lőfegyver birtoklása is büntetendő."
Kicsit érdekesen határozza meg az elöltöltősök esetén a dolgokat a törvény. Maga a fegyver elvben tartható akkor is, ha nincs hatástalanítva, amennyiben az "muzeális". Erre jönnek még érdekességek. Csak tartható. Lövés leadásához már hatósági engedély kell, amit persze csak bevizsgált fegyverre adnak ki. Ha külföldről származik, és bevizsgáltan, tanusítvánnyal kerül az országba, akkor is be kell vizsgáltatni. Magánember pedig nem igazán engedélyeztetheti a fegyvert. + lőport, csappantyút sem birtokolhat magánember.

4um5b65d

Gyerekek , szaladjatok csak be egy fegyvereket forgalmazó üzletbe és kérdezzetek rá !
Bizony hogy tartható elöltöltős fegyver. Nemrég pont erről mesélt az utcánkban levő fegyverboltos. Ha jól rémlik azt a szabályt említette, hogy nem lehet a mag és a lőpor egyazon egység része és máris legális a dolog.
De aki ilyenben töri a fejét az pontosan nézzen utána.....

4um5b65d

A mappámban a mérőeszközök alatt található "mi_a_neve.jpg"
Akinek rémlik valami, hogy a szomszédjának a sógora tudja ennek a nevét az lécci ossza meg a nagyérdeművel....

pa0n9mw

Üdv
A szakmában maradva inkább arról beszéljünk, hogyan kell metrikus vezérorsóval colos menetet vágni.
Olvasgattam a könyvben de nem igazán értem.
A vezérorsó menetemelkedése 2 mm.
A belső áttétel 2:1 vagyis ha a cserkerék áttétel 1:1 akkor a főorsó 1 körbefordulásakor 1 mm-t mozdul el a szán.
Ebből az adatokból kiindulva ha valaki szájbarágósan elmagyarázná nekem.

köszi

végyé

4um5b65d

Ezzel az áttétel rendszerrel nem tudsz collosat vágni. [#rinya]

000000000

Mondjuk el azt is, hogy miért nem?

Van egy rövidebb válasz.
Hát csak!

A hosszabb, meg az, hogy az egy col maradék nélkül nem osztható egyel.

000000000

Helyes a dörgés buzogány, mondanám öregesen:-)
Bizony a muzeális-elöltöltős fegyver szabadon vásárolható, tartható, mert az nem lőfegyver, nem egybeszerelt lőszerrel üzemel!

Robika37

Hali!

Nos kezdjük az elején a gépek belső áttétele amivel a főorsóról lejön a hajtás az általában 1:1 a hobby gépeknél is ennyi a naggyobacskáknál még be van iktatva egy irányváltó esetleg egy szorzó a merdekebb emelkedésekhez.
Tehát 1:1
Utánna tudsz felszerelni cserekerekeket ,általában három tengely van.
Az első az amin lejön a hajtás a másodikat lehet állítani egy olyan villás csusztatós szerkezettel hogy passzoljanak a foghézagok, a harmadik a vezérorsó vége vagy a mellékhajtómű behajtó tengelye.
Ide ahogy írtad is ha 1:2 lassítást produkálsz akkor 2mm vezérorsónál 1 mm-es menetet vágsz, ha 1:1 akkor 2mm-es lesz a meneted stb.
Erre van egy olyan képlet hogy Hm/Hv .Ugymint Hm=vágandó emelkedés Hv= vezérorsó emelkedés

Robika37

Namost ha ezt igy felírod Hm/Hv= 0,5/2
Akkor ezt az aránypárt mint rendes törted bővítheted egyszerűsítheted (0,5mm-es vágandó menet 2mm-es vezérorsó)
Tehát 0,5/2=5/20=50/200=1/4 es áttétel ha van 50-es és 200-as fogaskereked semmi gond ,de általában ilyen nincs (van egy szabványos cserekerék sorozat fogszám is valahol had ne ássam elő).
Ilyenkor jö elő a középső tengely szerepe álatalában erre kettő fogaskereket szoktak feltenni egy olyan csuszú hüvellyel ahol egy hosszú retesz összeékeli a két fogaskereket.
Nos előző példánál maradva ha készitesz két 1:2es lessítást és egyiket a másikkal hajtod máris a kért 1:4-est kapod.
Végezetül a collos emelkedést úgy adják meg ,hogy hány menet esik az egy collra , ez is egy aránypár...
A 127-es fogszám az pedig létező és fontos kelléke az egyszerű padoknak mert 127/5=25,4

Üdvözlettel : Robika
Ha valami zavaros tessék kérdezni[#wave]

pa0n9mw

Ajaj, nagyon zavaros, de ez az én hibám :(
Nálam (kis orosz ketyere) a főorsóról lejövő hajtásnál fixen van egy lassitó áttátel.
Tehát az a tengely ahova a cserekerekek első tagját   felteszem fele olyan lassan forog mint a főorsó.
Ezért irtam hogy tulajdonképpen ha  a cserekerekek nem módositanak áttételt akkor  egy főorsófordulatra 1 mm előtolás jut a 2 mm-es vezérorsóval.
Igy vágom az 1 mm es meneteket.
Cserekerék sajna nagyon szükös.
2 db. 80 fogú 2 db. 40 fogú majd 1-1 24,20,16 (ha jól emléxem).
De van a "spájzban"egy jó nagy adag 1 modulos
fogaskerék ami oda pont jó ha fogszámban is stimmelnek.
A gondom az hogy hogyan állitsam elő a colos menetemelkedést mert csak metrikus menetekek vannak a gépi táblázatban.
Egy régi eszergályos példatárban van ilyen feladat, hogy colos menet vágása metrikus vezérorsóval, csak épp nem értem.

végyé

Robika37

Mindenképpen kell hozzá a 127-es kerék ha nincs akkor felejtős