Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

h5s6zsy7m

Köszi  !! Majd holnap, még a betonozás előtt ezt  megcsinálom  

h5s6zsy7m

Kedves Kola !"tusírozgattam " Szégyenlem , de nem tudom ez mit takar..  Pár mondatban kifejtenéd ? Előre is köszönöm

KoLa

Hántolás, más néven!erre keress rá![#vigyor3]

Csuhás

Tusírozás = kézi hántolás. Egy eljárás amivel néhány egyszerű eszközzel, de sok munkával, és nagy tapasztalattal gyári pontosságú csúszófelületeket lehet létrehozni, egy gép felújításánál. Sok oktató videót találhatsz a neten a hand scraping szavakra keresve.

zozo

A céges időben nálunk volt olyan, hogy tusír tinta, meg tusír léc. A tusírozás kifejezést a megfestésre használták, tusírozást követte a hántolás. Persze ez tájanként változhat, mint sok más kifejezés.

h5s6zsy7m

Wow  !  hurrá  ... És ez tényleg kézzel ??  

a kézügyességem állítólag nagyon jóó  akkor menni  fog ugye :?? :)

KoLa

Ez volt az első tusírozásom annó, ifjú koromban,akkoriban a cégnél elvitték az E-400 - asomat felújításra, és rákerültem egy ilyen csotrogány EAN-ra amin már csak menetet fúrtak,vágtak.
Gondoltam rendbe teszem a keresztszánt,mivel hogy teljesítmény bérezés volt!
Kivettem egy nap szabadságot, és mivel éppen rendelkezésre állt egy megfelelő etalon! nekiálltam, persze két nap lett belőle,mert előtte sohasem próbáltam,csak láttam hogyan csinálják.
Mi még így nyomtuk akkoriban a kommunizmusban! önként a hazáért!

KoLa

Összefolynak ezek a határvonalak!

h5s6zsy7m

Kedves Kola !

Köszönöm a válaszodat , én sem vagyok fiatal (56 ) ..Nem baj  jó pap holtig tanul .. engem  pedig mindig is vonzott, ha valamit sikerült megcsinálnom amit előtte nem ismertem  .. Rengeteg dologgal foglalkoztam  már . Most eszterga .. tetszik ,, a fiammal csináljuk  ő tavaly végzett a suliban (gépipari) Kaposvár

h5s6zsy7m

"csotrogány EAN-ra" :( :(  

tényleg Sz...r gép??

KoLa

Neeem! csak arra a gépre vonatkozik ami akkor ott volt, de megjavítottam!
Van még sztori erről a gépről de nem tudom ide illik-e ide anekdótázni!

designr

Szerintem ha esztergáról szól akkor ideillik..

h5s6zsy7m

kola ! :) :)

Megállt bennem az ütő  :)) Remélem valamit én is összehozok belőle :)  

KoLa

Sass Berti barátunk dógozott ezen a gépen, full alkesz volt!csöveket fúrogatott és menetet vágogatott a gépen.
Néha kisebb kompánia verődött össze a gép körül, és egyszer...azt tudni kell hogy valami nagyon legyengült motor volt a gépen.
Egyszer a nagy beszélgetés közben miközben, Berti komám, meghúzta volna a tokmányt,Börőci Ernő sepregető alkalmazott, addig piszkált valami vasat a hosszánon, hogy ráesett az indítókarra...
Berti, egy darabig harcolt a gyenge motor ellen, közben senki sem sejtette hogy már esztergál!:)))
Keztük észrevenni hogy reszket a keze a tokmánykulcson és a szeme sem az igazi!és akkor kimonta: Kapcsold már kiii!!!!
Aztán amikor megkaptam ezt a gépet, még aznap lecserélte a TMK a motort,mondogattuk is sokáig hogy " Na ezt már Berti sem fogja le!"
Volt munkatársam Sass Albert emlékére.

h5s6zsy7m

Mára  elég :) köszönöm szépen mindenkinek a segítségét .. Én jó reménnyel csinálom a dolgom .. Örülök , hogy támaszt kapok tőletek  

Üdvözlet mindenkinek : oreg (becenevem, sok fiatal haverom van )