Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

h5s6zsy7m

Ez  nagy lehetett :) :))

h5s6zsy7m

jó éjt köszi mindent :)

hostya

Kedves Gangel József!

Nem sokat tudunk Rólad, mert egy frissen regisztrált fórumozó vagy.. (az adatlapod is "sok ismeretlenes", ha lehetséges töltsd ki a hiányzó ismeretleneket.)

Amit tudunk:
-Vettél egy EAN-175 esztergát, és ezt szeretnéd mielőbb üzembe helyezni.

Amit nem tudunk:
- Mit szeretnél az újdonsült géppel kezdeni..?
- Hobbistaként használni..?
- Felújjítani, esetleg restaurálni.. (a kettő nem ugyanaz)
- Milyen forgácsolási(esztergálási) tapasztalatod van..?
- Milyen gépszerelői(gép felújítási) tapasztalatod van..?
- Miért gondolod hogy KIPRÓBÁLÁS ELŐTT szét kel(ene) szedni pl. a keresztszánt...? (vagy bármi mást)
- Miért akarod szétszedni a gépet KIPRÓBÁLÁS ELŐTT..? (én a helyedben meggyőződnék róla hogy mit tud a gép a "jelenlegi" állapotában.)

Tudom, sok a kérdés, de elég ha magadban, MAGADNAK válaszolsz rájuk..  :)

Hogy segítsek is valamit..
Én nem betonoznám le a gépet, hanem egy masszív vízszines betonra, ilyen géplábakat tennék alá.
http://sidex.hu/wgdb_images/webshop_termekek_kep_39.jpg" border=0>

Sok hobbista esik abba a hibába, hogy vesz egy gépet,(sok pénzért) és mindjárt fel szeretné újítani..
Csak arról feledkezik meg, hogy a "gépfelújítás" is egy SZAKMA... :)
Azután az lesz a vége, hogy lesz egy még több pénzbe/időbe kerülő gépe, ami rosszabb lett mint volt eredetileg... (mint amikor megvette.)

Ha már a keresztszán orsó kiszerelése is problémát okoz, akkor a későbbiekben még nagyobb "problémák" is adódhatnak..!

Ezen a fórumon sok segítséget kaphatsz, -ha kérdezel-  de ahhoz hogy felújíts egy gépet, kevésnek bizonyul a sok jó/rossz tanács. (szerintem)
Kellő ismeret hiányában lehet hogy többet ártasz a gépednek, mint (elsőre)gondolnád...  
A felújításhoz/javításhoz  kell némi szakmai gyakorlat/tapasztalat.

Nem akarlak elkeseríteni, csak egyszerűen nem szeretném ha Te is be mennél ebbe  a hobbisták által ültetett "erdőbe"...

Megpróbálom érzékeltetni egy kis történettel.

=========
Gyerekkoromban mindig csodáltam egykori nagymamám szobájában levő szekrényes falióra egész/fél órakor való "harangjátékát".
A hagyatékból sikerült megmentenem az órát.
30 év után.. elindítva az órát, az óra járt ugyan,(nem pontosan)de ami számomra lényeges lett volna, nem volt "harangjáték".
Gondoltam megjavítom...
-Az óra egy mechanikus szerkezet..  
-Én meg egy gépész vagyok...(csak értek hozzá..) :)
Nem sikerült. :(
Szerencsére találtam egy 7x-éves órást aki vissza varázsolta  az órába a hőn áhított harangjátékot.
==========
Elnézést kérek mindenkitől, hogy ilyen hosszú, és unalmas voltam.. [#wave]

h5s6zsy7m

Kedves hostya!

