Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

h5s6zsy7m

ok ,, egyben is betonozhatom semmi gond , Mi az amit látsz ? Ami miatt a pontosság szerinted már nem ok ?  Kérlek pár dolgot említs meg ,, lehet , hogy megpróbálom megcsinálni esetleg  

köszi üdv : oreg

h5s6zsy7m

Köszi Jani majd utánanézek mit tehetek

Robika37

Üdv !

Az enyémen nincs biztosítógyűrű , elég azt onnét levenni. Hirtelen irányváltásnál lazulhatna csak fel ha azt mellőzöd nem lesz vele baj.Egybe betonozott gépalap szerencsésebb ,hogy a szintezés ne menjen el, de kíváncsi lennék az itt "überprecíz" szakik gumi rezgéscsillapítón álló és excentrikus alkatrész megmunkálásakor illegő billegő gépeik pontosságáról. Cinizmust félretéve lehet öreg kopott gépen is jó minőségű méret és alakhelyes munkadarabot készíteni csak több időt és nagyobb odafigyelést igényel .Nem utolsósorban helyesen megválasztott szerszám és technológia is szükségeltetik. Első körben készítsd el az alapot vizszintezd ki a gépet , pucold ki és használd egészséggel !

h5s6zsy7m

Mindenkihez !

Hogyan tudom a keresztszánt levenni ?? Mely dogokat kell kiszerelnem ? Se előre se hátra nem jön ki :)) Elöl le kell vennem a "kézi kereket" ? hátul két csavar a trapézorsón (kontrás) elöl stiftek a tengelyben ezek tartják a nóniuszt , és a kereket.. hogyan tovább ??

Robika37

Miért is kell azt széjjelszedni ..?

h5s6zsy7m

köszi Robika  37 :) Mi  az ajánlásod legyen műgyanta vagy vékony gumi a gép alatt vagy csak csupasz beton ? Azt én megcsinálom tökörsimára ( vaporexszel) A vízszintezés sem gond a burkoló rokonommal  lézerrel belőjük . Egyben lesz az alap 12 D bordásacél háló 10 15 cm

h5s6zsy7m

Ha tettem volna fel képet ,.. .. hát kérlek Orsó, és  dió csere biztos kell ki kell vennem

Robika37

Nálunk régen a cégnél kihézagolták ,beállították a vizszintet utána kiöntötték jó cementes "misunggal" ami fölvette a géptalp egyenetlenségeit. azért nézz meg akár képen egy gépbeállító vizmértéket 0,02/1000 mm osztású pl.
Vbodi topicjában találhatsz képeket az Ő ean-járól nos Ő azzal és a kreativitásával csodákat alkotott ....mindenféle különösebb tudományoskodás nélkül. Nem bántásként írom mert én is megcsodálok egy szépen és jól felújított szerszámgépet..csak az néha egy kicsit öncélú. Mert szerintem  el kell dönteni,mi a hobby tárgya a forgácsolás vagy a gép felújítás/restaurálás..  

Robika37

Azzal csak lassan elég hektikusan készültek ezek a masinák állítólag az anyát nem egyszerű elkészíteni úgy , hogy vonalban legyen az orsóval  

h5s6zsy7m

Köszönöm a biztatásodat ,, hát nem egy csúcsgép ami nekem van , de erre futotta , ha ebből kihozok valami használhatót , nagyon hálás leszek ,a segítségetekért és én nangyon fogok örülni.. Majd teszek fel képet ,, ha már valamennyire előrefelé megyek , mert most még a szükséges szétszerelés, tisztítás ahol tartok  

Üdv : öreg

Robika37

Nagyon szívesen. A szétszerelésnél csak annyit bonts szét amit javítani akarsz, az "összeszokott" dolgokat nem jó bolygatni csak ha szükséges, nem megfelelő szereléssel néha többet lehet ártani mint az előre látható lenne.

Üdv: Robi

h5s6zsy7m

",beállították a vizszintet utána kiöntötték jó cementes "misunggal"  

Ezalatt azt érted , hogy a vasalt beton kb 80-90 %-os kötésekor misung (folyami homok cement) ,, és ebbe "ültetni " , Ugye jól értem .. tehát sziklaszilárd nem rugalmas alapzat ....

h5s6zsy7m

Robika 37 Nagyon köszönöm a segítséged de nem akarlak feltartani .. egy napra elég is ennyi millió kérdésem lenne .. Majd úgyis írok még biztosan .  

Holnap betonozok :)

h5s6zsy7m

"szétszerelésnél csak annyit bonts szét amit javítani akarsz, "

A keresztszánt muszáj levennem ... De hogyan ?? :):)  

Üdv : öreg

KoLa

25 évvel ezelőtt 10 perc alatt levettem, azután pár napig tusírozgattam:)))
Nem igazán emlékszem pontosan, de semmi trükk nincs benne!
A lényeg hogy lazítsd ki az illesztőlécet! függetlenítsd az orsót hogy ki tudd csavarni az anyából! utána az anyát kell kivenned a keresztszánból, lefelé jön ki általában középtájban...