Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

No majd utánanézek, biztos van ilyen, csak lehet nem ez a neve.

Az viszont biztos, hogy rosszul tanították mert ha nincs tűrve akkor egy 1 mm-es alkatrésznél már +-20 % lenne az eltérés a névlegestől, míg egy 2000 mm-esnél már akár értelmét is veszthetné a +-0,2 mm.  

svejk

Úgy látom a gugli ismeri az általános tűrést, bár lehet inkább jelöletlen tűrés a hivatalos neve.
Direkt nem linkelek, mert nem vitázni akarok, aki akar utánanéz.
Én mint írtam nem nagyon értek ezekhez, csak sejtem mint macska az esőt. :)

KoLa

Tűrésezetlen méret +-0.2mm

svejk

Mint írtam nem értek hozzá, de nehéz elképzelni a #38015-ben írottak miatt.
De legyen úgy ahogy a szakik mondják...

sufnituning

Méretezett rajznál az alkotó eldöntheti, milyen tűréssel készüljön az alkatrész, ha van tűrés, azt mindig fel kell tüntetni a rajzon.
Nekem az a furcsa az előbbi esetben, hogy már egy elkészült alkatrészről beszéltünk, amit már pakoltak szállítottak, a tűrést a készülő alkatrészre adják meg, aminek gyártás során egy méreten belül kell lenni,
El sem tudom képzelni azt, hogy legyártanak valamit, azt dobálják, összenyomják és azt utána még újra befogják és még méretpontosan kijavítják.Csak úgy ha különféle munkafolyamatokon esik át az alkatrész, például kovácsolják, akkor van egy nyers méret, itt beleszámolhatják  a szállítással járó sérüléseket utána forgácsolják készméretre.

svejk

No, itt egy  http://veteran.forum.hu/attachments/szakemberek-es-muhelyek-18/21113d1392056266-esztergalyos-kerestetik-szabadt-r-sek.jpg" TARGET=_fnew>kép valami esztergályos könyvből

Tehát akkor lehet nevezni háromféleképpen is?
- tűrésezetelen méret
- általános tűrés
- jelöletlen tűrés

svejk

Bizony a fémiparban is előfordulhat cigány munka. :(
De ne ítéljünk amíg nem tudjuk a pontos estet.

A kérdésére megkapta a választ a kérdező Csuhástól, ez a lényeg.

svejk

Az igaz, hogy én szűkebb tartományokat sejtettem. Viszont a +-0,2 mm csak a 6-18 mm-es átmérőtartományra vonatkozik.  

Gyanítom ez valami olyasmi lehetett anno az oktatóknál mint az a bizonyos, -már itt is sokszor kitárgyalt- nullanyócas' szorzó menetfúrásnál.

KoLa

Ha ettől pontosabbat akarsz akkor odaírod a tűrést, vagy pl:H7

sufnituning

svejk

Aha!
http://www.gepesztuning.hu/images/kepekfile/Alkatreszek_turese.pdf" TARGET=_fnew>Itt is emlitve vanaz előbb linkelt táblázat, de azt írja hogy az a régi magyar szabvány.  
Ma már az ISO2768 van életben nálunk is, ami az "egyszerűség" kedvéért még a jelöletlen tűréseket is 4 csoportra osztja.

Remélem jól értelmeztem a dolgokat.

svejk

sufnituning

Igen ez a legeccerűbb , csak szegény gépkezelő számolhat.

Vetesi75

Régi MSZ-ban valami "forgácsolt alkatrészek tűrésezetlen méreteinek határeltérései" címszó alatt keresendő. (Szögre, furathelyzetre, stb. is.) Mostanában az ISO2768 a divat és ebből is van finom, közepes, durva minőség.

Vetesi75