Először is nagyon köszönöm az intelmeidet, igyekszem szem előtt tartani , és a többi kedves segítőnek is megfogadom a tanácsát , gondolom itt ismeritek egymást ,valószínűleg nagyon eltérő vélemények nincsenek legalábbis alap dolgokban. Igazad van (volt ) a hiányos adatlappal kapcsolatban.Úgy gondoltam kitöltöm meg is tettem talán egy órája .A Face book oldalam is nyilvános / Gangel József /  nem "nick"-kel vagyok itt. A fiam tavaly végzett az Ötvösben Kaposvárott / forgácsoló / .A jövőjére tekintve gondoltuk venni egy gépet / nagyon szűk keret volt / Idővel valamilyen munkája lehetne reményeink szerint, másrészt saját magunknak is sokszor szükséges lenne egy eszterga, És  most már látod az adatlapomon , Egy Bp-i kft (Alisca Orange ) vezetője aki 20 éve ismer úgy döntött engem  alkalmaz mint külsőst tervező analitikus fejlesztő mérnöke helyett . Ő a hangszóró üzemét kívánja felfuttatni (a hangszóróban közismereten sok kerek dolog van) .Ehhez készítettem . Terveket , forradalmian új megoldásokat stb . Volt egy nagy gondja / a sok között vasmag , pólusvas tekercselőgép ....... / a membránszélek sablonjának ( aluminium , műanyag) az elkészítése 2-3 hónapos várakozás és iszonyú drága. Úgy gondoltuk hasznos lenne egy eszterga. Én egy gyakorlatias ember vagyok nem nagyon van amit ne csináltam volna már  ..elég gyorsan tanulok... remélem.:)

"-Mit szeretnél az újdonsült géppel kezdeni..?"

--kérlek , a fent említett dolgokat elkészíteni , nekünk tizedes tűrés már megfelel
kivéve légrés , lengőcséve , pólusvas ,

"- Hobbistaként használni..?"

--igen , ezt is Pl. a Facebook -on láthatod a motoros pihenőt a házamnál . Ha valaki szeretne  

egy egyedi váltókart , vagy, valami kütyüt a "Vasra" akkor elkészítenénk  

"- Milyen forgácsolási(esztergálási) tapasztalatod van..?"

--Semmilyen azon kívül amit a rokonomtól tanultam , nem sok ..inkább elméleti.

"- Milyen gépszerelői(gép felújítási) tapasztalatod van..?  

--Mint kamionsofőr , és volt ZIL-es IFA-s / javítás felújítás / 30 éve egyedül a világban telefon nélkül :) megcsináltad az autódat , vagy nem kerestél aznap :( gépekkel való tapasztalatom ilyen jellegű
--tehát nem ismeretlen előttem a vas ,, elfelejtettem a fűtésszerelő dolgot :)
--Tudom ez nem eszterga , de gép:)

"Miért gondolod hogy KIPRÓBÁLÁS ELŐTT szét kel(ene) szedni pl. a keresztszánt...? (vagy bármi mást)  

--Sajnos,, ahogy bele néztem , nem volt biztató a barnás ( ragacs) réteg a csúszófelületeken

--A gép működik kipróbáltuk , de így nincsen szívem egy pillanatig sem használni ,  

--Nekem akinek Honda motorja volt a hangja  bársony :))/ most nincs / Amit ripityára szedtem a szelepállítása ( lapkás ) VFR 750 rc 36.  

(ez az eszterga nem üti meg a mércét, több van benne , ha rendbe szedem , Igazad van nem szedtem még szét esztergát , de most muszáj  ) Csak annyit szeretnék : Kihozni belőle a 100 %-ot az állapotához képest ez egy full szervizzel kell ,hogy kezdődjön  

--Túl precíz  vagyok nem bírom elviselni , ha el van hanyagolva valami / rozsda, olajhiány, kotyogás , lötyögés :) Stb. /
--Biztos , hogy a lakatszekrény is sorra kerül .  

--Lehet , hogy furcsa , de úgy vagyok vele , vagy  jó lesz ( értsd a korához , használtsághoz képest) vagy nem sikerül és nem lesz semmim , de így nem "tudom" használni , . Zavar a gondolat , hogy , nem tettem meg mindent (karbantartás , állagmegóvás )

Kedves hostya !  

Kedves fórum társak!

Igyekeztem kimerítően bemutatkozni , felvázolni mit szeretnék (tetszik az esztergályos munka )

Nagyjából még azt is leírtam  hogy milyen típusú ember vagyok  

Üdvözlök mindenkit itt a fórumban , és nagyon köszönöm a segítségeteket ,remélem ezután is számíthatok rátok  

_- Csak  azt ne írjátok , hogy vigyem a MÉH-be .. inkább hazudjatok:)  
--Üdvözlettel : oreg

h5s6zsy7m

Tisztelt fórum társak!

Szeretném elmondani miért vagyok itt , Kedve hostya érdeklődött, és leírtam a gondolataimat:

Először is nagyon köszönöm az intelmeidet, igyekszem szem előtt tartani , és a többi kedves segítőnek is megfogadom a tanácsát , gondolom itt ismeritek egymást ,valószínűleg nagyon eltérő vélemények nincsenek legalábbis alap dolgokban. Igazad van (volt ) a hiányos adatlappal kapcsolatban.Úgy gondoltam kitöltöm meg is tettem talán egy órája .A Face book oldalam is nyilvános / Gangel József / nem "nick"-kel vagyok itt. A fiam tavaly végzett az Ötvösben Kaposvárott / forgácsoló / .A jövőjére tekintve gondoltuk venni egy gépet / nagyon szűk keret volt / Idővel valamilyen munkája lehetne reményeink szerint, másrészt saját magunknak is sokszor szükséges lenne egy eszterga, És most már látod az adatlapomon , Egy Bp-i kft (Alisca Orange ) vezetője aki 20 éve ismer úgy döntött engem alkalmaz mint külsőst tervező analitikus fejlesztő mérnöke helyett . Ő a hangszóró üzemét kívánja felfuttatni (a hangszóróban közismereten sok kerek dolog van) .Ehhez készítettem . Terveket , forradalmian új megoldásokat stb . Volt egy nagy gondja / a sok között vasmag , pólusvas tekercselőgép ....... / a membránszélek sablonjának ( aluminium , műanyag) az elkészítése 2-3 hónapos várakozás és iszonyú drága. Úgy gondoltuk hasznos lenne egy eszterga. Én egy gyakorlatias ember vagyok nem nagyon van amit ne csináltam volna már ..elég gyorsan tanulok... remélem.:)  

"-Mit szeretnél az újdonsült géppel kezdeni..?"  

--kérlek , a fent említett dolgokat elkészíteni , nekünk tizedes tűrés már megfelel  
kivéve légrés , lengőcséve , pólusvas ,  

"- Hobbistaként használni..?"  

--igen , ezt is Pl. a Facebook -on láthatod a motoros pihenőt a házamnál . Ha valaki szeretne  

egy egyedi váltókart , vagy, valami kütyüt a "Vasra" akkor elkészítenénk  

"- Milyen forgácsolási(esztergálási) tapasztalatod van..?"  

--Semmilyen azon kívül amit a rokonomtól tanultam , nem sok ..inkább elméleti.  

"- Milyen gépszerelői(gép felújítási) tapasztalatod van..?  

--Mint kamionsofőr , és volt ZIL-es IFA-s / javítás felújítás / 30 éve egyedül a világban telefon nélkül :) megcsináltad az autódat , vagy nem kerestél aznap :( gépekkel való tapasztalatom ilyen jellegű  
--tehát nem ismeretlen előttem a vas ,, elfelejtettem a fűtésszerelő dolgot :)  
--Tudom ez nem eszterga , de gép:)  

"Miért gondolod hogy KIPRÓBÁLÁS ELŐTT szét kel(ene) szedni pl. a keresztszánt...? (vagy bármi mást)  

--Sajnos,, ahogy bele néztem , nem volt biztató a barnás ( ragacs) réteg a csúszófelületeken  

--A gép működik kipróbáltuk , de így nincsen szívem egy pillanatig sem használni ,  

--Nekem akinek Honda motorja volt a hangja bársony :))/ most nincs / Amit ripityára szedtem a szelepállítása ( lapkás ) VFR 750 rc 36.  

(ez az eszterga nem üti meg a mércét, több van benne , ha rendbe szedem , Igazad van nem szedtem még szét esztergát , de most muszáj ) Csak annyit szeretnék : Kihozni belőle a 100 %-ot az állapotához képest ez egy full szervizzel kell ,hogy kezdődjön  

--Túl precíz vagyok nem bírom elviselni , ha el van hanyagolva valami / rozsda, olajhiány, kotyogás , lötyögés :) Stb. /  
--Biztos , hogy a lakatszekrény is sorra kerül .  

--Lehet , hogy furcsa , de úgy vagyok vele , vagy jó lesz ( értsd a korához , használtsághoz képest) vagy nem sikerül és nem lesz semmim , de így nem "tudom" használni , . Zavar a gondolat , hogy , nem tettem meg mindent (karbantartás , állagmegóvás )  

Kedves hostya !  

Kedves fórum társak!  

Igyekeztem kimerítően bemutatkozni , felvázolni mit szeretnék (tetszik az esztergályos munka )  

Nagyjából még azt is leírtam hogy milyen típusú ember vagyok  

Üdvözlök mindenkit itt a fórumban , és nagyon köszönöm a segítségeteket ,remélem ezután is számíthatok rátok  

_- Csak azt ne írjátok , hogy vigyem a MÉH-be .. inkább füllentsetek :)  
--Üdvözlettel : oreg  

jani300

Üdv !
Ha a keresztszán orsót kiveszed , arra figyelj hogy a keresztelőtolás kis fogaskerékének kúpos szegét üsd ki előbb .
A tekerő előtt van egy lemez , azt valahogy ki lehet tolni a szánból , akkor látod a fogaskaereket . Elég rég csináltam de könnyen kijön .
Az anyát vagy megbetétezed , vagy ha új lesz akkor a keresztszán orsó helyén át lehet fúrni (megfelelő betétben ) magméret közelire , és már "csak" központba kell állítani ezt a lukat .
Amit Robika írt a kiöntést , azt a UF marógépek gépkönyve is ajánlja .
De én ezt elhagynám , nem akkora teljesítményű gép az EAN .

h5s6zsy7m

Szia jani300!

köszönöm szépen  

"A tekerő előtt van egy lemez , azt valahogy ki lehet tolni a szánból"

--Igen idáig eljutottam  látom a fogaskerekeket ,, csak nem akartam barmolni

--emiatt kérdeztem hogyan tovább  

--https://www.facebook.com/jozsef.gangel

--https://www.facebook.com/S-H-Simply-High-End-601955439973964/

--https://www.facebook.com/Hangsz%C3%B3r%C3%B3membr%C3%A1nok-1036974273063010/

--Köszi a választ :)
--Üdv : oreg

h5s6zsy7m

Köszi , megoldottam .. letisztítottam ,, nagyon elhanyagolt volt . mindent össze is raktam . A felépítmény készen van . Holnap vagy betonozás , vagy hossz szán , és lakatszekrény következik.

Sajnos jellemzően barnás igen régi 'olaj " ( ragacs) van minden külső felületen .A belső részek meglepően jó állapotban vannak .. kotyogás van ,, de ... ez van egyelőre így rakom össze.

Egy kérdés ha szabad : A kéziszán orsó nem párhuzamos a kéziszánnal . 300 mm -ben kb 3 mm -rel eltér a tokmányközépponttól oldalirányban .. Ez mi ??

Üdv : oreg

jani300

Ezt a kéziszán orsót nem értem .
A kéziszánnak nem nagyon lehet 300 mili az orsója .
Ha a keresztszánra gondoltál , akkor lehet ékléces a keresztszánod , és pont a ferde oldalát nézted .  Ha nem akkor passz .[#nemtudom]

h5s6zsy7m

Igazad van kb csak 200 mm / kéziszán biztosan!! //   de benne van a 3 mm  .  Csak egyszerűen görbe tőben ?,?? :)

jani300

Kis segítséggel megnéztem a képet , érdekes .
Ha forgatod nem üt ? Könnyen lehetett tekerni ?

h5s6zsy7m

Könnyen forog nem üt .. :)
 Nem értem ...

ywathzay

Ha szépen működik, akkor rakd össze és ne gondolj rá többet. Valószínűleg ez még gyártásnál lett ilyen.